Ocelot objavljeno: 7. studeni 2012. objavljeno: 7. studeni 2012. Mogu li dobiti savjet o tome tko plaća porez na prodaju nekretnine-kupac ili prodavaoc? Unaprijed hvala na odgovoru Citiraj
bovu odgovoreno: 7. studeni 2012. odgovoreno: 7. studeni 2012. po zakonu porez plaća kupac ako se ne dogovore drugačije. Citiraj
Matrix odgovoreno: 7. studeni 2012. odgovoreno: 7. studeni 2012. Odredbama Zakona o porezu na promet nekretnina,u obvezi placanja poreza je stjecatelj prava vlasnistva na nekretnini. Citiraj
Ocelot odgovoreno: 7. studeni 2012. Autor odgovoreno: 7. studeni 2012. Odredbama Zakona o porezu na promet nekretnina,u obvezi placanja poreza je stjecatelj prava vlasnistva na nekretnini. ------------------- Poštovani g. Matrix76 hvala na odgovoru.Mislio sam da je tako ali nisam bio siguran.:hvala: Citiraj
samo.ja odgovoreno: 8. studeni 2012. odgovoreno: 8. studeni 2012. Obveznik plaćanja je STJECATELJ nekretnine. međutim, SOLIDARNO (što znači da PU može zahtjevati naplatu duga od prodavatelja i prije nego se pokušao naplatiti od kupca, a također može i istodobno od obojice zahtjevati naplatu duga) za naplatu poreza jamči i prodavatelj ali SAMO ako su ugovorom uredili takvu obvezu. Citiraj
Matrix odgovoreno: 8. studeni 2012. odgovoreno: 8. studeni 2012. Nikakvo postojanje dugova postovani nije spomenuo,pitao je kratko i jasno"ko placa porez pri kupoprodaji" Citiraj
samo.ja odgovoreno: 8. studeni 2012. odgovoreno: 8. studeni 2012. Nikakvo postojanje dugova postovani nije spomenuo,pitao je kratko i jasno"ko placa porez pri kupoprodaji" Riješenjem se utvrđuje OBVEZA plaćanja poreza. Stjecatelj nekretnine je OBVEZAN podmiriti poreznu OBVEZU u roku 15 dana. međutim, Zakonom o porezu na promet nekretnina čl. 20 je predviđeno da PRODAVATELJ solidarno jamči za naplatu poreza ako ugovorom urede takvu obvezu. Solidarno znači da Pu može tražiti naplatu od bilo kojeg od njih dvojice (stjecatelja i/ili prodavatelja) ili od obojice istovremeno. Znači, porezni obveznik je UVIJEK stjecatelj ali PLATITI mogu i stjecatelj i prodavatelj ako ugovore takvu obvezu. Jasnije? Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.