Jump to content

Plaćena kazna


tyler

Preporučene objave

Većina problematike koja se vidim rješava je kako umanjiti ili izbjeći plaćanje kazne. Nije da nije zanimljivo i poučno. Moja problematika će ipak biti malo drugačija...

 

Prije više od godinu dana dobio sam obavijest o počinjenom (prometnom) prekršaju u kojoj je između ostalog pisalo:

 

"Ukoliko ste Vi počinili narečeni prekršaj možete platiti novčanu kaznu u iznosu od xyz kn u roku od 8 dana od zaprimanja ove obavijesti ili u istom roku osobno, odnosno pismenim putem na adresu PU, potvrditi da ste Vi upravljali vozilom kako bi se mogao provesti Prekršajnim zakonom predviđeni prekršajni postupak."

 

S obzirom da sam ja vjerojatno učinio navedeni prekršaj (sjećam se da sam žurio i zašto) i nije mi bio cilj niti sporiti odgovornost, niti otezati s prekršajnim postupkom i plaćanjem, ja sam uradio ono što je navedeno kao opcija lijevo od ili (kojeg sam ja boldao) i lijepo platio traženi iznos u roku i precizno prema ostatku upute koju sam dobio.

 

Nakon više od godinu dana od plaćanja ipak dobijam prekršajnu prijavu (i poziv na sud) u kojoj me terete za daleko veću kaznu zbog nedostavljanja zatraženih vjerodostojnih podataka o identitetu osobe koja je upravljala vozilom.

 

Pitanja su očekivana:

 

- gdje se iz gore navedenog odlomka da iščitati da su podaci stvarno zatraženi (a u slučaju mog pravovremenog plaćanja kazne)?

- zar s aktom plaćanja nisam ujedno i priznao (svoju vlastitu) krivicu (zanima me i generalno, da li vrijedi ta činjenica)?

- što mogu očekivati u sudnici, kakav ishod?

- neki savjet kako da to što bezbolnije prebrodim?

- tko plaća troškove suda ako ja ne budem proglašen krivim?

 

Puno hvala na svakoj pomoći i savjetu (par dana je do ročišta)!

 

Spreman sam dati i dodatne informacije ako će pomoći u raščišćavanju ove baš neugodne i po meni totalno nepravedne situacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Editirao sam vam naslov u kojem ste postavili pitanje o nepismenosti, te vas upućujem da potvrdite svoju pismenost na način da pročitate pravila ovog foruma.

 

Pođite na sud, donesite potvrdu da je plaćena kazna po prekršaju za brzinu, postupak će biti obustavljen, a trošak prekršajnog postupka pada na proračunska sredstva suda.

 

Svoju obranu možete dati i pisanim putem, ishod će biti isti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo, ispričavam se zbog kršenja pravila u naslovu, zaista sam previdio (meni pomalo neočekivan) naputak. Ispričavam se i ako je bio ponešto provokativan.

 

Svakako Vam hvala i na iznimno brzom odgovoru i na svim odgovorima koje nesebično dijelite na ovom forumu. I prije nego sam se registrirao sam proveo par ugodnih sati uglavnom upijajući Vaše odgovore. :palac:

 

Ako imam još malo kredita, mogu li još dobiti kratko pojašnjenje na detalj da li sa aktom plaćanja nedvojbeno priznajem krivicu u ovakvim slučajevima, odn. nešto što sam isto mislio pitati pa zaboravio, što mogu u nekom idućem sličnom slučaju učiniti da ne dobijem ovakvo neugodno iznenađenje? Ili se ovdje ipak radi o proceduralnom propustu policije koji se ne bi trebao ponoviti tek tako?

 

Zanima me jer ću imati dodatne troškove zbog ovoga "incidenta", iako ste me ipak utješili da će ova dodatna kazna najvjerojatnije biti ukinuta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Sve pod uvjetom da ste napisali sve točno, tj. da nije bilo propusta oko broja računa i slično.

 

Poštovani petpetica, propusta (s moje strane) nije bilo, tako da je prije cca 3 tjedna stigla oslobađajuća presuda, kako ste i sugerirali da bi se stvar trebala odigrati.

 

U uputi o pravnom lijeku stoji da ovlašteni tužitelj ima pravo žalbe u roku od 8 dana. S obzirom da je prošlo tri puta toliko od presude, a ja nisam dobio dodatne pozive na sud i/ili dokumente, mogu li konačno smatrati da je slučaj time zaključen?

 

Ili i dalje postoji šansa da me npr. za novih godinu i pol opet iznenadi neki poziv na sud po istom pitanju (kog je jednom zmija ujela... :))?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija