Jump to content

molim savjet i pomoć


dado4072

Preporučene objave

[h=2]Pomoć[/h] Poštovanje!Ovako zanima me i molim objašnjenje pomoć.

radi se o BRANITELJU koji je rođen u BiH tamo je bio zarobljen i proveo je 6mj Logora manjaće.Tu u RH je razmjenjen i HR je branitelj od 93-96g.ima Hrvatsko državljanstvo obitelj teško bolestan na PTSP i ostale bolesti koje su posljedice torture logora.zanima me kakva prava ima iza ostvarivanje mirovine.nije podnjela u dozvoljenom roku za RVI ima status Branitelja.Što treba uraditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da nije podnio zahtjev za priznavanje statusa hrvi-a povodom oboljenja do 31.21.2005. godine i da nema status hrvi-a, bit će mu teško ako ne i nemoguče ostvariti tzv. braniteljsku mirovinu jedino ako je navršio 65 godina života onda bi imao pravo na minimalnu braniteljku mirovinu koja iznosi oko 2400 kn ( pogledajte u zakonu o braniteljima ).

 

Neka ode od ureda državne uprave po mjetu prebivališta pa neka se raspita tamo kod nekoga ko je zadužen za branitelje.

 

Također može otići i u neku braniteljsku udrugu pa se i tamo kod nekoga njihovog pravnika raspitati o svom danjem statusu,

 

i u prvom i u drugo slučaju mu je besplatno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Her kompa očito si mislio 31.12.2005, ali ukoliko je gospodin bio zarobljen u BiH kao pripadnik HV-HVO,ili policije te je koliko sam shvatio i razmjenjen ima pravo na status HRVI ukoliko je proveo najmanje tri(3) dana u zatočeništvu ili neprijateljskom logoru sistemom automatizmaminimalno 20% a samim time i ostala zakonom propisana prava kao što je mirovina prema ZOPHB -ako su uvijeti ispunjeni obratiti se uredu Državne uprave u mjestu prebivališta...podosjek za HB...pozzz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala.samo da se nadovežem nažalost radi se o ženskom branitelju tako da ne govorim što je prošla.bila je tamo do zarobljavanja pripadnica HVO a kad se razmjenila bila je u HV-u.nije nažalost podnjela zahtijev.ima svu dokumentaciju o zarobljavanju lječenje u psihijatrijskoj bolnici od PTSP-a.šifre hrpe početna joj je F.62 i ostale kad je predavala papire u HZZO rekli su joj na komisiji da mora još ležanje imat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija