Jump to content

Turistička agencija bez zaposlenih?


eamus

Preporučene objave

1.Da li je moguće obavljati djelatnost turističke agencije bez zaposlenih?

Imam položeno za voditelja poslovnice,3 godine iskustva u turizmu,završen studij turizma,poslovni prostor-poslovnicu i sve što je potrebno, međutim u stalnom sam radnom odnosu a ne mogu si u početku priuštiti da nekoga zaposlim, a isto tako ne mogu odmah napustiti posao i riskirati sve.

Koje su moje mogućnosti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi možete biti vlasnik i jedini zaposlenik turističke agencije ako mislite da možete sav posao obavljati sami, a iz iskustva ću vam reći da čete brzo morati nekoga zaposliti zbog obima posla :)

 

6. Voditelj poslovnice

 

Članak 21.

 

(1) Turistička agencija koja neposredno pruža usluge mora u svakoj poslovnici imati najmanje jednog zaposlenog voditelja poslovnice, a ukoliko nema poslovnicu najmanje jednu zaposlenu osobu koja ispunjava uvjete za voditelja poslovnice, u punom radnom vremenu.

(2) U slučaju opravdane spriječenosti (bolovanje, rodiljni dopust, prestanak radnog odnosa i sl.) voditelja poslovnice, odnosno osobe zaposlene u turističkoj agenciji sukladno stavku 1. ovoga članka, turistička agencija može privremeno, ali ne duže od 6 mjeseca u tri godine, za vršitelje tih poslova odrediti osobu koja ispunjava uvjete za voditelja poslovnice iz članka 22. stavka 3. točke 1. do 3. i točke 5. ovoga Zakona.

(3) Voditelj poslovnice odgovoran je za rad u poslovnici sukladno ovom Zakonu.

(4) Osobe iz stavka 1. i 2. ovoga članka odgovorne su za rad u turističkoj agenciji kao i voditelj poslovnice.

 

Otvaranje obrta turistička agencija?

 

Turistička agencija može biti trgovačko društvo, trgovac pojedinac ili obrtnik koji pružaju usluge organiziranja putovanja ili posredovanja usluga vezanih uz putovanje i boravak turista. Poslovanje turističke agencije propisano je Zakonom o pružanju usluga u turizmu (NN 68/07, 88/10). U Čl. 9 navedenog Zakona propisano je da turistička agencija mora imati poslovnicu odnosno poslovni prostor koji ispunjava uvjete prema vrsti usluga koje se pružaju. Svaka poslovnica mora imati voditelja poslovnice koji mora imati položen stručni ispit za voditelja poslovnice.

 

Zakonom o pružanju usluga u turizmu ( NN 68/07, 88/10) u čl. 22 propisani su uvjeti koje mora ispunjavati voditelj poslovnice turističke agencije:

 

1. da je poslovno sposoban,

 

2. da ima najmanje srednju stručnu spremu,

 

3. da aktivno zna najmanje jedan svjetski jezik i poznaje još jedan te poznaje hrvatski jezik u mjeri dostatnoj za obavljanje poslova rukovoditelja poslovnice,

 

4. da ima položen stručni ispit za voditelja poslovnice i dvije godine radnog staža na odgovarajućim poslovima u turizmu,

 

5. da mu nije pravomoćnom sudskom presudom ili rješenjem o prekršaju izrečena mjera sigurnosti ili zaštitna mjera zabrane obavljanja poslova voditelja poslovnice dok ta mjera traje.

 

Registraciju obrta možete obaviti u Uredu za gospodarstvo Županije ili uredu HITRO.HR.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, jasno mi je da mogu biti jedini zaposleni i vlasnik, međutim d.O.o. za prodaju vina može poslovati bez zaposlenih, zanima me da li je to slučaj i sa turističkom agencijom, dakle ja kao vlasnik i voditelj poslovnice a da nisam prijavljen, da ne plaćam doprinose i ostalo.

Agencija će radit isključivo za početak po projektima, trenutno imam projekt za koji moram nešto otvoriti da bude sve legalno. Konkretno se radi o organizaciji sportske manifestacije za koju već iman velik broj zainteresiranih. dakle, mora ići preko tur. agencije ili je dovoljno otvoriti d.O.o. pa možda pod neku drugu djelatnost?

Ajde Ivana pomagaj, di god pitan, niko mi ne zna reći ili im se ne da.

Može i na pvt.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Poštovani,

trebao bi mi savjet za otvaranje turističke poslovnice pa Vas lijepo molim ukoliko nije primjereno mjesto za ovakav upit da me uputite gdje bi mogla dobiti odgovor na pitanje.

 

Naime, imam 10 godina radnog na manegerskoj poziciji u tvtki koja je međuostalim registrirana za usluge u turizmu. Turizam joj je tek sporedna djelatnost i ja se nisam bavila turizmom već trgovinom.

Želim se prebaciti u drugu tvrtku koja ima registriranu djelatnost posredovanja u turizmu. Zanima me mogu li nakon što položim stručni ispit za Voditelja turističke poslovnice otvoriti turističku poslovnicu u sklopu ove nove tvrtke ili mi je ipak potrebno 2 godine iskustva u turizmu.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija