Jump to content

Parnica - poučavanje stranke o dokaznim prijedlozima


charlie1

Preporučene objave

Parnični postupak za naknadu štete (duševne boli, strah, itd,), i tužitelj i tuženik bez odvjetnika. Nakon što su saslušani svi predloženi svjedoci, na upit suca da li ima daljnih dokaznih prijedloga tužitelj i tuženik odgovaraju na nemaju.

Tada sudac "upozorava tužitelja da je dužan dokazati postojanje kvalifikatornih okolnosti koje navodi u tužbi ......., te predložiti odgovarajuće dokaze radi utvrđenja medicinkim vještačenjem."

Nakon toga tužitelj predlaže vještačenje od strane vještaka čija struka nema veze sa slučajem, a sudac u zapisnik stavlja: da je tužitelj predložio vještaka (struke kakve je predložio tužitelj) i i samoinicijativno dodaje "ili vještaka odgovarajuće struke". To tuženik nije primjetio na raspravi nego tek poslije kad je doma čitao zapisnik. Nakon desetak dana stiglo je rješenje u kojem sudac određuje izvođenje dokaza vještačenjem i to po vještaku struke kojeg nije predložio tužitelj (koji bi bio bez veze), nego struke primjereneovom slučaju.

E sad pitanje je:

- da li je sudac smio upozoriti odnosno poučiti stranku (tužitelja) o dokaznim prijedlozima (dokaz vještačenjem)?

- što sad učiniti, da li pisati podnesak gdje bi se navedeom prigovorilo ili čekati.

Molim stručan odgovor i unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovana !

Kada je potrebno medicinsko vještačenje tada sud određuje vještaka s liste stalnih sudskih vještaka za određeno područje .

Stranka koja nije pravno educirana treba uzeti odvjetnika koji će ju zastupati .Stranka koja ne može platiti troškove odvjetnika ima pravo na besplatnu pravnu pomoć.

Ako je u konkretnom slučaju imenovan vještak koji Vama ne odgovara ,tada imate mogućnost da se protivite imenovanju vještaka ,ako ste to propustili tada sačekkjte nalaz vještaka pa prigovorite nalazu.Ponavljam ako niste pravno educirani teško ćete imati uspjeha u sporu.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija