Jump to content

Prigovor u sporu male vrijednosti


Meja

Preporučene objave

Postupak u sporovima male vrijednosti provodi se pred nižim sudovima prvog stupnja, ako zakonom nije drugo određeno.

U postupku u sporovima male vrijednosti u slučajevima za koje je predviđeno da stranka može staviti prigovor ili prijedlog ili poduzeti kakvu drugu parničnu radnju dok se tuženik ne upusti u raspravljanje o glavnoj stvari, takav prigovor odnosno prijedlog stranka može staviti, odnosno poduzeti drugu parničnu radnju, dok tuženik na pripremnom ročištu ne završi svoj odgovor na tužbu.

Prigovor radi prebijanja ili prigovor zastare mogu se istaknuti do donošenja rješenja o zaključenju prethodnog postupka,dok se drugi materijalno pravni prigovori mogu isticati i nakon, ali se radi njihova opravdanja ne mogu iznositi nove činjenice niti se mogu predlagati novi dokazi.

Do upuštanja u raspravljanje o glavnoj stvari tuženik može istaknuti prigovor stvarne i mjesne nenadležnosti, zatražiti osiguranje parničnih troškova i povući tužbu bez pristanka tuženika.. Protiv odluka u sporovima male vrijednosti stranke mogu podnijeti žalbu u roku osam dana, osim toga paricijski rok i rok za predlaganje donošenja dopunske presude je isto osam dana. O žalbi protiv presude u sporovima male vrijednosti odlučuje sudac pojedinac drugostupanjskog suda.

Protiv odluke drugostupanjskog suda dopuštena je samo izvanredna revizija tj. kad odluka u sporu ovisi o rješenju nekog materijalnopravnog ili postupovnog pitanja važnog za osiguranje jedinstvene primjene zakona i ravnopravnosti građana..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija