Jump to content

Udar pješaka automobilom


ica38

Preporučene objave

Poštovani

Moja žena je upravljala automobilom te je u krivini izletjela sa ceste jer ja padala kiša te je okrećući se na cesti preletjela nogostup i udarila ženu koja je u tom trenutku išla nogostupom,pješak je zadobio teže tjelesne ozljede,sad mene zanima dali si pješak može naplatiti štetu iz police auto osiguranja,i dali me može još i privatno tužiti ako naplati štetu sa police,kolika je kazna od suda za takav prekršaj,žena nema do sada nijedan prekršaj i nije kažnjavana,nije bila u alkoholiziranom stanju,bila je u posjeti ženi u bolnici jer se poznajemo,tj susjedi smo.I ako naplati štetu sa police dali mene osiguranje može financijski teretiti ili mi skida bonus sa police.Molio bih odgovor jer se jako loše osjećamo zato što smo znanci a ja i supruga smo na hzz-u,tako da neznamo otkud bi platili odštetu osim sa police od auta.Auto je slupan,jer je udarila i ogradu.

 

Lp

Ivica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo, temu premještam u forum kaznenog prava.

 

Oštećeni ne može tražiti odštetu po istom štetnom događaju od osiguravatelja i od vas, može tražiti ili od vas ili od osiguravatelja, ili pak nešto od jednog a nešto od drugog.

 

Pošto su osiguravatelji financijske institucije, a vi naši prosječni građani naravno da će oštećeni tražiti odštetu samo od osiguravatelja, a vaša supruga kao počinitelj bi im u tome trebala pomoći jednostavnim priznanjem.

 

Doći će joj poziv na ispitivanje u državno odvjetništvo, sa sobom treba ponijeti dokaze o imovinskom stanju a to su potvrda iz porezne o imovinskom stanju i mogućim prihodima iz imovine i potvrdu iz HZZ o nezaposlenosti.

 

Odvjetnik nije potreban.

 

Na saslušanju ispričati da je upravljala tom cestom i da ne zna kako je izjetila s nje, da joj je žao što se to dogodilo i da će ubuduće upravljati vozilom znatno sporije i opreznije. Ništa više. Malo riječi malo štete.

 

Doći će joj kazneni nalog, pretpostavljam sa zatvorskom kaznom od cca 3 mjeseca uvjetno na dvije godine i nešto za platiti zbog troškova kaznenog postupka.

 

Plaćanjem te uplatnice i propuštanjem roka za prigovor ta kazna postaje pravomoćna, treba se držati uvjeta iz te uvjetne kazne i sve će biti u redu.

 

Takvim postupkom se osiguravatelj ometa u muljaži, dovodi ga se pred svršen čin i mora isplatiti odštetu oštećenom. Zapravo svim oštećenim, jer je oštećena strana i vlasnik te ograde.

 

Gubitak bonusa ili dijela bonusa je sasvim izgledan i tome ne možete baš ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na iscrpnom objašnjenju,i na uputama kako se trebamo ponašati na saslušanju,tj.supruga.Nikad nismo imali posla sa sudom i prekršajima,ali ste nam vi puno pomogli,da znamo šta nas čeka,i koliko mogu zaključiti da svi ti troškovi nebi trebali biti tako veliki da ih nemognemo platiti,a za bonus sam očekivao da ce mi skinuti.Malo ste nas smirili,jer smo mislili da cemo morati otplaćivati odštetu 10 godina ako se negdje zaposlimo.

Hvala vam još jednom i svako dobro vam želim

 

Lijepi pozdrav

Ivica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molio bih još jedan odgovor,vezano uz temu,u slučaju da oštećeni žele nas tužiti da im mi platimo odštetu,na koji način da se branimo.Da uzmemo odvjetnika?Ja radim sezonski na ugovor a supruga je na hzz-u.Obitelj gospođe koja je nastradala je promjenila ponašanje pa me strah tužbe,privatno,a i ona neželi da supruga ide u posjetu u bolnicu.Ako možete reći kakva nas kazna očekuje.

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imate pravo na pravnu zaštitu od strane vašeg osiguravatelja ukoliko dođe do privatne tužbe morate se konzultirati sa pravnikom iz vašeg osiguravateljskog društva.

 

Praksa je da će osiguravatelj priznati trošak za odštetu po pravomoćnoj presudi, ali neće priznati trošak vođenja sudskog postupka, tako da se lako može dogoditi da osiguravatelj direktno plati tu odštetu, a da se za parničke troškove morate snaći sami.

 

Dakle, tu se morate posavjetovati i dogovoriti sa osiguranjem, ne bi vam ludo bilo odmah u ponedjeljak se naručiti kod njihovog pravnika za sastanak.

 

Po tom pitanju vam dalje ne mogu pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Poštovani

Nastavno na moje gornje postove,zanima me sa koje police je moguće nadoknaditi štetu,jer bih trebao promijeniti os.kuću i registrirati auto,a nesreća se desila 2012 godine kad je bila važeća polica druge os kuće.Dali se tereti trenutna polica osiguranja ili ona koja je bila važeća na dan nezgode.

Lp

Ivica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Moram se uključiti jer moja supruga nije niti dodirnula susjeda koji je bio iza auta, pao i zadobio tešku tjelesnu ozljedu:saslušanje na policiji ,policija šalje prema DORH-u ,kao kazneno djelo- poradi teške tjelesne ozljede,DORH saslušava i predlaže presudu,dolazi do suđenja koje vodi prekršajni sud,konzultirajte se sa odvjetnikom Vaše osig.kuće, po polici imate i pravo na njihovog odvjetnika,ali trebati će Vam i Vaš, šteta se naplačuje od osiguranja ,gubite bonus, ali odvjetnik će Vam trebati ,jer Vaša supruga biti će i novčano kažnjena, tu se trebate braniti, moju su kaznili sa 1280,00, a nije bilo dodira, u biti legitimacija za naplatu štete, protustranka traži 1.000.000.00 kn odštete, idemo na suđenje ovaj mjesec, budite pažljivi, konzulirajte se nije jednostavno jer odvjetnici muljaju sa visinom odštete.Potdrav i svu sreću !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Poštovani,

našao sam se u sličnoj situaciji, ali u ulozi pješaka pa se nadovezujem na temu...

Prelazio sam pješački prijelaz (na kružnom toku, dakle nema semafora) kad je na mene naletio NN s osobnim autom. Na sreću nisam imao težih povrijeda, par ogrebotina na rukama i nogama i uništena jakna.

Naravno, sve je zabilježila policija i ekipa za očevid i pregledala me hitna.

Zanima me kakva prava imam na odštetu.

Policajac mi je dao Zapisnik o testiranju na alkohol na koji sam se potpiso, kao i gospodin koji me udario a koji je ujedno i svjedok (a i ja njemu)...

Također mi je policajac rekao da imam prava na odštetu od njegovog osiguranja prilikom liječenja zadobivenih povreda, te mi je zapisao broj njegovog osiguranja...

Jedino me muči to što mi je taj policajac iz ekipe za očevid uzeo nalaze od hitne (kao da vidi šta su mi napisali i nije mi vratio), namjerno ili slučajno???...

E sad neznam mogu li tražit odštetu od osigaranja i trebam li ići u bolnicu na pregled ili psihologu (u slučaju stresa i pretrpljenog straha)...

 

Lp,

Mario

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Pješak", kažete da je jedina realna šteta uništena jakna? Nikakvih stvarnih ozljeda nije bilo?

 

Po meni, osim ako se radi o nekoj skupoj jakni, ja bih to zaboravio. Zašto to kažem - jer u biti ovdje dolazi u obzir tzv. neimovinska šteta, koja u slučaju izostanka ozbiljnijih posljedica, rezultira simboličnim odštetama, koje pak će vam "pojesti" odvjetnički troškovi, jer osiguranje će vam ponuditi ili neku smiješnu cifru ili ništa.

 

A nismo ni riješili glavno pitanje - tko je kriv za nesreću? Postoji li pravomoćna presuda prekršajnog suda koja kaže da je vozač nedvojbeno kriv? Jeste li i sami nesmotrenim prelaskom pješačkog prijalaza doprinijeli u bilo kojem omjeru nastanku nesreće?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, ali npr. u tom papiru koji mi je dala hitna opisano je stanje u kakvom sam bio...

pa sam mislio da bih s tim nalazima mogao dobit odštetu

 

A ako je gospodin platio prekršaj (u iznosu, od 750kn) pa valjda to znači i automatski da je kriv za prekršaj...

 

A ne mislim nikog tužit niti uzimat odvjetnika (jer sam i pretpostavio da se ne isplati)..

 

hvala na odgovorima

i ugodni praznici...

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

 Pitanje vezano za temu

Udarilo me auto dok sam setala nogostupom sa bebom u kolicama..mi smo dobro al kolica skroz unistena..e sad kako da ja trazim od doticne da mi kupi nova kolica posto dijelova za kolica ne postoje ? I sta ona gubi ako ja napravim tuzbu?..jer ipak sam dozivila i strah i sok i pola tijela mi je plavo i boli..hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , AIRIH je napisao:

 Pitanje vezano za temu

Udarilo me auto dok sam setala nogostupom sa bebom u kolicama..mi smo dobro al kolica skroz unistena..e sad kako da ja trazim od doticne da mi kupi nova kolica posto dijelova za kolica ne postoje ? I sta ona gubi ako ja napravim tuzbu?..jer ipak sam dozivila i strah i sok i pola tijela mi je plavo i boli..hvala

obavezno odite kod liječnika. mislim da se u roku 3 dana možete javiti liječniku. nije baš da vam nije ništa.

Što se tiče kolica, od osiguranja sigurno nećete dobiti dostatna sredstva da kupite nova. jedino ako su mjesec-dva stara. Nisam u životu koristio osiguranja i sada u godinu dana 2 puta gdje niti u jednom slučaju nisam kriv. Uništen automobil procijenjen na neisplativost popravka a u automobilu je bila "be safe" sjedalica stara godinu i pol plaćena 2100 kn a od osiguranja sam dobio 600 kn. Predlažem vam da uzmete branitelja. Meni se svakako isplatilo jer unatoč velikoj amortizaciji sjedalice, dobio sam dosta visoku odštetu za totalnu štetu automobila (nekih 80%). Mislim da i osiguranja drugačije gledaju kada se javi branitelj.

 

Još jednom ponavljam, za ozljede obavezno liječniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija