Jump to content

ugovor o doživotnjom uzdržavanju ili oporuka


tinkytina

Preporučene objave

Poštovani, roditelji i ja imamo veliki problem s mojim bratom koji ne podmiruje svoje troškove te smo mu uz njegov pristanak kupili stan i on se tamo preselio. Međutim, novce sam dala ja kao sestra, da bi kuća u kojoj sad živim s roditeljima ostala isključivo meni.

Problem je u tome, što roditelji inzistiraju da stan glasi na mamu, kako ga brat ne bi mogao prodati, i sad je problem rješenja nasljedstva kuće.

Naime, otac se boji ukoliko sklopi ugovor o doživotnom uzdržavanju sa mnom, neće ga moći raskinuti bez suda ukoliko to iz nekog razloga poželi, pa me zanima je li moguće napraviti takav ugovor, u kojem bi on kao davatelj kuće mogao samostalno ili sporazumno sa mnom raskinuti ugovor bez suda...

A drugo, bi li bilo bolje rješenje nekako napraviti oporuku, u kojoj bi brat umjesto nužnog dijela u kući dobio u vlasništvo taj stan u kojem živi.

Molim savjet jer smo u situaciji kad se stvarno ne možemo dogovoriti što dalje.

 

I još jedno pitanje... računi u stanu glase na brata kao korisnika stana, ali dugovi koje brat napravi na stan dok su roditelji živi i u vlasništvu stana, hoću li i ja morati podmirivati nakon njihove smrti ili će to isključivo morati brat iz svog dijela vlasništva.

unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,ugovor o dozivotnom izdrzavanju nemoze se raskidat na osnovu sto bi to neko iz nekog razloga pozelio,osnov za raskid je u neispunjavanju ugovorenih obveza,sto rijesava sud.Takav ugovor je strogo formalan,znaci ima svoju formu i nikako uglavljivati nekakve klauzule koje nepropisuje forma ugovora.Misljenja sam da je najbolje da roditelj sklopi sa bratom ugovor o doz.izdrzavanju za navedeni stan,te ga isti na taj nacin nemoze prodati,jer nije postao vlasnik,a sto moze da se uradi isto i sa vama po pitanju kuce.Znaci roditelji vam prenose vlasnistvo pod suspenzivnim rokom.Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija