Llakiluk objavljeno: 12. studeni 2012. objavljeno: 12. studeni 2012. bok! zanima me dali imam kakvo pravo na dio novca od kuce ? naime moj otac koji je jos ziv ostavio je kucu mome bratu koji je tu istu kucu bez problema prepisao na svoje ime i nakon kratkog vremena uz suglasnost oca istu prodao . otac i majka su rastavljeni vec dugo godina .ja sam ostao s majkom a brat s ocem .unaprijed hvala na odgovoru Citiraj
kristina2 odgovoreno: 12. studeni 2012. odgovoreno: 12. studeni 2012. ako je Vas otac jos ziv, onda je vjerovatno kucu darovao Vasem bratu. Tako sam razumjeo u vasem pismu, brat je bio knjizni vlasnik do prodaje kuce. Vi nemate nikakvo pravo na novac. Nego, nije mi jasno da li je otac bio iskljucivi vlasnik kuce? ovo pitam, da ukoliko je kuca bila bracna stecevina?, majke i oca do rastave. Tu bi se mozda moglo postaviti pitanje od strane vase majke ukoliko je bila suvlasnik predmetne nekretnine. Znaci, provjerite u gruntovnim knjigama na cijim imenima je bila kuca prije nego sto je vas otac darovao kucu vasem bratu. Ukoliko jeste, Vasa majka moze ici na pobijanje darovnog ugovora, mada, cisto sumnjam da je bila jer kako sam shvatio Vas brat se nesmetano uknjizio na istu. Zatim je prodao i tu ne bi ste imali na zalost bilo sto potrazivati, tj. ni majka, a pogotovo vi. Citiraj
Matrix odgovoreno: 12. studeni 2012. odgovoreno: 12. studeni 2012. Kuca moze biti bracna stecevina,uprkos cinjenici da majka nije upisana kao suvlasnik u zemljisnim knjigama,ali bi postojanje takve imovine bilo potrebno utvrditi. Vi se smatrate nasljednikom prvog nasljednog reda tzv nuzni nasljednik,te je otac morao racunati da nebi kojim slucajem doslo do povrijede nuznog dijela,jer se u ovom slucaju radi o darovanju a ne teretnom stjecanju vlasnistva.Naravno otac je jos ziv pa se o tome ima kad za pricati. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.