Jump to content

ostavinska rasprava


tonithemouth

Preporučene objave

Nedavno mi je preminuo otac, te smo sestra i ja pozvane na ostavinsku raspravu. Nismo znale da mi moramo donijeti sev dokumente o njegovoj imovini, te smo dobile odgodu dok to ne sakupimo. Znamo da je imao kredit u banci, a javna bilježnica nam je rekla da ćemo informacije o tome dugu dobiti tek nakon završetka ostavinske rasprave, kada nam izda papir da smo nasljednici. Naknadno smo saznale da ona može tražiti od banke sve papire o kreditu, te smo isto zahtijevale od nje. Sada čekamo da to stigne. Prvo, zanima me da li ćemo, uz uobičajenu javnobilježničku nagradu, platiti dodatno i tu uslugu dobivanja podataka od banke, i da li ćemo dodatno platiti odgađanje ostavinske rasprave?

Drugo, zanima me mogu li se ja odreći svoga dijela očeve kuće u korist svoje sestre, a prihvatiti drugi dio naslijeđa, sobu u drugoj kući, koju dijelimo sa bratićima? Ako to ne mogu, odnosno ako moram sve prihvatiti ili se svega odreći, zanima me da li kredit automatski dobija moja sestra, ako se ja odreknem svega u sestrinu korist, ili ga svejedno dijelimo na pola? I da li ga dijelimo na pola, ako ja uzimam dio ostavštine, odnosno tu jednu sobu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,bespotrebno komplikujete drugi dio objave.Na ostavinskoj raspravi nasljedna imovina se dijeli na jednake dijelove,cime postajete suvlasnici,nakon cega vi medjusobno mozete uredjivati vase imovinsko pravne odnose.Nemate sta placati banci kad je njoj u interesu da neko preuzme dug,a misljenja sam da necete platiti ponovo zbog odgadjanja ostavinske rasprave.Prihvatite li nasljedstvo,vi se prihvatate i ostaviteljevih dugova,kao sveopci sljednici,pa tako i dugovanja po osnovu kredita.Ako date izjavu o odricanju od nasljedstva,tad nemate vise nista sa ostaviteljivim dugovima,medjutim morate paziti na to da izjava o odricanju i izjava o ustupanju nasljednickog dijela,nije ista stvar.Izjavom o ustupanju nasljedstva,pravno se smatra da ste se prihvatili nasljedstva te isto ustupili drugom,i bili bi u obvezi vracanja ostaviteljevog duga.Zato treba da pazite,ako nezelite vracati dug, trebate se na ostavinskoj rasravi odreci od nasljedstva,a ne ustupati drugom,jer bi se time prihvatili dugova,.Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Muci me to sto je najjednostavniji i najjeftiniji nacin da ja njoj dam svoj dio odmah na ostavinskoj raspravi, a ne znam kako da onda rijesimo to sa kreditom, jer samo ona bi preuzela kredit.
postovana,niste me shvatili a to sam vam posebno naglasio.Nemojte biti u zabludi,da necete biti u obvezi vracanja duga ako svoj nasljedni dio ustupite sestri,to se smatra kao da ste se prihvatili nasljednickog dijela,MORATE SE ODRECI,a vas dio ce pripasti svakako ostalim nasljednicima..Ako vi zelite se solidarisat sa sestrom,to je vasa volja,zar ne.Pozdrav
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija