Jump to content

Visoka mi alimentacija 35%...pomoć


Rijeka_

Preporučene objave

Pozdrav,

Razveo sam se od supruge pred godinu dana i imamo zajedničkog sina od 4 godine.Dogovorili smo se da sin živi s majkom,te podijelili imovinu tako da je bivša uzela sve osim kuće koja glasi na mene jer je dar mojih roditelja.Sina imam pravo viđati 2x tjedno od 16 do 19:30 h i 1 vikend u mjesecu.

Uzela je sve sinove igračke,robu i opremu te sam ostao bez ičega,doslovce spavajući na podu.Radim u firmi za plaću od 4400 kn,imam kredit za motocikl od 800 kn koji ne mogu prodati.Auto sam uspio prodati,te sam prisiljen posuđivati auto da bih vidio sina,jer ga bivša ne želi voziti.

Sud mi je odredio alimentaciju u iznosu od 1500 kn.Bivša je tražila 1800 kn a ja sam do presude plaćao 1200 kn samoinicijativno.Uz alimentaciju sinu kupujem robu dok je kod mene,vozim ga tuđim autima,kupujem igračke itd.

 

Da li imam kakve šanse za smanjenjem alimentacije i koliko se može smanjiti? Da li uopće ulazit u te postupke obzirom da su skupi i dugotrajni a novaca nemam?

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odmah ću vam reći da su šanse za smanjenje alimentacije u vašem slučaju vrlo male, te mislim da, a imajući u vidu druge slične slučajeve, dobili biste obrazloženje Općinskog i ako se žalite Županijskog suda koje vrijeđa svaku logiku.

Ali da sam na vašem mjestu krenuo bi u drugom smjeru.

Moje pitanje je zašto dijete od 4 godine provodi sa vama tako malo vremena?

Dakle, krenuo bi sa prijedlogom za proširenje susreta i druženja djeteta sa vama, te ujedno na taj način smanjio alimentaciju s obzirom na okolnost da dijete provodi više vremena sa vama. Nadalje, zatražio bi da se u sudsku odluku stavi da vi dolazite po dijete kod majke, a majka dolazi po dijete kod vas i na taj način podijelio troškove itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na brzom odgovoru.

Ja sam želio više susreta,ali je sud rekao da je to minimum a za ostalo da se dogovaramo,što je teško izvedivo jer bivša "u rukavu drži i asa i tricu i sve".

Interesira me da li mogu plaćati nešto manje kada je sin kod mene (vikend ili onih tjedan ljeti,tjedan zimi)? Da li imam pravo smanjit alimentaciju za taj tjedan što je sin kod mene proporcionalno vremenu u odnosu na mjesec?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

alimentaciju si dužan isplaćivatu po odluci sud

ali čuvaj uplatnice ako bi bivša tvrdila da nisi plaćao alimentaciju

sve što kupiš sinu ili platiš je dar i ne računa se u alimentaciju .

 

kuća je dart vojih roditelja i osobna imovina koja se ne djeli u slućaju razlaza

namještaj i druge stvari koje su kupljene u braku i od novca zarađenog u braku

su bračna stečevina koja se djeli.

zašto niste podnijeli tužbu za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine.

ta tužba ne zastarjeva i može se podnijeti (ako nema pismenog ugovora o podjeli imovine koja je bračna stečevina ili svjedoka)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Interesira me da li mogu plaćati nešto manje kada je sin kod mene (vikend ili onih tjedan ljeti,tjedan zimi)?"

 

Vaše pitanje je logično, ali ne možete plaćati ništa manje od onoga što je određeno pravomoćnom sudskom odlukom.

Te činjenice koje navodite trebali ste iznositi za vrijeme trajanja sudskog postupka ili u žalbi višem sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije problem s podijelom imovine..Nek joj je s srećom.Ostat će mom sinu pa me to tješi.

Muči me visina alimentacije jer ne mogu preživiti uz taj iznos,pa se čovjek počne zaduživati i kola krenu nizbrdo.U biti Sud mi je tom velikom alimentacijom srušio mogućnost kvalitetnog suodgoja dijeteta jer ne mogu niti otić po njega,a kamoli nešto kupiti,pokloniti,pokazati itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, krenuo bi sa prijedlogom za proširenje susreta i druženja djeteta sa vama, te ujedno na taj način smanjio alimentaciju s obzirom na okolnost da dijete provodi više vremena sa vama. Nadalje, zatražio bi da se u sudsku odluku stavi da vi dolazite po dijete kod majke, a majka dolazi po dijete kod vas i na taj način podijelio troškove itd.

 

Molio bih pojašnjenje.Kako na taj način smanjit alimentaciju? Koliko viđanja tražiti kad je sud rekao da se sami dogovaramo? I sigurna pretpostavka da se bivša neće složiti s povećanjem druženja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakav odnos imate sa djetetom? Kako provodite zajedničko vrijeme?

 

Kada se roditelji razilaze za dijete je idealno da provodi podjednako vremena sa oba roditelja, ali ne manje od cca 30 %.

To znači da vi već sada možete tražiti da dijete provodi sa vama svaki drugi vikend (počev od petka u npr. 17 sati do nedjelje u 19 sati), dva dana u tjednu što i sada imate, svaki drugi praznik, 10 dana zimi i 30 dana ljeti. Ako je vaš odnos sa djetetom takav da dijete rado ostaje sa vama, morate pokrenuti novi zahtjev u kojem ćete zatražiti proširenje"susreta i druženja", te navesti da se obavezno primjenjuje Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava, za koju sam siguran da nije primjenjena u ovom postupku koji ste završili. Ako dobijete šire kontakte, onda je logično da se alimentacija smanji proporcionalno tome koliko dijete provodi više vremena sa vama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odmah ću vam napisati kakvo obrazloženje u sudskoj odluci ćete dobiti sa izuzetno visokom vjerojatnošću: kako ste zdrav, radno sposoban, ništa vas ne priječi da pronađete dodatan izvor prihoda.

Kako vrlo velik broj očeva dobija takvo obrazloženje postavio sam upit Ministarstvu pravosuđa, uz sve ostalo, da li to znači da sutkinje potiču rad na crno?

Odgovor još nisam dobio, a ako ga i dobijem biti će na raspolaganju javnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Gospodine Rijeka, ovo što ste iznijeli je po mojem sudu užasno! Dijete je predškolsko pa nema jednake potrebe kao starija djeca, ne vidite ga onoliko koliko je uobičajeno (Zašto samo jedan vikend ako svugdje čitam da je uobičajena praksa naizmjenično, svaki drugi vikend? To je Vaša želja ili Vam je nametnuto?), plaćate (Volio bih znati temeljem kakvog razmišljanja, argumenata ili okolnosti?) visoki postotak, primanja Vam nisu visoka, a još dodatno imate izdatke zbog prijevoza i poklona. Meni ovo zvuči kao da Vas netko želi upropastiti. Ne vidim smisao u uništavanju jednog od roditelja jer, kako će se taj roditelj onda brinuti i što će pružati djetetu? Ruševine?

 

Možda Vam za orijentaciju mogu pomoći propisani minimalni novčani iznosi potrebni za mjesečno uzdržavanje djeteta koje je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom, a propisuje ga Ministarstvo socijalne politike i mladih. Za dijete do 6 godina iznosi 17% prosječne plaće za 2011. godinu (5.441,00 kn) što je oko 925 kn mjesečno. Pretostavljam da bi se sudstvo trebalo orijentirati prema Vašoj plaći koja je niža od prosječne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija