Jump to content

imam li kakvo pravo na dio novca od prodane kuce


Llakiluk

Preporučene objave

bok! zanima me dali imam kakvo pravo na dio novca od kuce ? naime moj otac koji je jos ziv ostavio je kucu mome bratu koji je tu istu kucu bez problema prepisao na svoje ime i nakon kratkog vremena uz suglasnost oca istu prodao . otac i majka su rastavljeni vec dugo godina .ja sam ostao s majkom a brat s ocem .unaprijed hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je Vas otac jos ziv, onda je vjerovatno kucu darovao Vasem bratu. Tako sam razumjeo u vasem pismu, brat je bio knjizni vlasnik do prodaje kuce. Vi nemate nikakvo pravo na novac. Nego, nije mi jasno da li je otac bio iskljucivi vlasnik kuce?

ovo pitam, da ukoliko je kuca bila bracna stecevina?, majke i oca do rastave. Tu bi se mozda moglo postaviti pitanje od strane vase majke ukoliko je bila suvlasnik predmetne nekretnine.

Znaci, provjerite u gruntovnim knjigama na cijim imenima je bila kuca prije nego sto je vas otac darovao kucu vasem bratu.

Ukoliko jeste, Vasa majka moze ici na pobijanje darovnog ugovora, mada, cisto sumnjam da je bila jer kako sam shvatio Vas brat se nesmetano uknjizio na istu. Zatim je prodao i tu ne bi ste imali na zalost bilo sto potrazivati, tj. ni majka, a pogotovo vi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kuca moze biti bracna stecevina,uprkos cinjenici da majka nije upisana kao suvlasnik u zemljisnim knjigama,ali bi postojanje takve imovine bilo potrebno utvrditi.

Vi se smatrate nasljednikom prvog nasljednog reda tzv nuzni nasljednik,te je otac morao racunati da nebi kojim slucajem doslo do povrijede nuznog dijela,jer se u ovom slucaju radi o darovanju a ne teretnom stjecanju vlasnistva.Naravno otac je jos ziv pa se o tome ima kad za pricati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija