Jump to content

Vožnja automobila na ulje iz friteze


du_vlaho

Preporučene objave

Dakle u mogučnosti sam doći do velikih količina ulja iz friteze. Kako sam vlasnik starijeg vozila koje ide bez problema na to, zanima me što zakon kaže o tome. Jasno mi je da je zabranjeno vozit na lož ulje i plavi dizel jer se na njih ne placa cestarina. No zakon o tome smije li se vozit na ulje iz friteze nije jasan i strah me da ne bude koja kvaka tu, jer kazne su velike!

 

Doduše, biodizel je mješavina dizela i prerađenog ulja u omjeru 95/5 u korist dizela. Kad bi dotični biodizel kupovao od ovlaštene tvrtke koja se tim bavi, isto nebi plačao cestarinu na to... još država tim tvrtkama daje 1kn po sakupljenoj litri ulja...

 

Moje vozilo ide na samo ulje iz friteze koje sam dobro profiltrirao. Znači 100% ulja iz friteze u rezervoaru! No samo tokom ljeta...

 

Moja pitanja su :

 

1. Da li je legalno uzeti iz restorana/hotela ulje iz friteze? Jer oni vode nekakvu evidenciju o ulju.

2. Da li je legalno dotično ulje profiltrirati, ulit u auto i na njega voziti? Odnosno, da li bi s tim u rezervoaru imao problema ukoliko me policija zaustavi zbog kontrole goriva?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Da.

 

2. Ne. Kontrolu goriva rade carinici, oni traže supstancu koja je dodana loživom i plavom dizelu, a toga u ulju za fritezu sigurno nema.

 

Za kraj, ne smijete vršiti nikakve preinake na vozilu bez novog atestiranja i vozilo će vam mirisati na pomfri, lignje, ribu i sve ono na čemu se pržilo iz tog ulja.

uređeno: od petpetica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija