Jump to content

Što i kako tražiti od poslodavca kod davanja otkaza?


k0305

Preporučene objave

Pozdrav svima, evo pokušat ću što kraće objasniti svoj problem.

 

Odlučila sam dati otkaz jer me poslodavac od 5. mjeseca zavlači sa plaćama. Trenutno mi je dužan plaće za dio 6., cijeli 7., 8. i naravno za tekući 9. mjesec.

Prvi sam puta bila u radnom odnosu i prvi puta se susrećem sa ovakvom situacijom i ne znam kako se postaviti i što moram tražiti kako bih se osigurala da mi plaće budu isplaćene te da me poslodavac ne zezne u bilo kojem pogledu.

Moram napomenuti također da od kada radim nisam dobila niti jednu platnu listu što znam da mi je zakonski dužan dati. Dobila sam savjet od prijatelja da pisanim putem (preporučeno na ruke direktoru) pošaljem zahtjev u kojem tražim SVE svoje papire u roku od 8 dana ili ću u suprotnom biti prisiljena prijaviti ga inspekciji.

Uskoro bih se trebala naći sa vlasnikom firme i potpisati ugovor o otkazu.

Zanima me što bih ja trebala tražiti da mi u ugovoru piše? Kakav ugovor o otkazu da tražim (sporazumni, izvanredni itd.?) Da li da tražim da mi u ugovoru o otkazu navede mjesece za koje mi je dužan novce i koliko mi je dužan? Ili da tražim možda da mi mimo ugovora sastavi neki dopis ili neku potvrdu u kojoj navodi dug prema meni?

Da li se po mojim platnim listama može vidjeti da mi plaće nisu isplaćene? Na što moram paziti prije nego što potpišem ugovor o otkazu?

MOLIM VAS POMOZITE MI jer me strah da će me pokušat preveslati...

Mislim da nisam jedina sa ovim problemom jer teško nailazim na prave savjete, informacije koje dobivam od poznanika i prijatelja su različite i nitko zapravo nije siguran u ono što mi savjetuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nikako nemoj potpisati sporazumni raskid jer nemaš nikakva prava.... traži poslovno uvjetovani zbog neisplate plaća. traži obračun plaća i sve isplatne liste... to je to što ja znam...

ja sam pravnu pomoć potražila na stranicama sssh koje sam kontaktirala putem maila.... kontaktiraj njih ukoliko ovdje ne dobiješ pravnu pomoć, jer mislim da na forumu stvarno ne mogu "dežurati" i odgovarati na sve postove....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslovno uvjetovani zgob neisplate plaća? Hm, teško - poslodavac će reći - neću, ti daj otkaz ja ti ga ne želim dati.

 

Teško Vam je dati jesnostavan odgovor na ovo pitanje, jer nema linearno jednoznačnog odgovora - ima dosta mogućnosti i svaka povlači za sobom određene okolnosti.

 

Oko otkazivanja ima milijun tema na forumu pa si malo dajte truda i prosurfajte.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

k0305... jedino što ti ja mogu odgovoriti jest to da prilikom potpisivanja bilo čega dobro pazi da se negdje ne navodi da poslodavac prema tebi nema nikakvih dugova tj. da ti prema njemu nemaš nikakvih potraživanja. te plaće koje su navela su tvoje, one su zarađene sa tvoje strane i poslodavac ti ih ne može (čitaj: ''ne bi trebao'') uzeti. to je tvoje i po zakonu i njih kad-tad moraš dobiti... sve je pitanje vremena i procesa koji je u našoj državi - znaš i sama kakv već... spor, neučinkovit, koji traje užasno dugo i koji kida živce.... eto, pitaj još nekoga, možda ti netko da kompletniji odgovor. sretno i javi kak si prošla i što si potpisala. pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac daje otkaz zbog kršenja ugovora o radu, zbog gospodarskih razlog i sl. U tvom (kao i mom) slučaju to su neisplate plaća.

Ako potpišeš sporazumni prekid teško da ćeš dobiti neisplaćene plaće bez suda, a nemaš pravo na naknadu sa biro-a a niti pravo na otpremninu ako nije navedeno u otkazu.

 

Ako daš izvanredni otkaz-znači ti otkazuješ ugovor o radu zbog kršenja zakona od strane poslodavca tada imaš pravo na naknadu sa biroa ali ne znam da li imaš pravo na otpremninu.

 

Sva ova "prava" treba moći i znati ostvariti, a vjerujem i da traje vremenski predugo, stoga se ljudi teško odlučuju na taj potez. Najpovolnije rješenje bi bilo otkaz ugovora o radu zbog gospodarskih razloga gdje se u otkazu navodi iznos zaostalih neisplaćenih plaća koje je poslodavac dužan isplatiti (istina ne postoji zakonski okvir koji je to rok i kako će isplatiti ako mu je račun u blokadi) no poslodavci to ne čine jer dobivaju na vremenu. Ako je žiro račun u blokadi duže vrijeme već odavno je trebao po sili zakona biti pokrenut stečaj u kome radnici ostvaruju zakonom propisana prava. No ni to se ne događa. Znači radnik bi sam trebao pokrenuti stečaj. I sama sam u sličnoj situaciji ali sa 26 godina radnog staža i jednostavno nemam pravi odgovor ni za sebe, poslodavac odugovlači namjerno ili ne...a računi dolaze, minus u banci je pri kraju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija