Jump to content

Poslodavac traži nakadu štete nakon otkaza i odbija isplatiti ostatak plaće


tonyvide

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Imam malo neugodnu situaciju. Radio sam neprekidno 1g i 5 mj. U tom vremenu dobivao dio plaće na račun a dio na ruke ( učestala pojava ).

Radio sam u turizmu te sam od 5 mj ove godine unaprijeđen. To je u biti značilo da moram više raditi ( u prosijeku 10 - 12 sati na dan ) gazda mi je ispalćivao samo osnovnu plaću, a prekovreme kao... kasnije... kada se pare skupe. Pošto sam se od 1.5. do 20.8. istrošio ko mazga i puko nakon što me gazda napao i smanjio mi plaću za 1000 kn radi greške, dao sam otkaz sa 21.08. Knjigovođa mi je napravila sporazumni raskid ugovora kao da je 21.08. završio otkazni rok. E sada,... Gazda mi prijeti tužbom preko odvijetnika tražeći neku naknadu štete koju sam kao prouzročio dok sam radio. ( pismo poslano 06.09. ) te mi nije još isplatio plaću za rad u 8 mj., ni godišnji, niti prekovremene.

Šta da radim? Koje su mi mogućnosti? ne želim mu platit jer nikakvu štetu nisam prouzročio a još je i on meni dužan. Prekovremene, godišniji odbija platit jer sam nisam bio fer i otišao usred sezone....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac je potpisao sporazumni raskid i sada Vam prijeti naknadom štete? A što piše u sporazumu vezano na međusobna potraživanja?

 

Pošaljite mu opomenu pred utuženje zbog neisplate svega toga što Vam nije isplatio i navedite da ćete ga prijaviti drž. inspektoratu. Ne smije zadržavati Vaše novce te ih samoinicijativno prebijati s nazovi tražbinama prema Vama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isprave o plaći, naknadi plaće i otpremnini

Članak 91.

(1) Prilikom isplate plaće, naknade plaće i otpremnine poslodavac je dužan radniku uručiti obračun iz kojeg je vidljivo kako je utvrđen iznos plaće, naknade plaće i otpremnine.(2) Poslodavac koji na dan dospjelosti ne isplati plaću, naknadu plaće ili otpremninu ili ih ne isplati u cijelosti, dužan je do kraja mjeseca u kojem je dospjela isplata plaće, naknade plaća ili otpremnine radniku uručiti obračun iznosa koje je bio dužan isplatiti.(3) Obračuni iz stavka 2. ovoga članka su ovršne isprave.Najteži prekršaji poslodavcaČlanak 248.

(1) Novčanom kaznom od 61.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba:

41. ako radniku prilikom isplate plaće, naknade plaće ili otpremnine ne uruči obračun plaće iz kojeg je vidljivo kako je utvrđen iznos plaće (članak 91. stavak 1.),42. ako radniku ne uruči obračun dugovane, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine (članak 91. stavak 2.),

 

Ak ti nije dal obračunsku listu od plača prijavi ti njega...ta obračunska lista ili ovršna lista služi da bi ga mogao tužiti pokrene se postupak i sa tom listom nakon što prođe procedura na sudu., sjeda se njemu na račun i dobiješ novce..., a što se tice štete bez dobrih dokaza teško da ce dokazat, a pogotovo ak se radi o manjem iznosu ne isplati se ni sudski postupak pokretat jel sve to košta. Vjerojatno je to sam da te zaplaši da odustaneš od svoje plače.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija