Jump to content

metar puta u susjedovom dvorištu


lovrek

Preporučene objave

Poštovani molim vas za savjet.

Naime nakon smrti oca i sređivanja svih tih papira iz katastastarskog izvoda je vidljivo da je 1 m puta širine i 15 m dužine u susjedovom dvorištu.Njemu taj dio puta nije izlaz na glavnu cestu nego za to koristi parcelu koja je upisana u katastar kao javno dobro putevi.Ta parcela je širine 2 m i sa mojih metar puta ima 3 m širine,on je to dvorište ogradio ima vrata za ulaz u dvorište.

Sad čujem priče da bi oni taj metar puta betonirali,a pošto su se u zadnje vrijeme počeli stvarno jako bahatiti mene zanima ja njima nemam želju uzeti taj metar puta,neka ga koriste,ali da li oni imaju pravo njega betonirati jer je to ipak moje.

Napominej da oni njega koriste 30-40 godina,ali moj otac nikada njima to nije prodao ni poklonio,u katastru se vodi kao nas,a i druga susjeda koja koristi to isto dvorište kaze da zna da je to nase.

Sad mene zanima što ja mogu učiniti,pozvati mjernika da zakolči gdje je naša parcela,da li on smije betonirati nase,da li nakon toliko godina što ga on koristi on ima pravo na njega?

Sa poštovanjem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Postovani,za tuzbu kojom zahtijevate povrat vlasnistva pravni osnov trazite u clanku 161 i 162 Zakona o vlasnistu i drugim stvarnim pravima.

Vlasnik ima pravo zahtijevati od osobe koja posjeduje njegovu stvar da mu ona preda svoj posjed te stvari.

Vlasnikovo pravo iz gore navedenog ne zastarijeva, ako zakonom nije što drugo određeno. Pravo iz gore navedenog ne pripada osobi koja je otuđila stvar u svoje ime, dok ta stvar još nije bila njezina, a poslijeju je stekla u vlasništvo. Da bi u postupku pred sudom ili drugim nadležnim tijelom ostvario svoje pravo da od osobe koja posjeduje njegovu stvar zahtijeva da mu ona preda svoj posjed te stvari, vlasnik mora dokazati da je stvar koju zahtijeva njegovo vlasništvo i da se nalazi u tuženikovu posjedu.

Vlasnik mora stvar koju zahtijeva opisati po njezinim osobinama koje je razlikuju od istovrsnih stvari, pa ne može zahtijevati stvari kao što su gotov novac pomiješan s drugim gotovim novcem, vrijednosne papire na donositelja pomiješane sistovrsnima, ako ne postoje okolnosti iz kojih tužitelj ipak može dokazati svoje pravo vlasništva i iz kojih je tuženik morao znati da tu stvar ne smije prisvojiti.

Tuženik koji taji pred sudom da posjeduje stvar, a dokaže se da je posjeduje, mora već samo zbog toga predati tu stvar tužitelju u posjed, ali zadržava pravo da stvar natrag zahtijeva vlasničkom tužbom; a tko tvrdi da posjeduje neku stvar a ne posjeduje je, pa time vara tužitelja, odgovara za svu štetu koja iz toga proizlazi.

Tuženik koji je stvar posjedovao pa je posjed napustio pošto mu je dostavljena tužba, treba je o svome trošku predati tužitelju koji se ne bi htio držati pravoga posjednika, odnosno treba mu nadoknaditi punu vrijednost stvari...

Opisano se svodi na tzv reivindikaciju,povrat vlasnistva od osobe koja to drzi u svom posjedu bez zakonitog osnova,gdje vi u tuzbi morate dokazati dvije bitne stvari,kako je to gore vec opisano..

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija