Jump to content

Vraćanje imovine


Aco2k

Preporučene objave

Poštovani,

 

radi se o situaciji sa vlasništvom zemljišta. Naime trenutno 2/3 zemlje glasi na majku dok 1/3 zemlje glasi na grad Zagreb.

Ta 1/3 zemljišta je glasila na pradjeda od majke koji je nestao u drugom svjetskom ratu te je nakon objave u narodnim novinama pripala gradu prema zakonu o nasljeđivanju. Situacija je nastala vjerojatno jer je pradjed od majke živio u vanbračnoj zajednici.

 

Zanima me koji je proces vraćanja tog preostalog dijela od grada na ime majke s obzirom da u zakonu o nasljeđivanju (čl.127) stoji da nasljednik koji se naknadno javio ne gubi svoje pravo o nasljeđivanju.

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Postovani,u clanku 232 ZON,izmedju ostalog se propisuje da sto se utvrdi pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju može pobijati jedino onaj koji po odredbama ovoga istog zakona nije vezan pravomoćnošću rješenja o nasljeđivanju. Iz navedenog proizilazi da se takvo utvrdjenje može pobijati jedino putem parnice s osobama u čiju korist glasi utvrđenje čiju istinitost osporava.U konkretnom slucaju vi bi trebali putem parnice osporiti utvrdjenje da je grad naslijedio 1/3 nekretnine.

U vasem slucaju niste vezani pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju jer vasi pravni prednici nisu kao stranke sudjelovale u ostavinskoj raspravi,niti su na nju bile uredno osobno pozvane.

Rjesenjem kojim je grad naslijedio dio nekretnine,vi niste vezani,jer tvrdite da vam je zbog ostaviteljeve smrti pripalo nasljedno pravo na temelju oporuke ili zakona, jer vas pravni prednik kako je vec navedeno nije kao stranka sudjelovao u ostavinskoj raspravi.

Znaci vi bi u parnici morali osporiti temelj upisa grada kao vlasnika na konkretnoj nekretnini,te dokazati da to pravo pripada vama kao zakonskom nasljedniku..

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija