Jump to content

NOVI UGOVOR O RADU


anonimno

Preporučene objave

01.01. ove godine potpisala sam novi ugovor o radu, kod novog poslodavca. Ugovor je na neodređeno vrijeme sa probnim rokom 6 mjeseci. Ugovorom je definiran između ostalog i koeficjent plaće. Međutim, jučer 23.05.2006. sam dobila na potpis novi ugovor sa datumom 01.04. na neodređenom vrijeme u kojem je koeficjent plaće smanjen.

Da li postoji neka pravna zaštita koja nedozvoljava takve promjene i kako da se zaštitim. Smanjenje koeficjenta u praksi znači smanjena plaća za cca 3000 kn što je dosta. Isto tako sam svjesna da sam prema starom ugovoru još na probnom roku..... molim vas hitan odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste dužni potpisati novi ugovor o radu, a osobito ne retroaktivno! Ako ga potpišete, smanjit će vam se plaća. Ako ne potpišete, poslodavac će u praksi naći način da vam ga otkaže. Protuzakonito, naravno. Moj savjet: NEMOJTE POTPISATI TAJ UGOVOR! Poslodavac vam formalno ne može ništa. Ako vas pokuša prisiliti, zatražite zaštitu inspekcije rada, te potražite savjet dobrog odvjetnika s područja radnog prava....Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je onaj prvi ugovor potpisan ugovorio koeficijente koji su nevažeći zbog toga jer je Uredba koja ih je uređivala prestala postojati, a novi ugovor je "usklađen" sa novim propisanim i važećim koeficijentima specificiranim za pojedino radno mjesto tada potpišite novi ugovor.

 

Naime, pretpostavljam da ste medicinska sestra u radnom odnosu u ordinaciji primarne zdravstvene zaštite i da vam vaš poslodavac nije uskladio ugovor o radu s pozitivnim propisima koji su doneseni tamo negdje 2004 godine ako se ne varam, ili nešto slično tome.

 

ukoliko je vaš slučaj takav ili sličan onome što sam ovdje opisao tada u svakom slučaju zanemarite ovaj savjet iz posta prije, potpišite novi ugovor o radu. Sudska praksa je kod ovakvih slučajeva rekla svoje. Nemate šanse bilo što dobiti a pogotovo ne plaću od 25 000 kuna sa srednjom stručnom spremom temeljem koeficijenta koji više ne postoji i koji se primjenjivao na potpuno drugu osnovicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Temeljem čega zaključujete da je u pitanju medicinska sestra? Njen primjer je klasičan slučaj "navlakuše" gdje se radniku podmeće zaključenje prvo jednog ugovora, a poslije mu se smanjuje plaća. Uostalom, savjetujte i sindikat. A ja pretpostavljam da je riječ o trgovini ili uslužnoj djelatnosti. Ostajem kod svog ranijeg odgovora...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam menicinska sestra.

Radi se o jednoj zagrebačkoj dugogodišnjoj d.d. firmi (koja iz priloženog nije zaslužila reklamu) i ovakav potez je bilo nešto zadnje što bi očekivala od njih.

Ono što me u cijeloj situaciji brine je to što je ugovor na neodređeno vrijeme sa probnim rokom do 31.06.

Da li se može dogoditi da ja zbog nepotpisivanja novog ugovora zapravo ne zadovoljim probni rok :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Formalno ne, jer odbijanje potpisivanja novog ugovora ne može biti razlog za otkaz zbog nezadovoljavanja na probnom radu. Poslodavac uvijek nađe način da vam kaže da niste zadovoljili. No procijenite sami da li vam je bitnije zadržati posao s manjom plaćom ili ga vjerojatno izgubiti. To je stvar osobnog izbora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija