Jump to content

Ovrha za 25 kuna


GoodGuy

Preporučene objave

Pozdrav, imam problem pa bih vas molio za pravni savjet.

 

Tri godine imao sam pretplatnički ugovor s Tele2 za mobitel.

 

Početkom ove godine u poslovnici Tele2 u GardenMalllu raskinuo sam ugovor s navedenom tvrtkom. Djelatnika te poslovnice upitao sam da li imam jos kakvih dugovanja i obaveza prema Tele2 na što mi je odgovorio da nemam pošto sam raskinuo pretplatnički ugovor.

 

U travnju sam dobio uplatnicu od Tele2 na iznos od 25 kuna na kojoj nije bilo naznačeno što se plaća. Tada sam nazvao Tele2 službu za korisnike te su mi isti odgovorili da su to troškovi nastali od dana raskida ugovora do "tehničkog" isključenja mog broja iz njihove mreže, što je u ovom slučaju bilo tri dana. Kada sam ih upoznao s činjenicom da mi je gospodin u njihovoj poslovnici rekao da neću imati više nikakvih obaveza prema Tele2 djelatnici službe za korisnike su mi rekli da ih isto ne zanima te da tih 25 kuna moram platit, a kao razlog su samo znali navest da je to "tehničko" isključenje mog broja iz njihove mreže premda ja tada mobitel nisam koristio.

 

Naravno, kako sam i prije imao loših iskustava s Tele2 uljudo sam odgovorio da neću platit tih 25 kuna dok mi ne daju točan razlog plaćanja.

 

U lipnju sam promijenio adresu prebivališta.

 

Danas sam obaviješten da mi je na staru adresu stiglo više uplatnica od Tele2 za plaćanje tih 25 kuna, te da je danas stiga uplatnica od "Inkaso.HR d.O.o." tvrtke specijalizirane za naplatu potraživanja i to na iznos od 530 kuna.

 

Kako je navedena tvrtka nedaleko mog doma uputio sam se kod njih da mi objasne čemu toliki troškovi. Dolaskom pozvonio sam na inferfon te mi je gospodin, koji se javio, odgovorio da osobno NE primaju stranke, već da ga nazovem na telefon pa će mi sve objasnit. I tako sam stajao ispred vrata firme ko idiot dok je gospodin s druge strane vrata vikao "Samo me nazovi, sve ću ti objasniti.", ali nema veze.

 

Nazovem ja tada gospodina ali javi se gospođa, te istu upitam zašto su mi poslali uplatnicu na iznos od 530 kuna. Gospođa je odgovorila da je od tog iznosa 25 kuna dugovanje Tele2-u, dok je ostatak trošak javnog bilježnika.

Gospođi sam lijepo objasnio cijelu situaciju, a na upit zašto moram platiti 25 kuna za nešto što nisam koristio tj. za period u kojem nisam imao nikakve obaveze prema Tele2 ista je odgovorila da se obratim njima. Na upit zašto su mi slali uplatnice i opomenu na staru adresu ista je odgovorila da se obratim Tele2 jer su im oni dali tu adresu. Kada sam pitao gospođu što će biti ako ne platim odgovora da će pokrenut ovrhu na moje račune, a na pitanje što će biti ako napišem prigovor odgovara "Nisam tu da vam dajem pravne savjete". Koliko god čovjek pokušava biti smiren na to sve, najrađe bi joj odgovorio na zdravo seljačni način spominjući obitelj i rodbinu ali ipak rekoh idemo polako, pitat ćemo nekog tko se razumije u to sve.

 

Dakle, početnih 25 kuna nisam platio ne iz principa vec iz razloga sto nisam znao pravi razlog. Ako sam određenog datuma raskinuo ugovor s Tele2 i istog trenutka prekinuo koristenje tog broja zasto moram platiti period do "tehničkog isključenja mog broja iz mreže"?!?!

 

Nadalje, kao što sam spomenuo od 01.06. izvršio sam promjenu adrese prebivališta te sa starom adresom nemam nikakve veze. Dakle od promjene adrese stizale su uplatnice, obavijesti i opomene za podmirenje tih 25 kuna, ali nisam bio upoznat s time. Vlasnik kuce na kojoj sam prije zivio nije me obavijestavao da je isto dolazilo. Da sam bio upoznat da mi prijeti ovrha na racun pa normalo da bi platio tih 25 kuna, samo da mi se ne blokira racun ali nazalost iznos je sada skocio na 530 kuna.

 

 

Eto, molio bih vas za neke korisne savjete. Hvala

 

Nadopuna: ako napisem prigovor da li mi isti mogu staviti ovrhu na racun ili se postupak pokrece pred sudom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odjavu pretplatničkog broja imaš ? čuvaj original a kopije šalj .

odjava važi od dana odjave usluge.

Inkaso.HR d.O.o. pošalji kopiju odjave telefona i traži obrazloženje temeljm čega su nastali dugovo .

pismena šalji preporučeno i sa povratnico (potvrdu o preporučenoj pošiljci i povratnicu čuvaš) i navedi novu adresu na koji očekuješ odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko vidim u tele2 cjeniku ne postoji usluga tehničkog isključenja vašeg broja iz njihove mreže koja se naplaćuje 25kn a ono što se ne nalazi u njihovom cjeniku vam ne mogu ni naplatiti.

 

Osim ako nisu mislili na uslugu "privremeno isključenje na zahtjev korisnika" što se naplaćuje 50kn ali pošto vi s njima raskidate pretplatnički odnos trajno to ne bi trebalo biti to.

 

U svakom slučaju preporučeno i s povratnicom tražite dodatno objašnjenje temeljem čega su nastali dugovi.

cjenik_tele2.pdf

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam vrlo sličnu situaciju s istim operaterom.

 

Redom

1. Uplatnica NIJE nikakav relevantan dokument, već isključivo račun. Jeste li dobili ispravan račun (na njemu MORA biti navedena točan naziv usluge, s pripadajućom količinom i jedinicom mjere) - ako toga nema, tražite

 

2. Ako imate ispravan račun (ili ako i kad ga dobijete), pogledajte u ugovoru koji ste potpisali, cjeniku i općim uvjetima je li igdje navedena takva usluga - ako nema, jednostavno tražite očitovanje u smislu "molim da se referirate na ugovornu odredbu koja me obvezuje na plaćanje računa po navedenoj osnovi"

 

3. I famoznih 530 kn bi trebalo biti vidljivo na računu sa točnom specifikacijom, uplatnica ne znači ništa. Ne znam koja je uopće uloga javnog bilježnika u procesu, ali pretpostavljam da je sastavio opomenu pred tužbu ili drugi sličan dokument. U tom slučaju je vrhunski nonsens da vam doo koji angažira javnog bilježnika fakturira nešto u korist i za račun javnog bilježnika, valjda je logično obratno jer bilježnik je taj koji zastupa a inkaso.HR je zastupani. Ako ste ispravno sve naveli, ovo mi previše smrdi. U svakom slučaju, tražite točnu specifikaciju. Trošak javnog bilježnika nije nikakva virtualna stvar već konkretan dopis koji je sastavio i uputio, ali to je ono što i ranije rakoh, tad bi ste ga dobili od javniog bilježnika, ne od inkaso.HR

 

4. Da bi vam proveli ovrhu nad računom, nužno je da je doneseno pravomoćno ovršno rješenje (iako sumnjam da će ići u to ako je točno sve što ste naveli, i ako vam ne odgovore na upite u smislu gornje tri točke, i njima je jasno da nemaju puno šanse) To je nešto što ste morali primiti preporučeno od javnog bilježnika, ako niste, nije ni doneseno (potpuno nebitno koliko je i kakvih uplatnica, opomena i ostalog stiglo na neku drugu adresu). Javni bilježnik je dužan nekoliko puta pokušati slati rješenje (mislim čak i do 6 jer ste fizička osoba, kod firmi je brže) ako nijednom ne podignete pošiljku, cijela stvar se objavljuje na sudu - u praksi, sve traje duuuugo. Od trenutka primitka/objave imate 8 dana za prigovor. Tek ako ne uputite prigovor možete očekivati ovrhu i iznos bi mogao biti upravo tih 500tinjak kn (toliki su uobičajeni troškovi)

Ako uputite prigovor, cijeli cirkus se nastavlja...prvo sud stavlja ovrhu van snage (bitno da je prigovor proceduralno ispravan, nebitno kakav je sadržaj), pa onda to pošalje sudu nadležnom za spor (vrlo često nije isti, ne znam kako se određuje) pa ako oni nađu za shodno da razjasne neke stvari (ovdje je naravno bitan sadržaj prigovora), oni mogu zakazati ročište...

Uglavnom, dugotrajan proces u kojem po svemu što navodite, imate odlične izglede. Bitno samo da čuvate sve dokaze o korespodenciji, kako je i bovu naveo. Paradoksalno je da ćete na preporučene pošiljke potrošiti daleko više od spornih 25 kn, ali pozdravljam upornost i principijelnost, žao mi je samo što je nema više (Zapravo, čuvajte i račune od tih pošiljki, postoji način da i za to tražite naknadu po okončanju postupka)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija