Jump to content

Nekretnina u nasljedstvu gruntovno rješiti


denibart

Preporučene objave

Poštovani molio bih za savjet kome se obratiti šta učiniti.

 

Uglavnom u nasljedstvo sam dobio zemljište sa nekretninom koju nasljedno djelim popola i to ne predstavlja nikakav problem. U katastru je zemljište uvedeno na moga oca, dok u gruntovnici vlasnik je još onaj od prije 50 godina.

 

Nasljednik prvobitnog vlasnika te parcele ništa ne osporava, zna za mene i moga oca tako da i to ne predstavlja problem, a moje pitanje je :

 

1.kako mogu gruntovno upisati sebe i drugog suvlasnika kao pravog vlasnika.

 

2 Ili kako da otkupim na osnovu čega kojega dokumenta drugu polovicu pa se upisati i gruntovno i u katastru kao prav vlasnik. Čestica spada pod grad Zadar.

 

Znači kako da se upišem u gruntovnicu kao vlasnik na osnovu čega, koja je procedura kome se javiti, odvjetniku , bilježniku, geodeti,kome dati punomoć da uradi to za mene.???

 

Puno hvala svima.

 

pozdrav deni

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,ima vise nacina da rijesite svoj problem,u zavisnosti od situacije.Ako vam gruntovni vlasnik nespori pravo vlasnistva,onda sklopite s njim ugovor koji ce biti pravni osnov za uknjizbu.Ako posjedujete ugovor s kojim je vas prednik bio zakoniti posjednik onda pokusajte pojedinacnim ispravnim postupkom.Upis mozete izvrsiti samo uz suglasnost upisanog vlasnika,znaci potrebna je tabularna isprava podobna za uknjizbu,ili u krajnjem slucaju sudska presuda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zaključenjem novog ugovora obvezni ste ponovo platiti porez.

(zakonska obveza javnog bilježnika je da kopiju ugovora pošalje poreznoj upravi )

 

pred nadležnim Općinskim sudom (protiv nasljednika upisanog vlasnika)pokreduti tužbu za utvrđivanje prava vlasništva (izvanparnični postupak .malo košta .nije potrebno zastupanje odvjetnika)

 

ili pred nadležnim sudom pokrenuti postupak mirenja.

tužba protiv nasjednika upisanog vlasnika nekretnine.

pred sucem izmiriteljem nasljednik prizna kupoprodajni ugovor i vlasništvo nekretnine

i problem rješen besplatno (postupak mirenja je besplatan)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U objavi se nevidi na osnovu kojeg pravnog akta je gospodinov prednik stupio u posjed nekretnine,Cemu naglasavat tuzbu,kad druga strana nespori pravo vlasnistva,a mislim da je utvrdjenje prava vlasnistva ipak parnicni postupak.Da,bilo bi glupo placati porez dva puta,ali dali je uopste ikad placen porez,nekad se ugovor nije proslijedjivao poreskoj dok stranka osobno neprilozi ugovor u svrhu reguliranja poreske obveze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno vam hvala, i na brzim odgovorima također.

Sad krečem , pokušat ču znači otiči do upisanog vlasnika koj je također dobio nasljedstvo nakon smrti njegove tete pa ču vidjeti šta se može napraviti. Samo se nadam da nije promjenio svoje mišljenje. Iako su ljudi skloni tome.

 

Znači najednostavniji način bi bio da napravimo ugovor da sam ja zakonski vlasnik te parcele kod javnog bilježnika i zatim na osnovu te isprave mogu zatražiti upis u gruntovni list. Ili je obavezno tuženje/mirenje na sudu?

 

Hvala vam za sada puno ste mi pomogli barem znam šta mogu očekivati i kome se obratiti.

 

Hvala

 

Evo malo sam pogledao po primjercima na Legalisu pa pokušao sastaviti Izjavu, pa ako možete malo vidjeti i reči vaše mišljenje. Dali bi to bilo nešto ovakvo pa sa tom izjavom mogu iči kod javnog bilježnika na ovjeru ili mora ozjava biti sastavljena od strane bilježnika.

 

 

 

[b]TABULARNA IZJAVA[/b]





Kojom Pero Perić, OIB 123456789456, na adresi Ulica 12 Rijeka kao zakonski vlasnik nekretnine koja se nalazi u Zadru  kat. čest. br. 112/1 kat. općine Zadar upisano u Općinskom sudu u Zadru na zemljišno-knjižnom odjelu zk.ul. 123, Temeljem čl. 68 i 370 st. 4. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima izjavljuje kako nema nikakvih potraživanja od Ivice Ivića , OIB 1234567894561, na adresi Maksimirska 8, Zagreb

Na osnovu ove izjave gosp. Pero Perić vlasnik kat. čest. br. 112/1 kat. općine Zadar dopušta da se u zemljišnim knjigama koje se vode kod Općinskog suda u Zadru, kao i u drugim javnim knjigama, bez ikakvog daljnjeg pitanja ili odobrenja upiše pravo vlasništva nad nekretninom kat. čest. br. 112/1 kat. općine Zadar, a u korist novog vlasnik Ivice Ivića.

Ova [b]izjava[/b] je napravljena u 6 (šesti) primjerka od kojih 1 (jedan) pripada prodavatelju, 4 (četiri) kupcima a 1 (jedan) primjerak ostaje kod javnog bilježnika.



U Rijeci, 31.07.2012.god.



Pero Perić

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uglavnom u nasljedstvo sam dobio zemljište sa nekretninom koju nasljedno djelim popola i to ne predstavlja nikakav problem. U katastru je zemljište uvedeno na moga oca, dok u gruntovnici vlasnik je još onaj od prije 50 godina.

 

pozdrav deni

 

iznosiš razčite činjenice

bitna su pitanja koliko dugo je nekretnina upisana na sadašnjeg vlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja greška tip feler bi se reklo. 20 godina ako je to pitanje. Ali sve ostalo stoji.

Moj otac kupio je zemlju i ostavinski sam je dobio ja i još jedan vlasnik(iz obitelji-od kojeg bih ja to dobio), u katastru je zemlja na mog oca a u gruntovnici nije več je na također nasljednog vlasnika koj je več 20 godina kao takav i upisan u gruntovnici. On za mog oca zna i da je kupio tu parcelu i to nebi trebalo biti prepreka, valjda.

 

Ako je recimo to tako "samo" Tabilarna izjava potrebna ovjerena kod bilježnika onda mi se barem čini to poprilično jednostavnije. Ako je potrebno preko javnog bilježnika napraviti tužbu , dali to može i bilježnik iz Zadarske opčine ili iz bilo kojeg kraja naše ljepe pa prosljediti opčinskom sudu u Zadru.

 

A sad kad se sjetim imao sam možda i neki sličan slučaj kad sam kupovao vinograd davno , onda je bilježnik nešto pisao/sastavljao pa je to bilo na oglasnoj ploči suda nekih 30 dana mislim i nakon ili prije došli su vlasnici i susjedi koji su bili kao gruntovno uvedeni svi su se složili i ja sam se upisao kao vlasnik tog vinograda. (koj je sad na prodaju kriza je :))

 

Jel to možda slična situacija. uh kako je sve to komplicirano za nas laike.

 

Ali hvala vam svima na trudu da mi objasnite..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija