Jump to content

Kako upisati (su)vlasnistvo


anonimno

Preporučene objave

Mozete se uknjiziti u obje varijante, dakle kao suvlasnici i to svaki u 1/3, bez odredjivanja posebnih dijelova, a mozete i napraviti diobu suvlasnicke zajednice, odrediti tko ce dobiti koji dio i onda se upisati kao vlasnici tog dijela.

 

Prva varijanta vam je brza jer ne morate raditi diobeni elaborat, sporazum itd.

 

Osim toga, otac mora ovjeriti kod biljeznika svoj potpis na ugovoru o darovanju. Takav ugovor zajedno s prijedlogom za uknjizbu (2x), dokazima o drzavljanstvu svih stjecatelja (domovnica, osobna iskaznica, putovnica) i placenom pristojbom (250 kn) predate na gruntovnicu i to je to.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru, ali imam i dodatno pitanje. Nas troje imamo svak po jedan isti ovjeren darovni ugovor kojim istovremeno otac daruje nama troma poimenice nekretninu. Dakle kad se upisujem na svoju 1/3 kao suvlasnik je li nužno da se i ostali suvlasnici istovremeno upišu?

Ako čekamo s upisom u vlasničke knjige, dek se ne upišemo tko je stvarni vlasnik nekretnine otac-darovatelj ili mi-daroprimatelji?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi upisite svoje suvlasnistvo temeljem recenog ugovora, a sto ce ostali suvlasnici nije vasa briga. Ne ovisite jedni o drugima, oni cak ni ne moraju traziti upis u zemljisne knjige niti ta cinjenica ista mijenja u vasem statusu. Vlasnikom se smatra osoba koja je upisana u zk, zato predajte zahtjev za upis sto prije kako biste dobili svoj broj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem i nastavljam s pitanjima. Dakle mi se uknjižimo u zk i vlasnici smo, ali otac je u darovni ugovor stavio klauzulu da on ostaje živjeti u darovanoj nekretnini dok želi. Mi smo se složili, ali s njim u toj nekretnini živi i jedna žena u izvanbračnoj zajednici. On posjeduje i stan u kojem nitko ne živi. Kakva prava ima ta žena poslije njegove smrti ako živi s njim u našoj nekretnini? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da je tema slična onoj koja me zanima pa mi nemojte zamjeriti što se javljam. Supruga i ja smp s posebnim ulazom napravili posebni stan u istoj kući koja glasi na mog oca. Još ništa nismo službeno poduzeli, ali dogovoreno je da prav adva kata kuće budu očeva, a zadnja dva naša. Puno smo uložili u opremu stana i izgradili dodatni prostor za aute i alat pa sam zainteresiran da to pravno sredimo. Što je potrebno učiniti da si osiguram svoje stambeno pitanje na ta dva kata koja me jedino zanimaju zbog učinjenih troškova. Mislili smo prvo napraviti darovni ugovor, a potom mi nije jasno što treba, upisujem li suvlasništvo samo na osnovu darovnog koji glasi na poimnece navedeni prostor ili treba raditi nekakvu parcelaciju. Hvala na odgovoru?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram vas zamoliti da ne postavljate vise (razlicitih) pitanja i tema u jednom topicu jer se na kraju ne zna tko sto kome odgovara. Osobito sto ste anonimni korisnici.

 

Da se vratimo na ovaj upis suvlasnistva. Vas otac ima ocito pravo dozivotnog stanovanja (habitatio) na darovanoj nekrentini i takvo ce se pravo upisati u zemljisne knjige kao teret na darovanoj nekrenini. Tu nista nije sporno i buducnost ove nekretnine bi trebala biti jasna. Nakon smrti oca ili po njegovu odricanju od ovog prava stanovanja, suvlasnici ce imati nekrentinu otecrecenu u smislu ovog konkretnog tereta i u cijelosti ce moci vrsiti svoja suvlasnicka prava, kakva god ona u tom trenutku bila.

 

Druga nekretnina ciji je valsnik vas otac, konkretno stan, ocito nije ukljucen u receni darovni ugovor, dakle predstavlja sasvim odvojeno pravno pitanje. Tim stanom otac i dalje slobodno i samosltalno raspolaze u granicama svojih vlasnickih prava (ne znamo kakav je pravni status te nekretnine). To znaci da ju on moze otudjiti za zivota (kupoprodaja, darovanje, dozivotno uzdrzavanje, zalog...) ili njome raspolagati za slucaj smrti (oporuka, ugovori nasljednog prava...). Vazno je pitanje hoce li u slucaju smrti nasljedjivanje biti provedeno temeljm zakona ili temeljem oporuke.

 

Ukoliko ce se provesti oporucno nasljedjivanje, nacelno, postuje se iskljucivo volja ostavitelja (ne spominjem tu praa na nuzni dio, darove itd). U slucaju da se provodi zakonsko nasljedjivanje vazno je znati da li spomenuta izvanbracna zajednica ispunjava uvjete propisane zakonom,. Ukoliko je odgovor pozitivan, izvanbracni drug ima status izjednacen s bracnim drugom te nasljedjuje na nacin na koji bi, temeljem zakona, nasljedjivao i bracni drug.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija