Jump to content

Plaćanje alimentacije, a nezaposlen i redovan student sam.


Forsaken3003

Preporučene objave

Poštovani,

 

moj slučaj je dosta kompleksan. Naime imam 21. godinu i redovan sam student ekonomije.

Prije dvije godine( kada sam imao 19.) mi se javila djevojka koja je tvrdila da sam ja otac njezinog djeteta koje je staro dvije godine. Znači začeće djeteta ispada otprilike kada sam ja nju prvi puta upoznao i s njome imao spolne odnose, makar se toga u potpunosti ne sjećam, tako da sam tada to opovrgavao i ona je to prihvatila i rekla da ne želi ništa od mene i bila je nezaposlena. Ta djevojka je sve do sada imala dečka, te je meni danas stiglo sa Općinskog suda da me spomenula kao mogućeg oca jer je taj dečko pokrenuo postupak da dokaže da nije otac i napravio je DNK analizu te je dokazano da nije otac, te je sud to prihvatio. ( usput taj dečko kojeg nikada u životu nisam upoznao me klevetao u izjavi, citiram da: "ja govorim ljudima da sam ja otac, a da on jadnik izvršava moje obveze".) Zanima koja su po tom pitanju moja prava? Nadalje, majka djeteta me spomenula kao oca te ja moram sada dati izjavu. Pretpostavimo da cu morati na DNK analizu i da se ispostavi da sam otac, koja su moja prava po pitanju toga da za dijete legalno saznajem tek nakon 4 godine? Kako zakon gleda na to da me majka spominje kao oca tek kad je izgubila novce od tog dečka s kojim je živjela? Kako da ja plaćam alimentaciju minimalnu od prosjeka Hrv. plaće kada još u životu nisam bio zaposlen, redoviti sam student, uzdržavaju me roditelji koji imaju zajedno primanja od 7000 kn? Molim vas pomozite pošto su troškovi mojeg studiranja 2000 kn mjesečno, krediti mojih roditelja 1500 kn i ostalo je za hranu i osnovne potrepštine. Napomena je da majka radi i da opet ima nekog novog dečka, te prima plaću 2500 kn. Ne bježim od moguće alimentacije ni od odgovornosti, ali valjda mora biti neka zaštita i mene. Mislim pošto planiram studirati više godine i ako mi sud odredi alimentaciju od 900 kn kojih nemam, a kojih ni moji roditelji nemaju, dal to znači da cu kad se zaposlim morati dati sve zaostatke ili??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači da, ukoliko vi ne budete u stanju sudjelovati u uzdržavanju djeteta niti tim iznosom koji vam minimalno može biti određen, postoji mogućnost da će istovremeno moći biti tuženi i vaši roditelji koji su ga podredno dužni uzdržavati, ili ako ga ne budete iz nekog razloga uzdržavali da će biti tuženi vaši roditelji kao prvi sljedeći u redoslijedu obveznika ako ne uzdržavate dijete iz bilo kojeg razloga. A možda će vas u neko dogledno vrijeme dočekati ukupno dugovanje s kamatama (ne preporuča se).

 

Vaša daljnja obveza će biti i uspostaviti kontakt i odgovarajući odnos sa djetetom kojem ste otac (i oprethodno i ovo pod uvjetom da to doista jeste) pa se redovito susretati i družiti s njim, pozabaviti se sadržajim roditeljske skrbi koje ćete pravo i dužnosti imati zajedno s majkom nadalje (bez obzira što ne živite zajedno niti ste u braku).

uređeno: od newbie
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, moram plaćati 900 kn kojih nemam, kojih moji roditelji nemaju, i ta cifra će rasti pretpostavljam sa vrlo lijepom i visokom kamatom, te kada se prvi put zaposlim ce mi pretpostavljam sjesti direkt na moja primanja te me osušiti do kraja sa tolikim ciframa? Kakav je to zakon? Još jedno pitanje. Da li je moguće dogovor sa majkom izvan suda za plaćanje alimentacije? Ili se to baš mora sudski riješiti. Recimo ja i ona se dogovorimo za 800 kn mjesečno da li se mora sud uplitati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakav je to zakon?

To je Obiteljski zakon, koji (između ostaloga) uređuje dužnosti roditelja i prava djece.

Da li je moguće dogovor sa majkom izvan suda za plaćanje alimentacije?

Da, možete se dogovarati što god hoćete, ali onda morate vjerovati i nadati se da ostatak neće jednom kasnije biti zatražen, u ime djeteta naravno.

Moguće je potpisati i sporazum pred CZSSom (ovršna je isprava također), ali ga nije moguće potpisivati na iznos niži od propisanog minimalnog.

Inače, kad u parnici radi utvrđivanja očinstva sud utvrdi da je tuženik otac djeteta, donosi i odluku o njegovom uzdržavanju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

newbie :

 

"Znači da, ukoliko vi ne budete u stanju sudjelovati u uzdržavanju djeteta niti tim iznosom koji vam minimalno može biti određen, postoji mogućnost da će istovremeno moći biti tuženi i vaši roditelji koji su ga podredno dužni uzdržavati, ili ako ga ne budete iz nekog razloga uzdržavali da će biti tuženi vaši roditelji kao prvi sljedeći u redoslijedu obveznika ako ne uzdržavate dijete iz bilo kojeg razloga. "

 

Ali newbie interesantan je taj naš zakon !!!

Pretpostavimo da su majka djeteta i njezini roditelji u nekakvim lošim odnosima, ne žive zajedno isl. ne slažu se sa postupcima vlastitog djeteta, da su na strani "zeta",...

Kako objasniti da i u takvim okolnostima samo roditelji, roditelja djeteta sa kojim dijete ne živi a ne može plaćati alimentaciju ,

moraju istu sami podmiriti !!???

Po meni bi u ovakvim okolnostima , ako bi uopće došlo do takve situacije, što je vjerovatno kod nas veeeelika rijetkost,

u pomoći u podmirenju troškova za dijete ili djecu ( alimentaciju ) trebali onda učestvovati bake i dide sa obadvije strane !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, interesantan je. Ne zanima ga koliko majčini roditelji vole djetetovog oca niti je li očevi roditelji obožavaju djetetovu majku, a nije ni zainteresiran za količinu topline odnosa djetetovog oca sa svojim roditeljima niti majke sa svojima, već ga zanima tko ne uzdržava dijete.

 

Podredno su dužni dijete uzdržavati baka/djed, preciznije: roditelji onog roditelja koji dijete ne uzdržava, a od sina/kćeri imaju pravo zahtjevati naknadu za uzdržavanje koje su davali umjesto njega.

 

Čini li vam se i dalje nedovoljno logičnim zašto ne bi bilo "kolektivne odgovornosti", a koja možebitno ima veze s time tko je sa svojim ili tuđim roditeljima u dobrim ili lošim odnosima? Pitanje je retoričko.

 

Nije endemska pojava da je dijete uzdržavano na prethodno predviđeni način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija