Jump to content

prometna nesreća, kako da naplatim štetu?


Svizac28

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

Prije mjesec dana sam imao manju prometnu nesreću:

Bilo je kasno, negdje oko ponoći, vozio sam sporednom ulicom u meni nepoznatom kvartu i tražio skretanje do zgrade gdje mi živi prijatelj... pritom sam dosta usporio vozilo (na oko 10 km/h) i tada je na mene naletio vozač iza (zovimo ga Marko).

 

Meni je napukao branik a kod njega je malo veća šteta na prednjoj strani auta. Odvezli smo aute sa strane na parking da ne ometamo promet. Pošto se radilo o manjoj šteti, Marko me zamolio da stvar riješimo dogovorom da mu ne dižu rate od osiguranja. Rekao je da je kriv jer je vozio prebrzo i da će platiti moju štetu čim utvrdim iznos. Ja sam pristao na to. Razmijenili smo osobne podatke (ime i prezime, adresa, broj mobitela) i pošto je bila subota navečer, dogovorili se da se čujemo u ponedjeljak. Nismo zvali policiju niti ispunili europsko izvješće o nesreći.

 

Ja sam otišao kod servisera oni su mi napisali ponudu za popravak u iznosu od 1800 kuna. Nisam očekivao toliki iznos inače bi sve to ozbiljnije shvatio :(

Nazvao sam Marka ali nije se javljao uspio sam ga dobiti tek u srijedu. Rekao je da nema novaca nakon što je platio popravak svog auta i zamolio da pričekam tjedan dana.

 

Nakon toga ga ponovo zovem svakih par dana i tip svaki put ima neku novu ispriku: nema novaca, nije u gradu, na godišnjem je... I na kraju mi kaže da je on razmislio o tome i smatra da nije kriv i da ne bi trebao platiti. Očito me prevario nakon nesreće i vuče me za nos već mjesec dana :(

 

I tako sad ne znam što da radim jer nemam broj njegove police osiguranja ni ime osiguranja, nisam zvao policiju, sve što imam je njegovo ime i prezime i registraciju njegovog auta (na kojem je vjerojatno dosad popravljena šteta). Vozim već 5-6 godina i nikad nisam imao nikakav sudar tako da ne znam postupak. Ispao sam prilično glup i naivan.

 

Da li mogu podnijeti kaznenu prijavu protiv Marka mjesec dana nakon nesreće i kakva je procedura s time kako se to uopće radi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kasno je za intervenciju policije.

 

http://www.huo.hr/hrv/provjera-osiguranja/11/

 

Na navedenom linku nađite njegovog osiguravatelja, izvršite procjenu štete i tražite odštetu.

 

Taj osiguravatelj će Marka zvati na razgovor, ali ukoliko ne postoje materijalni dokazi da se nesreća stvarno zbila, a Marko sve poriče, naravno da će vam odbiti isplatiti odštetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svizac, vrlo teško ćeš u ovom slučaju uspjeti bilo što - eventualno privatna tužba, svjedoci (ako ih ima) i sl. Moj savjet ubuduće - i za najmanju štetu zvati policiju (insistirati na očevidu) ili odmah u osiguravajuću kuću zajedno s počiniteljem da oboje prijavite štetu (ako počne bježati, vratiti se na mjesto događaja i zvati policiju).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetima :)

 

Našao sam na onom linku njegovo osiguranje i podnio im zahtjev za naknadu štete. Odbili su me s obrazloženjem da ne mogu prihvatit zahtjev bez Marka i njegovog auta ili policijskog izvješća.

 

EDIT: Marko me u nekoliko navrata upozoravao da ne idem na policiju jer ćemo u tom slučaju oba dobiti kaznu od 1000 kn za sudjelovanje u prometnoj nesreći. Je li to istina?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, istina je, ali on vas je dovukao do toga.

 

Nekako ste prebrzo odgovorili da su vas odbili, sa osiguravateljem trebate komunicirati isključivo pisanim putem, nakon svake neformalne komunikacije oni gledaju otpiliti od sebe, čini mi se da taj dio niste dobro odradili.

 

Pročitajte naše stare postove o komunikaciji oštećenog s osiguravateljima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svojevremeno sam bio sudionik vrlo sličnog udesa, s tim da sam ja bio onaj odostraga, krivac. Krivnju nisam sporio (znajući kako policija rezonira iz suprotne situacije nekoliko godina prije) i predložio sam oštećenom da ne zovemo policiju. Nakon telefonskog razgovora ili dva (gdje se konzultirao s nekim tko bolje zna), on se složio, ali je tražio da mu napišem kratku izjavu da priznajem krivnju i potpišem. Što sam ja drage volje odradio, i tu smo se razišli. I sve dalje je koliko se sjećam išlo glatko, on se obeštetio preko mog obveznog, ja preko mog kaska i sve 5 (osim skidanja bonusa, ali nije ni to kraj svijeta :)).

 

Pitanje za vas petpetica, mislim da bi svima bilo korisno znati, da li bi izjava poput one kakvu sam ja napisao sada pomogla Svizcu28 da je ima? Priznaju li osiguranja takve izjave? Da li bi vrijedila na policiji, ako bi odlučio sada naknadno napraviti prijavu?

 

Bilo je to prije 5-6 godina, ali ja se ne sjećam da me je moje osiguranje uopće zvalo i pitalo išta (možda su vidjeli tu moju izjavu i to im je bilo dosta?). Pa ni kasko (unatoč nedostatku policijskog zapisnika).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izjava potpisana kod osiguravatelja jest temelj za isplatu sa obveznog osiguranja.

 

Po pitanju kaska situacija je drugačija, stara je praksa da štete do 7000 kuna isplaćuju bez zapisnika, ali čujem da je ova kriza i njih pokvarila i da traže zapisnike za svaku sitnicu.

 

Sve ovisi od kuće do kuće, ali i o "težini" klijenta.

 

Izjava potpisana na običnom komadu papira je dobrovoljni odlazak na giljotinu jer se time priznaje počinjenje štete drugome što može biti temelj za privatnu tužbu po odredbama Zakona o obveznim odnosima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija