Jump to content

Naknada za vrijeme bolovanja radi komplikacija u svezi trudnoće


ninche
 Dijeli

Preporučene objave

Zaposlena sam u poduzeću na neodređeno vrijeme od 2007. godine.

Do 04 mj 2012. godine obavljala sam administrativne poslove vezane uz prodaju stanova na terenu te mi je utvrđena plaća za ovo radno mjesto iznosila je 4000kn bruto / 3.068kn neto.Za rad proveden na terenu dobivala terenski dodatak na plaću koji je ovisio koliko sam dana provela tamo, te mi je ukupno plaća s terenskim iznosila oko 4.800kn.

Na istom radnom mjestu do 04mj 2012 za obavljanje administrativnih poslova zaposlena je još jedna djelatnica čija joj je plaća plaća 5000kn bruto/ 3.709,60kn neto + terenski, što je ukupno nekih 5.200kn

Zbog napredovanja od 05.mj 2012. premještena na novo radno i radim kao voditelj ureda (nisam više na terenu ), jer direktor često svoje radno vrijeme provodi na sastancima obilazeći svoje klijente i dobavljače, a ja sam preuzela široki spektar odgovornih poslova.

Za novo radno mjesto utvrđena mi je bruto plaća 7500kn / cca 5.200kn neto.

Od 08.mj 2012. sam na bolovanju zbog komplikacija u svezi trudnoće, te sad moje poslove obavlja direktor poduzeća, jer se radi o firmi koja ima ukupno 17 zaposlenih, te nema svatko svoju zamjenu.

U 09mj 2012. dobila prvu naknadu za bolovanje koja je iznosila 2.270kn, što je minimalna naknda za komplikacije u svezi trudnoće.

Otišla sam na HZZO da provjerim na temelju čega su mi odredili tu minimalnu naknadu( a pripada mi prema prosjeku plaća za zadnjih 6 mj nekih 3.800kn ) i dobila informaciju da provode kontrolu radi utvrđivanja osnovice za naknadu plaće, te da im je sumljivo to povećanje plaće jer oni gledaju samo neto iznose na R1 obrazcu, te da ih ternski dodatak ne zanima.

Moj poslodavac od kojeg su tražili razloge uvećanje plaće dostavio svu dokumentaciju i obrazloženje vezano za moje povećanje ( novo radno mjesto i odgovorniji posao, praktički sam sam bila „desna ruka“direktoru )

Od HZZO nisam dobila nikakvo pismeno objašnje zbog čega su mi odredili minimalnu naknadu, nego su rekli da će poslodavcu poslati neki sporazum da on potpiše da li ću ja dobivati 2.270kn ( minimalnu naknadu ) ili 3.068kn ( to mi je bila plaća prije povećanja bez ternskih ), a nisu uzeli u obzir i moje povećanje plaće od 05 do 07mj.Te kad poslodavac odluči i potpiše im sporazum da se ja mogu žaliti, te da će to ići na neki sud. Opće mi nije jasno kako mogu sad ako oni kontroliraju prosjek plaće dati poslodavcu da odluči za mene i na moju štetu ?

Ja zbog trenutne situacije ( jer sam stvarno na komplikacijama u trudnoći i moram strogo mirovati, te nije bilo nikakvo namjerno povećanje plaće ) da bih ostvarila svoje pravo moram pisati žalbe i biti pod stresom jer nisam sigurna koliko ću dobivati od HZZO , a to su moja jedina primanja.

Mene intersira kako da ostvarim pravo na naknadu plaće koja mi pripada jer su me zakinuli jer moja naknada treba biti 3.800kn prema prosjeku plaće za zadnja 6 mjeseca ?

Kome da se obratim i kolko bi došli troškovi odvjetnika ??

Molim Vas POMOZITE !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba pričekati kakav će biti nalaz te kontrole i da li će uopće biti predlagan nekakav sporazum poslodavcu ili će ono što je iskazano na obrascu bez terenskog dodatka biti osnova za obračun plaće za vrijeme bolovanja. Stoga nemoj žuriti, do završetka se tog postupka isplaćuje ova minimalna osnovica, a ukoliko je sve u redu tada idu i svi zaostaci ponavljam ovisno tome kako će taj postupak biti okončan.

 

Treba napomenuti da se u ovoj fazi postupka razmjena informacija i podataka odvija između poslodavca i provoditelja kontrole, dok je sama osigurana osoba legitimirana za podnošenje zahtjeva za rješavanje te stvari u upravnom postupku tek kada se donese odluka o tome je li plaća uvećana zbog ostvarivanja prava na povećanu naknadu ili za to postoje stvarni razlozi koje pokušavaš i gore pojasniti.

 

Pričekaj još malo, pa će sve i biti jasnije, a zastupanje (u slučaju da sama izjavljuješ žalbu na eventualno rješenje) do upravnog suda u slučaju bilo kakvog tvog nezadovoljstva ne košta ništa i oslobođeno je plaćanja upravnih pristojbi. Eto ti i na kraju izvadak iz propisa koji uređuju ovo što se događa.

 

PRAVILNIK O PRAVIMA, UVJETIMA I NAČINU OSTVARIVANJA

PRAVA IZ OBVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA Interni pročišćeni tekst obuhvaća Pravilnik o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja ("Narodne novine" broj 67/09.), te njegove izmjene i dopune objavljene u "Narodnim novinama" broj 116/09., 4/10., 13/10., 88/10., 131/10., 1/11., 87/11., 137/11., 39/12. i 69/12.) u kojima je naznačeno vrijeme njihovog stupanja na snagu.

 

Ako se u postupku kontrole utvrdi da je u šestomjesečnom razdoblju koje prethodi mjesecu u

kojem je nastupio osigurani slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu plaće osiguraniku

neprimjereno uvećana plaća u odnosu na ranije ostvarivane plaće, a radi ostvarivanja prava na viši iznos naknade plaće na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno državnog proračuna osnovica za naknadu plaće utvrdit će se sporazumno s poslodavcem koji je izdao potvrdu o plaći, uzimajući u obzir do tada isplaćivane plaće osiguraniku i ostalim radnicima poslodavca za istovrsne poslove i zadatke.Ako se osnovica za naknadu ne može utvrditi u skladu sa stavkom 5. ovog članka osnovica će se utvrditi u skladu s člankom 83. stavkom 3. ovog Pravilnika. Kontrola iz stavka 3. ovog članka provodi se u skladu s člankom 61. Zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na informaciji, te se nadam da će moj slučaj završiti pozitivno.

Najviše me razljutilo to što nikakvo pismeno objašnjenje nisam dobila, osim dokumenta ( kojeg su poslali i u poduzeće u kojem radim ) na kojem je pisalo da provode kontrolu i da traže dokumentaciju, a pošto ja dobivam naknadu ( i za koju imam pravo ) naravno da sam zabrinuta jer se radi o mojim novcima.

Meni definitivno nikako nije „isplativo“ biti na bolovanju jer moja je plaća puno veća od onoga što oni maximalno isplaćuju, ali pošto sam u trudnom stanju , te zbog komplikacija moram mirovati i zdravlje mojeg prvog djeteta mi je bitnije od bilo čega na ovom svijetu.

Samo se bojim toga što je u ovoj našoj Hrvatskoj puno nepravde prema poštenim ljudima, te se na malima štedi.Za mene je ovo kupovanje vremena samo da ne moraju isplatiti naknadu koja me pripada.Ako ti duguješ nešto njima, odmah ti računaju zatezne kamate, a sad kad oni moraju nešto isplatiti odmah je problem.

Toliko sam ljuta na spori sistem kojeg provode, oni mogu to odugovlačiti koliko dugo žele i slati poslodavcu pisma, a jedina koja sam oštećena sam ja sama, ne volim nepravdu i spremna sam se boriti do kraja, te ću tražiti osim tih zaostatak i dodatno sredstava za stres koji proživljavam jer me drže u neizvjesnosti, a svu dokumentaciju i kompletno objašnjenje su dobili na vrijeme.

Hvala još jednom !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..molim vas pomoć..na komplikacijama u trudnoći sam od 1.5.2012...inače radim u trgovini i na ugovoru na neodređeno sam od 2010.godine...saznala sam da imam pravo na naknadu od poslodavca ako sam na bolovanju duže od 90 dana,a ja to jesam...prema kolektivnom ugovoru stoji da imam pravu na to jednokratnu pomoć..zvala sam firmu i rekli su mi da poslodavac to ne isplaćuje...zanima me može li mi ne isplatiti tu naknadu s obzirom da prema kolektivnom ugovoru stoji da imam pravo na to...a ako imam pravo,kome se moram obratiti u svezi toga..unaprijed zahvaljujem...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani,trenutno sam na porodiljnom dopustu (drugih 6mj.)koji završava 1.02.2013.Kako sam opet u drugom stanju i trebala bi ič odraditi tri mjeseca da bi imala pravo na naknadu po prosjeku plače za novu trudnoču.Imam pravo koristiti godišnji odmor 30 radnih dana od 2012.god.,zanima me da li bi imala pravo iskoristiti i novi godišnji za 2013.god.U tom slučaju bi sa 1.1.2013.prekinula porođajni i iskoristila ta dva godišnja odmora,ponovno otvorila preostali dio porođajnog i po isteku odma otvorila novi porođajni tako da mi se uzme u obzir prosjek plače iz prethodne trudnoče!????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani,

imam jedno pitanje na temu. Ako se trenutno bolovanje, zbog komplikacija u tudnoći, prekine po završetku ove šifre(90 dana), bilo da se sama želim vratit na posao bilo da mi komisija ne produži bolovanje, te se potom 45 dana prije termina ide na porodilni dopust, pretpostavljam da se tada HZZO-u nosi novi obrazac ER-1. Što onda ide u njega? Ide li samo, hipotetički, te 2-3 plaće koje bi radila i dijeli li se brojem sati od ta 2-3 mjeseca (nekih cca 336-504 sati) ili bi tu ulazile i ove isplate od HZZO koje sad primam što je 4257,28 kn mjesečno, što je manje od mog prosijeka plaće. Nadam se da sam uspjela pojaniti što me zanima.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isplata je jedno, a obračun je drugo, naime iako je isplata tih maksimalnih kuna navedenih gore osnovica je izgleda veća i ta će veća osnovica biti i obračunata za rodiljnu naknadu. Ako Vam iz bilo kojeg razloga nije jasno ovo što sam Vam napisao odite tamo gdje se plaća obračunava pa nek vam obračunaju rodiljnu naknadu za temelju sadašnjeg obrasca.......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija