Jump to content

Upr. sud Osijek - unaprijed određeno vrijeme trajanja parnice 15 min?


Dome Mijo

Preporučene objave

Pozdrav

 

Upravni sud u Osijeku, početak u 11 h. Čekam ispred vrata sobe za parnice, dolazi osoba koja je "naručena" u 11.15 h. Uskoro stiže slijedeća stranka naručena u 11.30 h.

U samom početku čudno, kako može sud znati koliko će trajati parnica?

A što je najgore bio sam "gotov" za - 10 minuta!

 

Tužio sam Mirovinsko Vukovar po osam točaka vezano za nepravilnosti prilikom vještačenja, ignoriranja med. dokumentacije, itd.

Imao sam samo nekoliko pokušaja da nešto kažem - sudac me prekidao u pola rečenice. Čak i kada je druga strana izjavila totalnu nebulozu koja nema veze sa ničim i kad sam pokušao to osporiti bio sam prekinut. Ono na što je sudac zaista obraćao pažnju je bio zidni sat.

Zaključio je parnicu u točno 11.10 h. Ostao sam zabezeknut. Moj odgoj i kultura u meni mi nisu dozvolili da pokušam nešto učiniti sa vikom ili ne znam ni ja čim...

Sudac je samo rekao da će za 6 dana biti donešena presuda na osnovu pregleda kompletne dokumentacije.

Na odlasku sam im samo rekao da su riješili u 10 minuta doslovno moj život. Sve što sam dobio je bio samo još jedan sučev pogled na sat...

Naravno, dano mi je do znanja da se nemam pravo žaliti.

 

I sada si mislim što učiniti. Ja sam zapravo tamo doveden na svršen čin. Kada unaprijed ima određeno takvo vrijeme, a ja imam osam točaka tužbe!

I nakon nekoliko noći razmišljanja o tome, sjetio sam se da sam negdje čuo da su neki sudski procesi ponavljani! I tako nađem u Zakonu o upravnim procesima da se može poslati istom tom sudu zahtjev za ponavljanjem procesa. Sad je samo pitanje što ovakav sud uopće može uzeti u obzir da me i tu ne otpili?

Za sada bi mogla biti pristranost suda, što je i očito iz gore navedenog.

A onda i slijedeće: ja imam doslovno 2 cm debel sloj dokumentacije. A u 6 dana stiže presuda na osnovu TE dokumentacije i naravno dokumentacije Mirovinskog Vukovar. Zvuči kao nemoguća misija.

 

Da li itko ima kakav savjet?

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravni postupci do početka ove godine vođeni su bez rasprave, dakle bez saslušanja stranaka.

 

Ročišta su uvedena tek novim Zakonom o upravnim sporovima, uglavnom pod pritiskom Evropske unije, jer takvo "suđenje" bez davanja mogućnosti strankama da se izjasne ne zadovoljava minimum standarda poštenog suđenja.

 

Ovo što ste opisali je primjer kako sudovi i suci primjenjuju zakone koji im se ne sviđaju - provedu postupak sasvim formalno, izvozaju neuku stranku ... Gospodinu suca koji je do sada blaženo u miru svoga ureda rješavao predmete su navalili dosadne stranke na vrat, pa ih se on rješava po kratkom postupku.

 

(Nije to jedini primjer. Otkad je nadležnost za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku prešla s Ustavnog suda na redovne sudove, suci na sve moguće načine pokušavaju izvrdati priznanje da je to pravo povrijeđeno, rokove su produljili pa se sad smatra da razumni rok nije povrijeđeni niti nakon 3,5 godine na prvostupanjskom sudu, naknade su smanjili, donose besmislena rješenja računajući da se stranka neće žaliti, zahtjeve odbacuju pozivajući se na bilo kakvu formalnu glupost ... Preveliki broj neriješenih predmeta "rješavaju" nepoštivanjem zakonskih odredbi o dostavi, postupke "okončavaju" objavom na oglasnim pločama ...

 

Sve je to stvarna crna istina o "napretku Hrvatske u procesu pristupanja Evropskoj uniji", poboljšanjima u pravosuđu i ostalim političarskim floskulama.)

 

Međutim, uvođenjem novog zakona uvedeno je i dvostupanjsko upravno sudovanje, što znači da ćete se moći žaliti Visokom upravnom sudu. No, navedeno postupanje suca nećete moći navesti kao žalbeni razlog (tj. možete, ali će biti bez učinka) budući da je nedokazivo.

 

Jedini lijek za ponašanje suca koje ste doživjeli je tražiti na licu mjesta istog momenta kad uočite neravnopravan tretman izuzeće suca, davanje primjedbi na zapisnik i odbijanje potpisivanja zapisnika u kojem nije sve korektno navedeno.

 

Zahtjev za izuzeće suca se u najvećem broju slučajeva ne prihvaća jer za to moraju postojati jaki razlozi. To da vam sudac ne da govoriti jest jaki razlog, ali je nedokaziv ako ga sudac ne unese u zapisnik - a po sebi je razumljivo da to neće učiniti. Međutim, podnošenjem takvog zahtjeva sucu onemogućujete da postigne ono što hoće, tj. da vas se na brzinu riješi, a veći broj takvih zahtjeva od različitih stranaka, iako neprihvaćenih, može utjecati na to da se shvati da s praksom toga suca nešto nije u redu.

 

Jednom kad ste potpisali zapisnik, priča je gotova.

 

Za ponavljanje postupka mislim da nemate uvjeta, a osim toga može se tražiti ponavljanje postupka samo za postupke koji su završeni, a vaš nije.

 

Protiv konačne odluke Visokog upravnog suda možete podnijeti i ustavnu tužbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pročitaj Zakon o upravnom sporu Narodne novine 20/2010

 

Načelo usmene rasprave

Članak 7.

(1) U upravnom sporu sud odlučuje na temelju usmene, neposredne i javne rasprave.

Načelo pomoći neukoj stranci

Članak 9.

Sud će voditi brigu o tome da neznanje i neukost stranke i drugih sudionika u upravnom sporu ne bude na štetu prava koja imaju na temelju zakona.

Utvrđivanje činjeničnog stanja i dokazi

Članak 33.

 

(5) Sud izvodi dokaze prema pravilima kojima je uređeno dokazivanje u parničnom postupku

Žalba protiv presude

Članak 66.

(1) Protiv presude upravnog suda stranke mogu podnijeti žalbu zbog:

1. bitne povrede pravila sudskog postupka,

2. pogrešno ili nepotpuno utvrđenoga činjeničnog stanja u sporu,

3. pogrešne primjene materijalnog prava.

 

itd....

 

Podnošenje žalbe

Članak 70.

(1) Žalba se podnosi upravnom sudu koji je donio presudu u roku od 15 dana od dana dostave presude.

s naznakom za Visoki upravni sud

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala najljepša!

 

Sa žalbom sam zakasnio, sudac mi je rekao da nemam pravo žalbe jer sam ja taj koji tuži, na presudu se može žaliti samo obrana, tj. Mirovinsko.

No, obavezno ću poslušati Vaš savjet; pokušat ću makar sa ponavljanjem procesa!

S tim što ću pokušati naći tko je za njih nadležan, pa poslati zahtjev i njima.

 

Hvala Vam na odgovoru, živjeli!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pogriješili ste što niste uzeli odvjetnika. Mislim da bi bilo dobro da se posavjetujete i sada ako mislite što poduzimati. Problem je što većina odvjetnika ne voli upravne postupke pa ih dobro i ne poznaje, pa se potrudite potražiti nekoga tko u tome ima iskustva.

 

Ako vas je sudac pogrešno uputio, na to se nećete moći pozvati jer uputa o pravnom lijeku piše u presudi i samo je ona za vas bitna.

 

Ako upute nema onda je presuda manjkava, ali mislim da vam niti to neće biti dovoljno za uspješno ponavljanje postupka. Pri tome mislim na upravni spor, da li možete tražiti sve od početka, dakle od zahtjeva HZMO i pokretanja upravnog postupka, to je druga stvar o kojoj se ne mogu izjasniti jer o tome niste ništa napisali, a i ne razumijem se u mirovinske postupke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija