Jump to content

Ukidanje građevinske zone


cedrus

Preporučene objave

Pozdrav. Imam sljedeći problem, prije 4-5 godina sam kupio građevinsko zemljište na moru, u građevinskoj zoni. Zemljište je i više nego dovoljne veličine za gradnju, nije odmah do mora, nego na brdu, ima pristup javnom putu i sve potrebne komunalije. Uglavnom, da skratim, već je dobivena lokacijska dozvola, ali kako je počela ova "kriza", nismo započeli gradnju i dozvola je istekla.

 

U međuvremenu je općina donijela novi prostorni plan, o kojem nisam ništa znao jer ne pratim njihovu web stranicu niti lokalne medije u kojima su ga najavili. Nikakve druge obavijesti nije bilo, pa tako nisam mogao niti uložiti žalbu na izmjene plana glede mog zemljišta, i morao sam se pomiriti s tim da sam od sada "ponosni" vlasnik poljoprivrednog zemljišta.mrljo%2021.gif

 

Inače, postoje kuće sa svih strana oko zemljišta, ali to spada u "izdvojeno građevinsko područje", pa zato nije sve cjelovito obuhvaćeno građ. zonom kao npr. u centru naselja.

 

Već sam se raspitao u odjelu za urbanizam i općini, i rekli su da moram čekati novu izmjenu plana, što može biti za 5-10 godina, i onda pisati molbu koja bi mogla biti usvojena (ili ne bi).

 

Dakle, zanima me imam li ja još kakvu opciju ovdje, ili sam potpuno blokiran?

 

Do sada nisam mogao niti zamisliti da je takvo što moguće, i ne vjerujem da se to može dogoditi u nekoj sređenoj državi. Je li moguće da je dežuranje po lokalnim web stranicama i praćenje njihovih novosti jedini način da se spriječi ovakva degradacija vlasništa?

 

Unaprijed hvala na svim prijedlozima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bojim se da nemate velikih izgleda za uspjeh.

Naime, jedna od važnih ovlasti jedinice lokalne samouprave jest donošenje prostorno-planske dokumentacije i u okviru tog postupka moguće su (a često se i događaju) velike manipulacije. U praksi, ne događa se baš često da se građevinskog zemljište pretvara u negrađevinsko i za to bi trebalo imati dobre razloge. Jedan od takvih bio je kada je svojedobno donosena Uredba o zaštitnog obalnom pojasu pa su jedinice lokalnih samouprava koje su bile u postupku izmjena prostorno planske dokumentacije, morale uskladiti se s Uredbom.

U Vašoj situaciji, malo mi je čudno da je zemljište koje je nekad bilo građevinsko pretvoreno u poljoprivredno? Je li to zaista poljoprivredno zemljište? Problem je tim veći jer se pri nekoj budućoj izmjeni prostorno-planske dokumentacije, poljoprivredno zemljište jako teško pretvara u građevinsko (takav je stav i Ministarstva poljoprivrede).

Na žalost, ne vidim što bi mogli učiniti osim...eventualno (ovo nije moje područje pa zato ograda, op.a.) ustati tužbom zbog povrede stečenih prava jer činjenica jest da je vašem zemljištu na ovaj način znatno smanjena vrijednost.

Ipak, prije svega, trebalo bi pokušati istražiti zašto i kako je od ovog slučaja uopće došlo.

 

Ja vjerujem da je ovdje došlo do kompenzacije. Naime, moguće da se nije moglo širiti građevinsko područje (postoje zakonska ograničenja o kojima ne bi da ne kompliciram) pa su možda vaše zemljište izuzeli iz građevinskog da bi nekome drugom dali.

Naša posla!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na prijedlogu. Nisam siguran da li bih nešto mogao postići tužbom jer mi se čini da su zadovoljili zakonske uvjete. Moguća su bila 2 roka za žalbu, ali kako sam već naveo, problem je u tome što su oni oglašavali izmjenu plana u lokalnim novinama, radio postaji, web stranici i panou općine, tako da je gotovo nemoguće bilo doznati za to.

Kad sam čekao lokacijsku dozvolu su svi susjedi okolo dobili o tome obavijest poštom i mogli su se žaliti, a kod ovakvog mutnog posla takve obavijesti nema.

Ali eto, upotrijebili su cijeli "spektar" medija kako bi to impresivno izgledalo na papiru.

Ako netko ima iskustva u ovome području, molim za savjet. Može i preporuka za odvjetnika, ako ovo nije već beznadan slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija