Jump to content

pravo na otpremninu? (otkaz nakon porodiljskog)


gardaland

Preporučene objave

Ovako... trenutno sam na porodiljskom dopustu. Od kolega s posla sam saznala da je tijekom mog odsutstva svim djelatnicima bila ponuđena mogućnost odlaska iz firme uz određenu otpremninu. Ionako sam razmišljala o odlasku, međutim kad sam za tu informaciju saznala već je bio prošao rok do kojeg je trebalo predati zahtjev. Nisam naknadno kontaktirala s nadređenima, prvo bih voljela znati da li je hrv. zakonima predviđeno ono što mi se čini logičnim - da imam pravo naknadno tražiti tu mogućnost, budući da me poslodavac nije pravovremeno obavijestio o njoj te me time doveo u neravnopravan položaj u odnosu na druge kolege samo iz razloga što sam na porodiljskom dopustu, tj. nisam bila prisutna u firmi?

 

Hvala na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

a imate li Vi pravo na otpremninu, nigdje iz Vašeg posta ne vidim?

 

U svakom slučaju, možete s poslodavcem razgovarati o toj mogućnosti, zakon nigdje ne navodi nikakve zahtjeve za odlaskom od poslodavca, tako da je to Vaša interna politika, odnosno politika poslodavca. Pretpostavljam da s Vama nije razgovarao jer ste na porodiljnom, pa dok Vam ne završi porodiljni ne možete ništa, ali u svakom slučaju porazgovarajte s poslodavcem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uvjete za otpremninu imam, tj. zaposlena sam na neodređeno u spomenutoj firmi duže od 5 godina...svakako imam namjeru razgovarati s njima, samo sam se prethodno htjela informirati o svojim pravima - za slučaj da mi kažu: žao nam je, ponuda više ne vrijedi - zanimalo me imam li kakvo uporište u zakonu za zahtijevati da mi se nakon roka omogući odlazak uz otpremninu - temeljem toga što o samoj mogućnosti nisam bila ni obavještena od strane poslodavca - to bi trebala biti njihova dužnost zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možete nikako zahijevati da Vam poslodavac da poslovno uvjetovani otkaz s otpremninom, nemate nikakvo uporište u zakonu. o tom otkazu odlučuje poslodavac u skladu s organizacijskim okolnostima posla. Vi naravno ako želite ići iz firme možete sami dati otkaz no ne možete prisliti poslodavca da Vam da onaj otkaz o kojem on odlučuje.

 

Ili se možete na fino dogovoriti, no zahtijevati nemate pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poz imam jedno pitanje

moj poslodavac odustaje od posla sa jednom jacom firmom, nama preostalim radnicima nudi prelazak u novoosnovanu firmu koju ce voditi nas sadasnji poslovođa.nas par imamo ugovore za stalno i radimo u firmi vec 7 godina.nas sad zanima imamo li mi pravo na otpremninu posto vise necemo raditi za sadasnju firmu i poslodavca vec za novu firmu koja ce nastaviti poslovat s istim klijentima s kojima je i bivsa firma koja vise ne zeli raditi.kazu nam da nemamo pravo na otpremninu jer nas je poslodavac zbrinuo u drugu firmu pa stoga ne mora placat otpremnine za nas

molim pomoc

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija