Jump to content

Naknadno pronađena imovina-izvanknjižno vl.


martini

Preporučene objave

Molim Vas savjet.

Nakon ostavinskog postupka iza smrti oca pokrenuli smo postupak za raspoređivanje naknadno pronađene imovine te nam je nedavno stiglo rješenje suda gdje se kao nasljednik za 1/3 proglašava majka .

Ta se nekretnina vodi kao izvanknjižno vlasništvo , a u z.k. su kao vlasnici upisani moj djed i njegova dva brata (koji nemaju nasljednika) .

Što mi je sada činiti ...?

 

Navedenom nekretninom trenutno gospodari općina , prostor daje u najam ,te me zanima također da li mogu kao izvanknjižni vlasnik pokrenuti postupak vraćanja nekretnine u vlasništvo ili tražiti zabranu korištenja nekretnine ili ...

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napisali ste da je kao nasljednik upisana majka u 1/3, za 2/3 niste napisali ništa. Nakon toga, iako ste napisali da je za nasljednika proglašena majka, tvrdite da ste vi vanknjižni vlasnik!!

 

Napisali ste da su u zemljišnim knjigama kao vlasnici upisani djed (po vašem ocu? iz bioloških razloga svatko ima dva djeda) i njegova braća, ali niste naveli je li tko od njih živ, a ako nije, tko su njihovi nasljednici.

 

Također niste napisali kojim pravnim temeljem je u posjedu općina.

 

I sad pitate što vam je činiti. Da bi vam se odgovorilo, prvo bi trebalo pogoditi tko je zapravo vakknjižni vlasnik i u kojem dijelu, tko su formalni vlasnici u knjigama, a zatim i što vi želite?

 

Meni se čini da je jednostavnije da vi to napišete umjesto da onaj tko vam odgovara to pogađa.

 

Općenito, prvo biste se trebali upisati u zemljišne knjige kao vlasnik a zatim tražiti povrat imovine u posjed. Kako to postići ovisi od odgovora na prethodna pitanja koja tek treba pogoditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eh,sorry na nejasnoćama, htio sam biti što kraći...

Majka,ja pitam u njeno ime,je navedena kao vanknjižna vlasnica 1/3 naknadno pronađene imovine, a za ostale 2/3 se u rješenju ne navodi vlasnik.

Vjerojatno pok. baka(žena ostavitelja) i očev brat (tako su upisani i u katastru.)

Djedova braća nisu živa i nemaju nasljednika.

Po kojim pravnim osnovama je Općina u posjedu ne znam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sa svakim postom u svakom pogledu sve više napredujemo.

 

Sad još napišite:

 

1. Majka želi upisati vlasništvo. Jesam li pogodio?

 

2. Čiji je djed upisan u zemljišnim knjigama kao vlasnik i kolikog dijela?

 

3. Imaju li djed i njegova braća nasljednika?

 

4. Ako imaju, tko su oni?

 

Onda idemo dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nasljednici djeda i njegove braće su djedovi sinovi.

 

Oni su u času djedove smrti postali nasljednici te imovine neovisno o tome je li ostavinski postupak proveden ili ne. Kad su oni umrli, dio imovine koji je pripao svakom od njih naslijedili su njihovi nasljednici.

 

Prema tome, djeca tih sinova (što uključuje i vas) i njihove supruge su živući nasljednici djeda.

 

Naravno, rodoslovno stablo ćete morati dokumentirati.

 

Dakle, trebate pokrenuti ostavinske postupke iza djeda i njegove braće (mislim da bi to trebala biti 3 postupka, ali možda možete tražiti da se objedine budući da su djed odnosno njegovi nasljednici ujedno i nasljednici te braće) ili, ako je ostavinski postupak bio proveden, tražiti raspoređivanje naknadno pronađene imovine.

 

(Napisali ste da su naslijedile samo supruge, a niste napisali zašto ih nisu naslijedila i njihova djeca. Ako je to bilo zbog oporuka, onda se priča malo mijenja.)

 

U toku postupka svi nasljednici mogu ustupiti svoje nasljedne dijelove vašoj majci.

 

(Usput, u cijelu priču ulazi i bakin dio, ako je ta baka bila djedova supruga i ako nije imala drugih potomaka osim onih s djedom)

 

Temeljem rješenja o nasljeđivanju vaša majka će se upisati kao vlasnik dijela koji glasi na djeda i njegovu braću, i nakon toga može poduzimati što je potrebno prema općini.

 

To vam je najjednostavniji postupak pod uvjetom da su svi djedovi nasljednici suglasni da to pripadne vašoj majci. U tom slučaju rješenje o nasljeđivanju vanknjižnog vlasništva si možete uokviriti da imate uspomenu na nepotreban trošak.

 

Međutim, ako drugi nasljednici nisu suglasni da vaša majka to stekne, onda ćete sve skupa morati rješavati tužbom i u parničnom postupku dokazivati da je vaša majka isključivi vlasnik te imovine. Međutim, i u toj varijanti morat će se utvrditi nasljednici djeda i njegove braće, jer se mora tužiti njih, budući da pokojnici ne mogu biti stranke u sudskom postupku.

 

(Istina, meni je jedna komunalna tvrrtka tvrdila da je moj otac trošio komunalije i nakon svoje smrti, ali to je druga priča koja ulazi u patologiju hrvatske administracije.)

 

Moguć je i pojedinačni ispravni postupak, ali i taj funkcionira samo ako su sve strane suglasne, inače se upućuju u parnicu. S obzirom da je općina u posjedu, to bi moglo dodatno komplicirati stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija