Jump to content

Noćna optika


mrilnak

Preporučene objave

Članak 64. stavak 5 Zakona o lovstvu :

Zabranjeno je loviti divljač optičkim ciljnicima za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećavanja ili pretvaranja slike, električnim ili elektroničkim ubojitim ili omamljujućim napravama, eksplozivom, istjerivanjem plinom ili dimom.

 

Novčanom kaznom od 7.000,00 do 10.000,00 kuna kaznit će se fizička osoba ako lovi divljač zabranjenim načinima i sredstvima, a pravna osoba od 50.000,00 do 100.000,00 kuna.

 

Za taj prekršaj će se izreći i zaštitna mjera oduzimanja predmeta.

 

A imamo tu i Kazneni zakon u kojem u čl.258 piše:

 

Protuzakoniti lov

Članak 258.

(1) Tko lovi divljač za vrijeme lovostaja ili na području na kojem je lov zabranjen ili tko lovi zaštićenu životinjsku vrstu, ili tko lovi bez posebne dozvole određenu vrstu divljači za čiji lov je potrebna takva dozvola, ili tko lovi na način ili sredstvima koji su propisom zabranjeni ili kojima se divljač masovno uništava, ili tko bez odobrenja nadležnog državnog tijela premješta divljač iz njenog obitavališta na drugo mjesto,

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

 

;-)

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da si neiskusan lovac, ali ostavimo to sa strane.

 

Hajmo na temu.

 

I ti i ja vrlo dobro znamo što znači noćna optika na pušci i u koju svrhu je "namontirana" pa čak i nosači za noćnu optiku.

 

Glede tvog pitanja: što ako me policija zaustavi.......

 

E, sada sve ovisi o situaciji. Gdje su te zaustavili, možda znaju ili su dobili dojavu da je netko nešto ilegalno ustrijelio pa ćeš imati velike neugodnosti. Mogu te pozvati na obavjesni razgovor i ako nema takve dojave ili čak i krim.obradu iliti po novom, kriminalističko istraživanje pa ti čak i privremeno oduzeti oružje, dok se krim. istraživanje ne završi, a to nikako ne želiš.

 

A ti niti kriv, niti dužan.

 

Moj ti je savjet da takvu optiku na pušku ne stavljaš, a imaš raznih vrsta dalekozora za noćno promatranje sa kojima možeš po noći promatrati lovište, a na pušku si stavi kvalitetnu običnu optiku i nećeš imati nikakvih problema. Najbolje je po noći biti na "čeki" bez ikakve optike jer je sa optikom teško naciljati metu. Sa dalekozorom za noćno gledanje je vidiš, ali divljači ipak treba dati šansu, iako divljač nema šanse, a po danu - svakako optika (ali legalna).

 

Dobra kob!

;-)

uređeno: od Mrljavac
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bio ja iskusan ili neiskusan to je sasvim irelevantno.

 

Nije u pitanju dojava. Već su mi je par kolega, koje ne koriste noćnu optiku, rekli kada su se vraćali iz lova da ih je policija rutinskom kontrolom zaustavila i kada je vidjela da su lovci cijeli auto pretresli kako bi pronašli nešto što je zabranjeno. Konkretno su ih i pitali da li imaju sa sobom noćne optike.

Da se ja nađem u toj situaciji i da imam sa sobom noćnu ne vidim zašto bi mi ju oduzeli. Nisu me vidjeli kako lovim noćnom optikom već je ona uredno spremljena u futroli, odvojena od puške. Ne postoji način na koji mi na "cesti" dokažu da sam ju koristio u lovu.

 

Hvala! (ako si lovac, također i tebi dobra kob!)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija