Jump to content

Iznos satnice, isplata place, obracun kod bolovanja...


nadimak_1

Preporučene objave

Pozdrav,

 

zaposlen sam preko jedne agencije za privremenio zaposljavanje vec skoro godinu dana. Nepuno radno vrijeme (36 sati tjedno). Za svo to vrijeme placa mi je uvijek bila ista svaki mjesec. Razlika je +- desetak kuna od mjeseca do mjeseca, bez obzira koliko sati radio, da li radio nedjelje i praznike ili ne, prekovremene, svejedno. A i putni troskovi su prvo bili 100 kn, a sad su 250 kn ali meni je placa uvijek ista. U ugovoru pise da mi je placa za redovan rad 4363,00 kn, bruto, a sastoji se od place 3363,00 kn plus bonus za prisutnost na poslu do maksimalno 1003,00 kn. Svaki mjesec mi je placa neto 3900,00 kn (tu je obracunata placa, bonus za prisutnost, prijevoz). +- desetak kuna. Pise i da mi se dodatno placa prekovremeno, nedjelje, praznici i to u postotku kako pise u Zakonu o radu, ne znam sad tocno koliko (ali mogu tocno navesti sta pise u ugovoru samo sad nemam kod sebe ugovor).

 

Problem je sto mi je svaki mjesec obracunat drugi iznos satnice. Oni sve to ustimaju tako da meni na kraju ispadne 3900,00 kn neto. Jedan mjesec mi je satnica 27 kn, drugi 19 kn itd.

 

Mene sad zanima kako da ja utvrdim koliko je moja satnica (vjestak ili nekako), da mogu vidjeti za koliko su me zakinuli? Jeli to moguce nekako obracunati?

 

I isto tako zanima me sta ulazi u obracun za placu kod bolovanja zbog njege djeteta do 3 god. zivota? Placa je 100%, ali me zanima da li u prosjek ulazi i taj bonus za prisutnost na poslu? Negdje sam procitao da u prosjek ulaze sva primanja na osnovu place, bonusa i svih ostalih primanja, osim bozicnica, jubilarnih nagrada, 13 placa, tj. da ulaze sva primanja koja su bila redovita svaki mjesec. Po meni taj bonus ulazi u taj obracun i trebao bi biti uracunat jer je svaki mjesec isplacen u punom iznosu.

 

Sve skupa u tih godinu dana, po mojoj procjeni taj iznos za koji su me zakinuli je pozamasan (7-8000 kn). Kako to obracunati i tko to moze napraviti? Inspekcija rada, neki vjestak ili tko?

 

Spreman sam i platiti vjestacenje ili sta treba.

 

Molim tko zna da odgovori, unaprijed hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ugovoru o radu piše da Vam je plaća za redovan rad 4363,00 kn bruto za 36 sati tjedno. Svaki mjesec ima drugačiji fond sati, što ovisi o broju radnih dana u mjesecu. Plaća za redovan rad Vam je uvijek ista, jer se ta bruto plaća dijeli sa ukupnim fondom sati u mjesecu, pa dolazi od oscilacije u satnici. Vi radite 36 tjedno, a za mjesec listopad to je 4 tjedna x 36 sati i još 3 dana x 6 sati, što ukupno iznosi 168 sati za mjesec listopad. Vaša bruto plaća od 4363 kuna se dijeli sa 168 sati i dobije se satnica za taj mjesec, konkretno za listopad 25,97 kn bruto. Kad mjesec ima više, odnosno manje radnih dana, tada se opet bruto plaća dijeli sa ukupnim fondom sati, pa satnica varira, ali uvijek dobijete plaću ugovorenu ugovorom o radu. Po mojem mišljenju plaća za redovan rad Vam je dobro obračunata.

Što se tiče prekovremenih sati, rad nedjeljom i praznikom, ako ste ih odradili to bi se svakako moralo obračunati i iskazati na platnoj listi posebno, što bi Vam naravno uvećalo plaću.

Ne razumijem samo ovaj bonus za prisutnost na radu! Kako se može raditi i dobivati plaću ako niste pristutni na radu????

Što se tiče obračuna bolovanja za dijete do 3 godine života, osnovicu za utvrđivanje naknade plaće čini prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je započeto bolovanje. Pod prosječnim iznosom plaće iz podrazumijeva se iznos ukupne plaće dobiven na način da se zbroj isplaćenih plaća podijeli s brojem sati rada za koje je isplaćena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, skuzio sam sada kako obracunati satnicu. U biti je svaki mjesec drugacija. Ali dobro, bar se moze obracunati. A taj bonus za prisutnost na poslu je po meni obracunat da se taj iznos od 1003 kn podijeli npr. ovaj mjesec bi po rasporedu trebao raditi 26 dana. Tih 26 dana se podijeli na 1003 kn i ispadne 38,57 kn po danu za koji radim. Ako slucajno falim 3 dana (bolovanje) dobit cu 115,71 kn manje od bonusa, i minus koliko mi se odbije od place zbog bolovanja. Ako radim svih 26 dana dobijem cijeli bonus i cijelu placu.

 

Ja svaki mjesec dobijam bonus za prisutnost na poslu. Svaki mjesec redovito.

 

A sta ulazi u obracun kod bolovanja? Negdje sam procitao da se u prosjek ubrajaju sva primanja na osnovu place, bonusi, dodatci koji su svaki mjesec redovito isplacivani, osim bozicnica, trinaestih placa, jubilarnih nagrada i td.

 

Da li taj bonus za prisutnost na poslu ulazi u taj prosjek? Jer ako imam bolovanje za dijete do 3 godine koje se placa 100% a ja dobijem placu za 1000 kn manju?

 

Hvala na odgovoru....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Visina naknade plaće utvrđuje se prema prosjeku isplaćenih plaća u razdoblju od 6 mjeseci prije mjeseca u kojem je radnik započeo bolovanje. Naknada plaće za bolovanje, koja se isplaćuje na teret HZZO-a utvrđuje se od osnovice za naknadu koju čini prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih 6 mjeseci prije mjeseca u kojem je započeo to bolovanje. Pod isplaćenom redovitom mjesečnom plaćom radnika smatra se plaća isplaćena u tekućem mjesecu za taj mjesec,odnosno u tekućem mjesecu za prethodni mjesec utvrđena prema odredbama propisa o radu i drugih propisa o određivanju plaće (prema ugovoru o radu, kolektivnom ugovoru, pravilniku o radu i sl. aktima, novčana primanja koja se po poreznim propisima smatraju plaćom (primjerice isplata božićnice, regresa i sl. isplaćenih iznad neoporezivih iznosa),novčana primanja isplaćena kao plaća temeljem odluke poslodavca (bonus, 13. plaća i sl.) prema rezultatu poslovanja poduzeća i slićnim kriterijima,naknada plaće isplaćena za vrijeme odsutnosti s rada (godišnji odmor, plaćeni dopust i bolovanje isplaćeno na teret poslodavca) koju isplaćuje pravna ili fizička osoba kod koje je radnik zaposlen.

Znači bonus za prisutnost na radu ide u obračun za naknadu bolovanja, ali kako je to prosjek za 6 mjeseci unatrag nećete biti zakinuti za tih 1000 kn jer su Vam isplaćeni u posljednjih 6 mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još sam zaboravila napomenuti da, po obračunu koji sam navela u prijašnjem odgovoru, će se isplatit naknada plaće za bolovanje na teret HZZO-a, pod uvjetom da imate ostvareno prethodno osiguranje u Zavodu na osnovi radnog odnosa najmanje 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidima u posljednje 2 godine.

Ako nemate radnog staža 12 mjeseci neprekidno odnosno 18 mjeseci s prekidima u posljednje 2 godine isplatit će se naknada bolovanja u iznosu od 25% od proračunske osnovice što iznosi 831,50 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Tek sam sada stigo odgovoriti, hvala tebi na odgovoru. Nisam bas sve skuzio 100%, tj. da li taj bonus bude isplacen i ulazi u obracun ili ne ulazi? Jer ja sam taj mjesec koji sam bio na bolovanju dobio 1000 kn manju placu. Znaci da su mi oduzeli i dio bonusa i plus sto nisam radio nocne sate. Ali opet 1000 kn manje mi se cini pre vise ako sam morao dobiti bonus u cijelosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Molim Vas zanima me slijedeće. Zaposlen sam na minimalac na puno radno vrijeme u privatnoj tvrtci prema ugovoru o radu. Trebam li svaki mjesec dobiti isti iznos bruto plaće koji je od 1.1.2016 3120,00 kn ili je to tek osnovica pomoću koje se plaća izračunava za svaki mjesec posebno, a ovisno o broju radnih dana u mjesecu?

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim Vas zanima me slijedeće. Zaposlen sam na minimalac na puno radno vrijeme u privatnoj tvrtci prema ugovoru o radu. Trebam li svaki mjesec dobiti isti iznos bruto plaće koji je od 1.1.2016 3120,00 kn ili je to tek osnovica pomoću koje se plaća izračunava za svaki mjesec posebno, a ovisno o broju radnih dana u mjesecu?

Hvala unaprijed

 

Ako vam je u ugovoru navedena bruto plaća, onda je to iznos koji trebate dobiti svaki mjesec bez obzira na redovnu mjesečnu satnicu (eventualno uvečano za prekovremene, rad nedjeljom, blagdanima, noću...). Dakle, iznos satnice je taj koji se mijenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija