Jump to content

otpremnina i neisplaćene plaće


ang_el

Preporučene objave

"1. Prema Zakonu o radu otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće, koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca.

 

2. Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije ukupan iznos otpremnine iz stavka 2. ovoga članka ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu."

(novi Zakon o radu čija je primjena nastupila 1. siječnja 2010. godine)

 

Molim pojašnjenje ovog gore navedenog?

Da li nakon 26 godina neprekidnog radnog staža u jednoj firmi se primjenjuje pravilo 1/3 bruto plaće pomnoženo sa brojem godina ili je to šest prosječnih mjesečnih plaća.

 

Poslodavac nije isplatio plaću za 7,8 mjesec. U razgovoru mi je rečeno da ću dobiti poslovno uvjetovani otkaz krajem ovog mjeseca. Zanima me da li ću u slučaju neisplate zaostalih plaća i otpremnine nakon potpisivanje otkaza morati tužiti poslodavca ako ne isplati plaću i otpreminu ili je bolji način ostvarivanja prava pokretanje stečaja ?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija