Jump to content

načelo savjesnosti i poštenja


anonimno
 Dijeli

Preporučene objave

Pozdrav svim pravnicima koji nađu vremena i volje pomoći svima nama !

 

Mene zanima načelo savjesnosti i poštenja u ZOO - u , kojeg su se sudionici dužni pridržavati, što ako ga se jedna strana nije pridržavala i oštetila drugu stranu.

Što druga strana može učiniti i koje su moguće posljedice za taj ugovor.?

Da li uopće ima pozivanja na to načelo u praksi?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Načelo savjesnosti i poštenja jedno je od temeljnih načela obveznog prava, a svoje korijene vuče još iz rimskog prava. Usko je povezano s još jednim, jednako važnim načelom obveznog prava, a to je obveza izvršenja ugovornih dužnosti (obveza) - pacta sunt servanda, tj. ugovore treba izvršavati. To bi ,ukratko, značilo da ako si preuzeo na sebe neku ugovornu obvezu, da trebaš poduzeti sve što je u tvojoj moći da tu obvezu i izvršiš (osim ako se ne radi o višoj sili, tj. o događaju koji nikako nisi mogao predvidjeti u trenutku sklapanja ugovora, a da si mogao, ugovor ne bi ni zaključio). Međutim, ako je jedna stranka u dobroj vjeri prihvatila ugovornu obvezu, vjerujući drugoj ugovornoj strani, a ova je prema njoj postupila prijevarno (dakle, volja koju je izrazila pri sklapanju ugovora bila je izražena s namjerom da drugu stranu prevari navodeći je na pogrešnu predodžbu o stvarnom smislu ugovra) ili je iskoristila svoj privilegirani položaj da drugoga navede na sklapanje ugovora u kojem nema srazmjera između činidbe i protučinidbe (tzv. zelenaški ugovor), ili je pak sklopila ugovor s namjerom da drugoga dovede u nepovoljan ekonomski ili drugi položaj ( šikana) tada u pravu govorimo o povredi načela savjesnoti i poštenja. Ovo je načelo znatno važno u građanskom obveznom pravu. Što se tiče uspjeha u parnici, moram konstatirati da, ukoliko ustanete tužbom protiv stranke koja je u ugovornom odnosu postupala nesavjesno i nepošteno, Vi morate predočiti sve činjenice i dokaze koji jasno utvrđuju zlu namjeru suprotne stranke. Naime, parnični sud je prije imao obvezu potpuno i točno utvrditi sve činjenice i provesti dokaze kako bi utvrdio tzv. materijalnu istinu, tj. odgovaraju li činjenični navodi stranaka pravom stanju stvari. Zakon je izmijenjen i teret dokazivanja (ne samo glede činjenične osnove, već i u svezi s izvođenjem dokaza, na tužitelju).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija