Jump to content

Predugovor o kupnji nekretnine - problem s prodavateljem


baki

Preporučene objave

Kao kupac sam sa prodavateljem sklopio navedeni predugovor. Uplatio sam cca 3000 EUR kapare. U navedenom roku prodavatelj nije uspio rješiti papire (navodno se nije uspio dogovoriti sa rođakom oko vlasništva). S obzirom da je tada čovjek bio nezaposlen usmeno smo se dogovorili da mi povrati kaparu (+ da ja odustajem od kupnje) čim bude imao novac. Od tog trenutka je prošlo 5 godina i ne mogu ga više kontaktirati jer navodno je išao na brod kao pomorac.

Što mi je za činiti?

Imam li kakve pravne osnove za povrat kapare (u ugovoru piše da u slučaju odustajanja imam pravo na dvostruki iznos kapare)?

Jeli problem što se taj ugovor potpisan "davne" 2007. godine?

Unaprijed hvala na odgovoru!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,kapara se u slučaju ispunjenja ugovora mora vratiti ugovornoj strani koja ga je dala ili uračunati u ispunjenje obaveze.Pri tome morate znati da kapara nije isto što i odustatnina. Kapara ne ovlašćuje prodavatelja da isplatom dvostruke kapare odustane od ugovora niti ovlašćuje kupca da isplatom iste odustane od ugovora. Pravo odustati od ugovora mora biti izričito dano odnosno propisano u odnosnom ugovoru. Postoji mogućnost da se uz kaparu ugovori pravo odustanka. Tada bi se kapara smatrala odustatninom te bi svaka strana mogla odustati od ugovora. U tom slučaju, ako odustane strana koja je dala kaparu, gubi je, a ako odustane strana koja je kaparu primila, vraća je u dvostrukom iznosu. Ako Vam prodavatelj dobrovoljno ne želi vratiti dvostruku kaparu,morati ćete ga tužiti.Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija