Jump to content

POnovo sud?


1306

Preporučene objave

Dobro večer,

 

imamo pravomoćnu presudu iz 2008. kada mi je bila dosudjena alimentacija 1800 kn. Imao sam tada plaću 5.500. Ta tri mjeseca i nikad više. Sutkinju to nije zanimalo, loš odvjetnik itd. Kćer ne viđam jer joj je majka uspjela dokazati kako je u pravu i kakav je njen otac. Sa sinom nisam razugovarao 2 godine. U međuvremenu počinje plejada otkaza, recesije i ja gubim posao. nalazim odvjetnika jer se bivša žena hoće naplatiti. Jako sam puno griješio jer sam mislio sve će s klincima doći na svoje. I došlo je što se sina tiče. On i ja normalno funkcioniramo. Oboje su punoljetni. Zaposlio sam se prije 9 mjeseci na određeno i plaća mi je oko 3000 kn. Bivša je radila probleme mojoj ženu i greška je bila što je ona nikada nije htjela tužiti ni prijaviti. Tada je bivša digla i kaznenu. Potvani smo oboje na policiju. Nikada više ni riječi. Niti sa suda nizi sa CZSS. Maloprije me nazvao sin koji je prije mjesec dana napunio 18 godina i pitao da li je u redu da da mami punomoć jer mama ima neke nerazjašnjene stvari. Budući da sam uplaćivao koliko sam mogao jer smo puni kredita a i nisam radio 2 godine plaćao sam oko 100 kn mjesečno. Koliko poznam bivšu ona ide u građansku parnicu. MOje pitanje : koliko to može trajati? Što može dobiti? Nisam htio djecu povlačitii po sudu i to mi je fatalna greška. Mi trenutno nemamo za kruh, ali ona vozi novi auto, radi na crno uz posao sa strane, živi kod ljubavnika (i baš nije da se brine za djecu) a uspjela je posvađati i kćer, tako da se ne bi čudio da me i ona tuži. Moja sadašnja žena je teško bolesna i radi te cijela plaća odlazi za režije i kredite.

Samo da napomem da smo saznali da je bivša radila na kćerin žiro račun (dok je kćer išla u srednju) i zaradila više nego ja u toj godini. Zar to nije kršenje zakona?

Molim Vas pomoć

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očito će djeca tražiti naplatu onog što niste plaćali...

Trebali ste (ih) tužiti kako bi sud donio drugu odluku o visini iznosa uzdržavanja.

Retrogradno ti iznosi neće biti smanjeni niti "oprošteni", ali vam obveza prema njima možda može biti nešto manja od dana kad podnesete takvu tužbu.

Stav "ne želim tužiti svoju djecu" nije baš rijedak, a nije ni korisan (a niti će koga djeca više ili manje voljeti jer treba plaćati viši ili niži iznos).

Njihova majka, naime, može biti imati bankovne račune s brojkama kao Bill Gates, ali vi biste svejedno bili dužni se držati onoga što piše u pravomoćnoj odluci suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je odličan poučak za sve one očeve koji misle da će se stvari posložiti same od sebe

i koji sa stavom "ne želim tužiti svoju djecu" ustvari pokazuju koliko im je stalo do svoje djece. Na žalost moram to reći, svidjelo se to kome ili ne. Ništa se neće posložiti samo od sebe niti viđanje djece niti uzdržavanje ako ne pokažemo da nam je zasita stalo do toga da to rješimo u interesu djece pa makar i tužbom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako je to žalosno. Da mi je netko rekao da sam trebao tužiti vlastitu djecu jer su pod utjecajem majke, umro bih od smijeha. Kažete da će djeca tražiti naplatu onoga što nismo plaćali. Mislim da neće, jer će to majka srediti da joj daju punomoć. Ioako oni neće ni znati za što joj daju, dat će joj. Može li to s 18 godina? Da ne idu klinci na sud a da majka njih zastupa?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda budete manje ogorčeni kad shvatite da:

A. "...nismo plaćali": obveza je (1) vaša, (2) prema vašoj djeci, (3) bili vi u drugom braku ili ne

B. dugovanja su naplativa

C. krivo vam je jer je možda majka "nagovorila" da vas pritisnu isplatiti ono što ste im dužni, a istovremeno očekujete da djeca imaju razumjevanja prema vama i ne zatraže dugovane iznose

D. pri tom niste ni prije ni sada pokušali s njima razgovarati u smislu dogovora o smanjenju iznosa uzdržavanja, pa bi vam tužbe svima lakše pale i dapače ih smatrali formalnošću koja u tom slučaju jest formalnost ali nužna- jer npr. nagodbu pred czss sa djecom sklopiti ne možete na iznose niže od minimalnih (odluku o tome koliko će biti smanjen minimalni iznos može donijeti sud, ali ne na manje od 50%)

E. ne biste trebali tužiti djecu jer su pod utjecajem majke, već eventualno zato jer ste ih prema pravomoćnoj odluci suda dužni uzdržavati iznosom koji vam je određen a toliki niste u mogućnosti podmirivati redovito i doista nema smisla držati da je tome tko drugi kriv (djeca ili njihova majka ili netko stoti)

 

Hoćete li se začuditi kad za koju godinu naplate 1800,00 x 120 mjeseci (i kamate) zato jer se koncentrirate na njihovu majku, umjesto kako priskrbiti odluku s nižim iznosom uzdržavanja, koji pak ne može biti predrastično niži za ubuduće (i ni približan onom kojeg ste plaćali, već višestruko viši od onih 100,00kn)?!

 

Savjet ste dobili, mogućnosti imate, a dalje procijenite kako vam drago.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da smo otišli u krivom smjeru. Prije dvije godine (oprostite ako nije napomenuti) smo zatražili smanjenje alimentacije. NITKO nas još nije pozvao na nikakvo ročište.

Nitko nije rekao da se djeci ne plaća. Ako imam socijalna primanja 1800 kn ili 1200 kn, kako očekujete da njima dam 1800 kn ili kako da im objasnim a majka im je uzela mobitele i ne da ih vidjeti. Kad se ode za CZSS - ne da mi se o tome. Svi znamo kako i koliko rade. I ne, neću se začuditi ako dobijem 1800 kn (x 120 mj.....). U prijevodu.....kako se štiti drugi roditelj, jer očito je da druga strana, kod koje nisu djeca, nema pravo na život

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nabrojite sve što ste poduzeli kako bi djeci osigurali njihovo legitimno pravo na oba roditelja, te kako bi smanjili iznos uzdržavanja navodeći objektivne razloge za to?

 

Telefonske razgovore nemojte niti spominjati jer oni kao da nisu ni bili, već sve što ste pismenim putem slali prema nadležnim institucijama.

Ukoliko imate materijalnih dokaza koji upućuju na to da nadležne institucije nisu odrađivale svoj posao kako treba ili su bezrazložno odugovlačile isti, ako se slažete, Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo, u ime vas, sve će to proslijediti resornim ministrima sa molbom da se provjere navodi iz vaših podnesaka. Te ako nakon toga ne bude rezultata, obavijestit ćemo o tome javnost.

 

I još nešto da ne zaboravim, sljedeći tjedan sam na sastanku u Uredu Predsjednika RH na temu obiteljsko pravna zaštita u RH i funkcioniranje sustava, ako mi dostavite materijalne dokaze, uz ostale slučajeve spomenut ću i vaš kao primjer nefunkcioniranja sustava obiteljsko - pravne zaštite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...s tim da trebate u obraćanju bilo kome strogo razdvojiti probleme: novce i odnos s djecom. Ni pod razno se u opisu kao istog problema ne smije naći (a) neplaćanje/ dugovanja/ visina iznosa i (b) oduzimanje mobitela djeci/ nekontaktiranje/ sl.

 

S tim da je oboje djece već punoljetno i czss je za svako od djece od tad nestao iz svake daljnje priče o zabranama i sličnim stvarima.

 

Ako tužba za smanjenje iznosa uzdržavanja datira od prije 2g, od tog dana može biti određen i smanjeni iznos, ovisno o odluci suda koja će uslijediti.

U tom slučaju vam ne treba biti smiješno da vam tko kaže da ste ih trebali za smanjenje tužiti:

Kako je to žalosno. Da mi je netko rekao da sam trebao tužiti vlastitu djecu jer su pod utjecajem majke, umro bih od smijeha.

jer tvrdite da već jeste.

 

Razlog ili povod tužbi (ni prošloj ni nekoj budućoj) svakako nije niti može biti cit. "jer su pod utjecajem majke", već promjenjene a bitne okolnosti radi kojih ne možete nadalje plaćati iznos kojeg vam je sud prethodno odredio. Ključna riječ je "nadalje" a ne "ne možete", dakle za vrijeme prije tužbe sigurno neće biti mijenjan, a neplaćeni iznosi i razlike ostaju vaša obveza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prelistala sam cijelu temu i nisam našla odgovor....već sam pisala o privremenoj mjeri, i ja sam po toj mjeri u lipnju prošle godine (2011), poslala prijedlog za ovrhu i prije par dana dobila rješenje o ovrsi. On nema ništa osim mirovine, pa me zanima na koji način će se naplatiti dug (a sad već iznosi oko 25 000 kn bez kamata), jer sam u prijedlogu tražila da se namiri dugovanje od listopada 2009. g., pa do namirenja budućih potraživanja (pišem po sjećanju) Međutim, od dana podnošenja prijedloga za ovrhu do dana donošenja rješenja o ovrsi, prošlo je više od godinu dana (tako da je dug narastao do gore navedenog iznosa). Ne znam kak to funkcionira pa me zanima može li mi tko pomoći! hvala! mrgreen1.gif

 

 

Newbie pomozite ovoj zeni...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodine Gringo dostavit ču vam ja materijalne dokaze iz kojih je vidljivo da sam uredno plačao alimentaciju ali me opet tužila za izmišljenih 200 kn iako sam podnio prigovor na ovrhu i dostavio za dokaz uplatnice opet mi ovršni odmah skinuo cca 3500 kn sa plače i prije pravomočnosti jer se za alimentaciju navodno ne čeka pravomočnost. Čak Županijski sud odbije moju žalbu kao neosnovanu. Dobivao nekoliko mjeseci na račun 26 do 50 kn. Majke i očevi uopče nisu ravnopravni pred sudovima. Ja sam osobno podnio predstavku i na ured predsjednika ali im nisam dostavio dokumentaciju. Podnio i prema Hrvatskoj odvjet. komori i poslao im dokaze. Najteže mi palo nepoštenje njenog odvjetnika jer sam mu uplatnicu o uplati dostavio da bi on nakon 20 dana od uplate podnio prijedlog za ovrhu.

Žalio se i DORH na zaštitu zakonitosti ali nisu nadležni kažu. Zapisala mi spor na vlastitoj imovini s kojom ona nema nikakve veze iako imam dokumentaciju sud če trajat vjerojatno godinama tako ja ne mogu prodat nekretninu i otići živjet u drugi grad. Ne znam koliko je ispravno ni što je upisala spor na imovini moje malodobne djece i potražuje da joj se upiše suvlasništvo u njihovoj imovini ili je isplate cca 1000 000 kn. Nisam pravnik ali mislim da sve što djeca dobiju smatra se darom uz suglasnost centra za skrb te da im ne mogu ni ja to uzeti samo tako a kamoli ona. Oni su svoj dio dobili od svoje pok.majke nasljedstvom a ja im vlastitim sredstvima i njihovim nadogradio. Ona svom odvjetniku ne plača ništa ,dogovorila se s njim na postotak od onog što izvuče. Mišljenja sam da vrše na mene pritisak da im pustim svoj stan što sam stekao sa pok.ženom. Ma da mi je netko pričao koliko žene mogu zagorčat život ne bi mu vjerovao. Iskorištavaju procesna prava pa su podigli vrijednost spora na 1500 000 kn. ,a to znači da mene usluge odvjetnika toliko koštaju da ja to ne mogu podnijet.Buduči da mi je pokazao koliko njen odvjetnik koliko je jak? za onih 200 kn. ovrhe bojim se da če na kraju uzet i djeci imovinu budući da se nitko ne mješa u odluke sudaca, a da ne govorim da se centar za soc. skrb uopče neče odazvat na sud iako se radi o imovini djece. Navodno da se tek umješaju kad se oduzima djeci imovina, odnosno slože se sa odlukom suda. Mislim da bi trebalo negde bit u zakonu malo tumačenja u svezi imovine malodobne djece. Ne znam uopće gdje bi se mogao o zakonu i pravima malo informirat. Kod pravnika u centru za soc. rad ne mogu (odbili me) Poznato je da svi odvjetnici trenutno kad se vodi takav spor zatraže upise na svu imovinu tuženika iako nema osnove za to jer na taj način vrše pritisak na tuženog a sebi osiguravaju veče nagrade radi visoke vrijednosti spora. Što se tiče djeteta prisilila me sa spletkama da joj ga prepustim. Evo sad če biti skoro godinu dana da dijete nisam vidio.

Puni glavu djetetu da je otac ne želi vidjeti i sl. To je od nje tako ružno i bolesno. Dijete je u tim godinama kad su mu oba roditelja potrebna.

Ako vam je što potrebno od dokumentacije rado ču vam poslat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno ne može veća noćna mora od ovoga ali podijelit ću s vama. Prije dvije godine je odvjetnik pokrenuo postupak za smanjenje alimentacije. Odvjetnik je ok, nema ured, provjereno....

Nikada nismo dobili poziv u 2 godine. To je malo osumnjivo čak i za ažurnost naših sudova. Da skratim. Pitam se: kome sam potpisao punomoć? Dal li sam je uopće potpisao? i što da radim po tom pitanju?

Kopiju nismo dobili.....NIČEGA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija