Jump to content

poreznaaa


camilla belle

Preporučene objave

opći porezni zakon ovaj novi Liničev veli da po novom svaki diektor i vlasnik odgovaraa svojom imovinom do visine duga... porezna će se upisati predbiljžbu hipoteke kao druga u redu za naplatu duga, kad se banci otplati dug i kuća postane njena sjest će na tu imovinu ako se dug prije nije riješio...

 

opči porezni zakon članak 26 sa dodacima a,b,c i d

 

na žalost porezna sad može plijeniti i bez sudskog epiloga.

 

novi porezni zakon je nedorečen i ovo je copy/paste što u stvari ne valja:

 

Razumni će direktori nakon izmjena i dopuna Općega poreznog zakona podnijeti ostavke, a vlasnici svoja poduzeća likvidirati sve dok se na razini EU ne ukine novi tzv. Linićev zakon. Poreznici im mogu plijeniti imovinu i onda kad tvrtka ne duguje poreze.

 

Od 21. srpnja 2012. poreznici mogu (bez sudske odluke) plijeniti privatnu imovinu vlasnicima i direktorima radi naplate poreznog duga poduzeća. S obzirom na nedorečeni tekst i uočene razlike u tumačenju odredbi tek prihvaćenog Zakona o izmjenama i dopunama Općega poreznog zakona (NN 78/12) pitali smo Ministarstvo financija otkada točno može potjecati porezni dug zbog kojega se fizičku osobu može pozvati na odgovornost prema odredbama tog najnovijeg Zakona o izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona?

 

I iz Ministarstva financija su izbjegli odgovor na to pitanje. To potvrđuje da oklijevaju objaviti hoće li pokušati iz privatne imovine vlasnika i direktora naplaćivati porezne dugove tvrtki koji su nastali u vrijeme kad prema propisima bez sudske odluke ni vlasnici ni direktori uopće nisu bili odgovorni svojom privatnom imovinom za porezne dugove tvrtki.

 

Pročitaju li se pažljivije odredbe prihvaćenih izmjena i dopuna Općega poreznog zakona, na jednome jedinomu mjestu spominje se pojam zastare: "Postupak utvrđivanja zlouporabe prava može se obavljati za razdoblje za koje nije nastupila zastara prava na utvrđivanje zlouporabe prava". To znači da to svatko može tumačiti na svoj način. Osnova za zapljenu privatne imovine pojedinca zbog poreznog duga poduzeća je: "Ako pojedinci pri vođenju poslova društva zloupotrebljavaju svoje ovlasti, što ima za posljedicu nemogućnost ispunjenja obveza iz porezno-dužničkog odnosa i oštećenje poreznog tijela".

 

A pravna je svinjarija da su među pojedinačno pobrojenim "zloupotrebama ovlasti" zbog kojih fizičke osobe odgovaraju privatnom imovinom za porezni dug tvrtke, primjerice, "ako direktor ne inicira stečaj firme u kojoj je zaposlen u roku od 21 dana" i kao druga "ako se ne podnesu godišnja financijska izvješća Fini".

 

Pravno su nepismene zakonske kvalifikacije zlouporabe kao pretpostavke da bi vlasnik i(li) direktor odgovarali privatnom imovinom za (porezne) dugove tvrtke. Ne zna se kad počinju zastarni rokovi, čak se ne zna ni koja je to zastara jer to više nije ona klasična od tri ili šest godina za porezni dug tvrtke. Od kojeg točno datuma dolazi u obzir djelo (zloupotrebe) koje je pretpostavka za odgovornost vlasnika i direktora za porezni dug poduzeća? I ne zna se je li se ta "zloupotreba" dogodila prije ili poslije ovog zakona. Razumni će nakon ovog zakona, ako su direktori, podnijeti ostavke, a vlasnici svoja poduzeća likvidirati sve dok se na razini EU ovaj apsurdni tzv. Linićev zakon ne ukine. A mora se uskoro ukinuti jer se tim pravno nedorečenim propisom krše osnovna ljudska prava (daje pravo državnoj vlasti da oduzima privatnu imovinu bez sudske odluke).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija