Jump to content

Nasljeđen dug


nina11

Preporučene objave

Nedavno mi je preminuo stric koji je oporukom ostavio svoju polovicu kuće i zemlje mojima dva brata i meni,a drugu polovicu nasljedili smo prije dvije godine kad nam je umro otac.Međutim saznali smo s porezne uprave da ćemo nasljeditii stričev dug od zdravstvenog i mirovinskog (oko 80 tisuća kn)jer je on živio u teškim uvjetima ,nije imao nikava primanja i nije to plaćao.Nije imao nikoga od obitelji,ženu,djecu nego samo nas troje koji smo se brinuli o njemu od kada je obolio i platili sprovod.S obzirom da sam ja nezaposlena,brat student, a drugi srednjoškolac nemamo nikakva primanja i nemamo od kuda to platiti.Zanima me da li postoji kakva mogućnost da se taj dug otpiše i koja je daljnja procedura u slučaju da se odreknemo nasljedstva?Šta je u tom slučaju s našom polovicom koju smo nasljedili od oca?Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prihvacanjem nasljedstva,vi ste prihvatili i ostaviteljeve dugove,ali dug nemoze biti veci od vrijednosti naslijedjene imovine,Izjavom o odricanju koja se daje na ostavinskoj raspravi ili u obliku javnobiljeznickog akta,vi se odricete i ostaviteljevih dugova,no ako nema vise nasljednika,ta bi imovina pripala drzavi.Imovina koju ste vi naslijedili od oca nema veze sa ostavinom vaseg strica.Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nasljedili ste imovinu i više se nemožete odreči nasljedstva.

nasljeđenu imovinu možete pokloniti ali dug ostaje.

u vrijednosti nasljeđene imovine dužni ste vratiti dug ostavitelja .

kod nasljeđivanja ste platili porez na promet nekreninama na nasljeđeni dio nekretnine.

procijenjena vrijednost nasljeđene nekretnine koju je napravila porezna uprava

vrijedi i za vračanje nasljeđenog duga.

 

brinuli ste se o stricu ?

zašto niste napravili ugovor o doživotnom uzdržavanju.

 

dali je stric bio obrtnik pa je plaćao zdravstveno i mirovinsko.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Apsolutno je tako,sve sto sam ja pisao je u slucaju kao da tek dolazi ostavinski postupak.Imovina je mogla biti vasa na drugi nacin a ne oporuceno,te bi se takav dug izbjegao.

 

 

Krivo smo se razumjeli.Ostavinska rasprava tek dolazi,kroz nekoliko dana zato i pitam da odlučimo šta da napravimo.Znam da je napisao oporuku kojom nama,svojim nećacima sve ostavlja,ali za dug smo saznali neki dan.On je bio poljoprivrednik,živioje u teškim uvjetima bez primanja.Znači nema nikakvih mogućnosti da se otpiše dug ili nešto slično?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

procijenite.

dali vrijednost djela kuće i ,zemlje koju bi nasljedili,pokriva dug i u kom omjeru (30%,150%, 200% ...)

nemojte priznati dug.ni u razgovoru (usmeno ) ni pismeno.ili dati neku izjavu koja bi se mogla smatrati priznanjem duga.

ako priznate dug dužni ste ga i vratiti.

vjerovnika uputite da u sudskom postupku traži isplatu duga.

ako sud odluči da ste dužni vratiti dug

vračate ga bez kamata koje je ostavitelj trebao platiti.

za vas kamate teku od presuđenja.

 

na nasljeđenu imovinu plaćate porez na promet nekretninama , 5% od procijenjene vrijednosti nekretnine.procijenu vrši porezna uprava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo dodatno pojašnjenje (za svaki slučaj):

 

Ako prihvatite nasljedstvo zato što je njegova vrijednost veća od duga, to ne znači da se vjerovnik mora naplatiti iz naslijeđene imovine, već se može naplatiti iz bilo koje vaše imovine nakon što se pravomoćno utvrdi da ste dug dužni platiti. Dakle, ako naslijedite nekretnine koje su možda i puno vrednije od duga, vjerovnik vam može sjesti na račun i naplatiti se od vaših novčanih primanja (naravno, ne iznad iznosa koji odgovara vrijednosti naslieđenoga, ali je problem što će u vašem slučaju zapravo vjerovnik procijeniti koja je vrijednost nasljedstva).

 

Dakle, osim vrijednosti nasljedstva trebate voditi računa i o tome koliko je ta imovina likvidna, odnosno, da pojednostavnimo, ako nemate novaca onda možete li tu imovinu prodati po odgovarajućoj cijeni ili ne u odgovarajućem roku.

 

Također, ako uđete u spor u vezi duga, i to košta (pristojbe, odvjetnici, vještaci-procjenitelji ...) i traje. To vam može odgovarati ako vidite mogućnost da u budućnosti dođete do novaca, ali ako ne još ćete pogoršati situaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma ta polovica ne vrijedi puno,u svakom slučaju manje od duga.Ali mi je žao šta ćemo već nasljeđenu polovicu nakon tatine smrti morati dijeliti s državom.A dosta je već novaca na to sve potrošeno sprovod,dom,čak smo i neke račune platili.U spor s državom,tj.poreznom,tome neće biti kraja i košta pa od toga također ništa.Nadala sam se da postoji neka mogućnost da se izbjegne plaćanja duga,ali vidim da od toga ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,kazete da je visina nasljedstva manja od kretidnog duga,obratite paznju na Članak 139 ZON,narocito na odredbu u stavu III.(1) Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove.(2) Nasljednik koji se odrekao nasljedstva ne odgovara za ostaviteljeve dugove.(3) Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijeđene imovine, s time da na visinu vrijednosti naslijeđene imovine i vrijednost ostaviteljevih dugova koje je nasljednik već podmirio sud pazi samo na prigovor nasljednika.(4) Kad ima više nasljednika, oni odgovaraju solidarno za ostaviteljeve dugove, i to svaki do visine vrijednosti svoga nasljednog dijela, bez obzira je li izvršena dioba nasljedstva.(5) Među nasljednicima dugovi se dijele razmjerno njihovim nasljednim dijelovima, ako oporukom nije drukčije određeno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dug nemoze biti veci od vrijednosti naslijedjene imovine.

 

Poštovani,

 

možete li mi reći svoje mišljenje o ovom slučaju: nakon smrti majke, otac je na javnobilježničkoj raspravi dao izjavu kojom je preuzeo imovinu (i dugove), brat i ja smo se odrekli svega. Dobili smo kopije dokumenata iz kojih je vidljivo da je banci A dužna iznos od 126 000 kn, banci B 14 000.

Situacija je takva da mi ta dugovanja (neovisno o tome što je tata službeno jedini nasljednik) jednostavno nismo u stanju podmiriti. Zato me zanima što nam je činiti po pitanju ove izjave o dugu koji ne može biti veći od vrijednosti naslijeđene imovine, pošto mama na sebi nije imala apsolutno ništa, niti polovicu kuće, niti auto, dakle ništa imovine, samo dugovanja. Kako da učinimo prvi korak prema bankama, pretpostavljam da će one odmah ići na naplatu?

Puno Vam hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani,

 

pošto smo dobili poziv od javnog bilježnika, dužnost nam se buila odazvati. Na pitanje zašto se otac prihvatio nasljedstva, bolje rečeno dugova, nema racionalnog odgovora. Dobili smo poziv od javnog bilježnika da ponovno dođemo u 11. mjesecu, pretpostavljam da ćemo tada dobiti službeni dokument o potraživanjima dužnika. Pročitala sam post od bovu-a, međutim naša situacija je specifična.

Ja Vas lijepo molim, ako možete objasnite mi to kao djetetu od 7 godina: nakon službenog "rješenja", kome se može obratiti osoba koja je naslijedila imovinu u iznosu od 0 kuna, a dug od XY kuna. Jedino što mogu iščitati je da naslijeđeni dug ne može biti veći od naslijeđene imovine, a otac je upravo u toj situaciji- ogroman dug, 0 kn vrijednost imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vjerovnika uputiti da u sudskom postupku vrši potraživanje duga od nasljednika.

nikako ne priznati dug .

ako dug priznate (pismeno ili usmeno)dužni ste ga i vračati odnosno onaj ko prizna dug.

pazite šta potpisujete i izjavljujete i kome.

 

nasljednici vračaju dug ostavitelja do vrijednosti masljeđenog djela.

ako niste ništa nasljedili niste u obvezi vračati dug.

 

na novoj raspravi možete izjaviti da se odričete nasljedstva .

dok traje postupak i dok nije donijeto rješenje

možete se odreći nasljedstva (prihvatiti dug kao nasljedstvo?)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zašto bi nasljednik koji nije naslijedio ništa (ako doista tako piše u rješenju) uopće morao nešto poduzimati?

 

Poduzet će vjerovnik (banka), prvo vjerojatno blefiranjem i pritiscima na nasljednike, a nakon toga i tužbom koju će po predočenju rješenja o nasljeđivanju izgubiti.

 

Međutim, slutim da nije tako jednostavno. Niste naveli kakva osiguranja banka ima?

 

Ako su vaš otac i majka bili u braku i stekli neku bračnu stečevinu, npr. stan ili auto, moguće je da je otac bio upisan u knjigama kao vlasnik, ali da je zapravo to zajednička imovina. Budući da imovina nije glasila na majku, nije morala biti raspoređena u ostavinskom postupku ali banka može dokazivati da se radi o zajedničkoj stečevini te tražiti isplatu iz dijela koji je pripadao majci.

 

Postoje i druge mogućnosti, ali nema smisla nagađati jer niste naveli dovoljno detalja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani! Imam pitanje vezano za nasljedstvo. Moja prijateljica je u postupku za invalidsku mirovinu i nezaposlena je , mama joj je umrla, u nasljedstvo ima samo grobno mjesto i dugove prema bankama. Zanima me ako ona meni na ostavinskoj raspravi pokloni to grobno mjesto, što se dešava u tom slučaju sa dugovima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemože ti pokloniti ono čega nije vlasnik.

vlasnik grobnog mjesta je grad-općina.

 

može ti pokloniti pravo da koristiš to grobno mjesto i plaćaš održavanje.

 

grobno mjesto se nemože nasljediti

nasljeđuje se pravo na krištenje grobnog mjesta.

ako nasljeđuje sam to pravo na korištenje (i plaćanje održavanja)grobnog mjesta

ne nasljeđuje imovinu pa nije dužna vračati dugove ostavitelja.

 

nema imovine koja se može nasljediti i bolje je ne pokretati ostavinsku

nastaju samo troškovi javnog bilkežnika koje mora platiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

velika hvala na odgovoru , ali nastao je novi problem .

ostavinska je 10. 12. prijateljica je otišla po papir u upravu groblja za dokaz o grobnom mjestu i razgovarala sa pravnicom koja tamo radi i koja joj je rekla da je vlasnik groba zg holding i da čim ona pristane na nasljedstvo (u ovo slučaju grobno mjesto) , prihvaća i sve dugove prema holdingu i bankama. Ona je sva izvan sebe jel se ne može odreknuti groba svojih roditelja i nezna kaj bi napravila, a financiski nije u mogučnosti plačati dugove svoje pokojne mame.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

na novoj raspravi možete izjaviti da se odričete nasljedstva .

dok traje postupak i dok nije donijeto rješenje

možete se odreći nasljedstva (prihvatiti dug kao nasljedstvo?)

 

Hvala Vam bovu,

 

tako je i bilo, nakon što je tata (kao jedini nasljednik) bio pozvan drugi puta kod javne bilježnice, na njeno pitanje o preuzimanje nasljedstva ( u njegovom slučaju: duga) on se istoga odrekao i sa te strane problem je riješen.

 

Hvala Vam na savjetima, zbilja se nikada nismo našli u ovakvoj situaciji i jednostavno smo se pogubili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija