Jump to content

Dokazivanje vlasništva poslovnog prostora!!!!


picajzla1234

Preporučene objave

Molim nekoga da mi pomogne u vezi ovog problema... Priča je sljedeća...

Moj pokojni otac dobio je od grada (postoji dokument u kojem grad daje na korištenje prostor) u ožujku 1992. pravo na korištenje poslovnog prostora koji je bio devastiran u ratu. Prostor se nalazi u stambenoj zgradi na prizemlju i od 1992. u njemu posluje obrt koji je pokrenuo moj otac. Nakon iznenadne smrti oca 2009. godine obrt je prepisan na mog bratića. Problem je u tome šta je prostor od jedne velike tvrtke iz bivše države koja je imala prostore po gradu prije rata. Na prostor nitko nije uknjižen, znači postoji samo ta potvrda od grada koja je dobivena 1992. U prostoru se i danas nalazi obrt koji i dalje posluje, te posjedujemo sve račune od 1993. o plaćanju komunalija do danas. Do prije 2 godine od 1992. nitko nije ni pitao za prostor od predstavnika te tvrtke, te su se onda jednog dana pojavili na vratima sa ugovorom o najmu, koji naravno nismo potpisali, dok god nam ne pokažu sve potrebne papire kojima dokazuju da su baš oni vlasnici ovog prostora(preporuka od odvjetnika). Prije par dana dobili smo poziv za sud, ali od nekih drugih ljudi i drugog dijoničkog društva u vezi ovog slučaja. Mi ne osporavamo da to je nečije, ali činjenica je da su u igri neki mutni poslovi oko prostora jer nitko za njega nije godinama pitao, očito ne postoji potrebna dokumentacija da utvrde vlasništvo, a u prostoru i dalje posluje obrt pa tu nastaju problemi.... Da li mi imamo ikakvu osnovu za dosjelost pošto je prošlo 10 godina, a za ovaj prostor smo se isključivo mi brinuli, plačali račune, u njemu poslovali uredno i transparentno preko 10 godina. Ako netko može pomoći, savjet, slična iskustva...?????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nema dosjelosti. to što je grad s vama sklopio ugovor, nema nikakve veze. imam sličan slučaj: grad iznajmio nepostojeći prostor čovjeku koji je od mene unajmio drugi i sad grad svojata moj prostor.

pogledaj u gruntovnicu tko je vlasnik.

ovakvih slučajeva ima i previše. to što godinama nitko nije pitao, nije problem. vjerojatno im je bio teret, vi ste ga održavali, plaćali režije, ali i koristili.

ono što možete je da predložite nagodbu o iseljenju. neka vam kompenziraju izlazak iz prostora. naravno, ako ti koji tuže ili koji potražuju imaju pravni temelje\zaključen pravni posao kojim im prostor pripada. tražiti na uvid dokumentaciju temeljem čega potražuju prsotor, pogledati gruntovnicu, posjed u katastru...

lako moguće da su u zabludi i da nemaju pravnu osnovu za potraživanje prostora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvar je u tome što u grutovnici se nitko nije uknjižio, odvjetnik nam je rekao koje dokumente treba sve posjedovat, da dokažu vlasništvo... Dolazile su i prije sasvim desete osobe sa ugovorima o najmu, ali naravno nismo htjeli potpisat dok ne vidimo da je to zaista njihovo vlasništvo... Ako nisu uknjiženi kolike šanse imaju da nas istjeraju iz prostora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odi u gruntovnicu i traži vlasnički list za taj prostor.

ako poslovni prostor nema vlasnika tada su suvlasnici svi vlasnici stanova u zgradi u kojoj je i prostor ili vlasnik zgrade .

ako neka imovina nema vlasnika tada je ta imovina vlasništvo države (po zakonu).

 

saznaj ko je vlasnik zgrade

dali su stanovi etažirani

 

ako ste u obnovu prostora uložili 60-80% njegove vrijednosti

trebali ste tražiti vlasništvo zbog ulaganja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija