Jump to content

Da li uplitati policiju ili ne?


biba78

Preporučene objave

sa bivšim dečkom sam imala zajednički auto, koji je na meni i danas. On je u taj auto ulagao djelove i radio popravke tj. uložio novaca. Ostao mi je dužan finu svotu novaca i stalno me zavlači u vraćanju. Da li imam pravo uzeti taj auto jer je na meni papirnato? Po zakonu je to moj auto. On neće da mi ga sam da, nego da dođem s policijom po njega. Mogu li bez probelma uključiti u to policiju?

Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanimljivo pitanje, premještam ga u forum kaznenog prava.

 

Na prvi trenutak mi se čini da se ovdje radi o kaznenom djelu samovlasti iz čl. 329. KZ-a, a svoja prava bi trebali ostvariti pokretanjem privatne tužbe protiv te osobe.

 

Policiju bi svakako trebali uključiti radi evidencije događaja da vozilo više nije u vašem posjedu budući da se njime mogu počiniti brojni prometni prekršaji, nakon nekog vremena možete kao vlasnik odgovarati zbog isteka prometne dozvole i stavljanja u promet vozila kojemu nije plaćeno obvezno osiguranje, a na kraju možete odgovarati i za štetu počinjenu neregistriranim vozilom.

 

Nužno je odmah sutra u jutro sve detaljno opisati policiji, pretpostavljam da će vas "otpiliti" jer se radi o privatnoj tužbi, ali to je korisno jer imate neki dokaz da ste nešto poduzeli i da vozilo nije kod vas što vas ubuduće amnestira odgovornosti u svojstvu vlasnika vozila.

 

U nezgodnoj ste i delikatnoj situaciji.

 

Morate podnijeti privatnu tužbu u pisarnicu nadežnog općinskog suda i imate rok od 3 mjeseca od saznanja, tj. od trenutka kada vam je odbio predati vozilo u posjed.

 

KAZNENI ZAKON

Samovlast

Članak 329.

(1) Tko samovlasno pribavlja neko svoje pravo ili pravo za koje smatra da mu pripada, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

(2) Ako je kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počinjeno u sastavu grupe ili zločinačke organizacije, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.

(3) Kazneni postupak za kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka pokreće se privatnom tužbom, a za kazneno djelo iz stavka 2. ovoga članka povodom prijedloga.

 

ZAKON O KAZNENOM POSTUPKU

Članak 61.

(1) Za kaznena djela za koja se progoni po privatnoj tužbi, tužba se mora podnijeti u roku od tri mjeseca od dana kad je ovlaštena fizička ili pravna osoba saznala za kazneno djelo i počinitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a da policiji podneseš prijavu za krađu (otuđenje ) auta.

(pismeno preporučeno i sa povratnicom)

prijavom skidaš svaku odgovornost

a bivši mora dokazati da ga nije ukrao .

 

bitno je adresa na koju je registriran auto.

odakle je ukraden?

zaboravila si da i bivši ima rezervni ključ.

kod koga je knjižica vozila (prometna je u vozil ?)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija