Jump to content

prodaja okućnice etažirane kuće


drunko

Preporučene objave

Sestra i ja nasljedili smo svako jednu etažu kuće (provedeno etažiranje, svatko na sudu ima upisanu 1. etažu sa zajeničkom okućnicom).

Planiram od nje kupiti okućnicu iza kuće koja je u biti 50% već moja. Koji je najlaksi pravni nacin da to obavim, a da danas sutra ne bude nekih problema, npr. ona proda nekome svoju etažu itd. Jeli potrebno novo etažiranje, ako da dali cjele kuće ili samo donje etaže?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

etažno vlasništvo je vlasništvo na posebnom dijelu neodvojivo povezano i osnovano te upisano na suvlasničkom dijelu(zemljište) postoje i uvjeti za etažno vlasništvo, ne može se prodati stan-etaža bez suvlasničkog dijela jer je to protivno institutu superficies solo cedit dakle vlasnik zemljišta je vlasnik svega izgrađenog na zemljištu i takvi ugovor je ništetan ne proizvodi pravne učinke čl. 336.st.3. ZAKONA O VLASNIŠTVU nadalje to po meni znači da možete kupiti to dvorište ukoliko se načini nova parcelizacija izradom geodetskog elaborata pa prijavni list, ali postavlja se pitanje je li tada dovoljno velik suvlasnički dio a to je odnos korisne površine stana x100 dijeljeno sa svim korisnim površinama dakle i drugog stana dakle tada dobijete veličinu suvlasničkog dijela pogledajte pravila iz Zakona o vlasništvu od 60-80 cca članci zakona iz ZV), što je s prostornoplanskim i katastarsko-geodetskim pravilima za novu i sada već staru parcelu u smislu veličine obje parcele stare na kojoj su stanovi po svim ovim pravilima i novoformirane izdvojene čestice, stoga teoretski moguće praktično in concreto provjeriti sve navedeno!sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija