Jump to content

Zastara prava na izvršenje rješenja o nasljeđivanju


Phoenix64

Preporučene objave

Poštovani !

 

Otac mi je preminuo prije tri godine i na ostavinskoj raspravi kod javnog bilježnika utvrđeno je da sam jednini nasljednik sve očeve imovine, pošto sam jedinac a majka je davno prije preminula. Javni bilježnik izdao je rješenje o nasljeđivanju kojim sam ja jedini nasljednik, ali je iznos javnobilježničke naknade bio previsok. Zbog previsoke javnobilježničke naknade izjavio sam prigovor na rješenje. Javni bilježnik je predmet predao nadležnom Općinskom sudu na razmatranje koji je nakon provedenog postupka i izvođenja dokaza utvrdio da sam zbog moga veoma lošeg opće imovnog stanja u cijelosti oslobođen plaća ostavinskog postupka. Sud je rješenje o oslobođenju od plaćanja ostavinskog postupka izdao u 11. mjesecu prošle godine, no rješenje o nasljeđivanju još uvijek nije sprovedeno.

Zanima me da li postoji zastara na pravo da se rješenje o nasljeđivanju sprovede i koliki je rok zastare u mome slučaju, te kome bih se trebao obratiti zahtjevom za provedbu rješenja o nasljeđivanju.

 

Unaprijed hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste napisali što čini ostavinu - nekretnine i/ili pokretnine.

 

Za nekretnine tj. upis u zemljišne knjige nema zastare, ali je moguće da rješenje nije dostavljeno z.k. odjelu nadležnog suda pa trebate uknjižbu zatražiti sami.

 

Što se tiče pokretnina, mislim da isto nema zastare, ali može ovisiti o čemu se radi - novcu na računu u banci, nekom dugovanju prema ostavitelju, automobilu ....

 

Za pokretnine se morate pobrinuti sami - dakle otići s rješenjem u banku, MUP ili već gdje treba.

 

Prije toga potrebno je na sudu zatražiti žig pravomoćnosti na rješenje budući da se radi o prvostupanjskom rješenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija