Jump to content

tehnološki višak a traže je da potpiše odricanje otpremnine


pedoca

Preporučene objave

pišem u ime svoje prijateljice koja ima slijedeće pitanje: da li firma može radnicima dati otkaz kao tehnološki višak i tražiti da potpišu odricanje otpremnine?

naime, firma je u zadnjih godinu dana, zbog lošeg poslovanja otpustila stotinjak radnika. odjavila ih je ko tehnološki višak i svima od njih je tražila da se potpišu odricanja otpremnine (jedan manji dio radnika je to odbio i onda su ih ucjenili da im neće dati otkaz kao tehnološki višak nego će ih premjestiti na radno mjesto 200 km udaljno i tako ih prisilit da sami daju otkaz)...

i sad priji mi se također u toj firmi sprema otkaz kao tehnološki višak i šta ona može napravit a da ne bude prisiljena potpisat odricanje otpremnine koja je ipak ljepa svotica jer tamo radi skoro 15 godina...

zvali smo inspekciju rada anonimno samo da provjerimo da li firma može dati radniku potpisati odricanje otpremnine ako je tehnološki višak a ova teta u inspekciji rada začuđeno nam odgovori : pa naravno da ne!!!

 

Editirano......

 

šta se može naprvit po ovom pitanju i da li postoje neke sankcije za firmu koja radi ovakve stvari?

uređeno: od rubens
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rubens oprosti na rječniku, ali postalo je stvarno frustrirajuce kad vidim da od popriličnog broja mojih prijatelja koji su dobili otkaz (kao tehnološki višak) i to sve u zadnjih par mjeseci skoro svi su imali gadnih problema sa poslodavcima. ili im mjesecima nisu isplaćene plaće, ili nisu dobili isplatne liste, obračune otpremnina ili su ucjenjivani na ovaj ili onaj način od strane poslodavaca. i onda se čovjek zapita kako je sve to moguće u jednoj uređenoj pravnoj državi i što nam rade inspekcije rada??? kako je moguće ovakvo gaženje prava radnika...

 

 

uglavnom jedna od ovih osoba koje su nedavno dobile otkaz ima slijedeći problem a ja nemam pojima joj pomoći, pa ako netko zna bili bi zahvalni:

 

žena je odjavljena kao tehnološki višak 31.09.2012.

dobila je obračun otpremnine (sretnica:)).

obračun nam se čini pogrešan.

 

e sad šta se desilo. kad su joj obracunavali otpremninu nisu imali zadnju isplatnu listu za 9 mjesec. kako joj je dugo vremena bila uvijek ista bruto placa izračunali su joj na temelju plaće za 6,7 i 8 mjesec.

dogodila se sljedeća situacija.

na zadnjoj isplatnoj listi prije otkaza (toj od 9 mjeseca) uračunato je i 22 dana neiskorištenog godišnjeg odmora tako da bruto plaća za zadnji mjesec je ohoho veća od plaća svih ovih godina.ako bi se sad otpremnina računala za ZADNJE tri plaće prije otkaza(tj za 7,8 i 9 mj) bila bi veća za sigurno 6-7 tisuća kuna jer se radi od 10 godina radnog staža. JEL to točno da se otrpemnina računa isključivo sa prosjekom ZADNJE TRI PLACE PRIJE OTKAZA ?

i jel joj onda mora u otpremninu ući ta zadnja plaća na kojoj je uračunato 22 dana neiskorištenog godišnnjeg odmora (što je skoro duplo od ovih ostalih plaća)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija