Jump to content

Odvjetnički vježbenici i razno


JohnnyValera

Preporučene objave

Pozdrav svima!!

 

Da, ponovo ja, s pitanjima koja traže odgovore jer sam se našao u nesvakodnevnoj pravnoj situaciji.

 

Pa da krenem.(uvod u situaciju mozete vidjeti na http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/60590-Prekr%C5%A1ajno-pravo-obiteljsko-nasilje-propusti-suda?highlight=johnny, iako za ovo uvod nije bitan koliko ja vidim)

 

Imam mlađeg brata (punoljetan od ove godine). Naime, što god ja ili netko drugi njemu kaže( u doslovnom smislu riječi) on zove jednog svog prijatelja za kojega tvrdi da je odvjetnik i moja familija i ja smo stalno po sudovima zbog "teroroizma" prema njemu.

 

Da, svjestan sam da on valjda ima neku pravnu osnovu za sve to ako to prolazi na sudu, ALI!!! ja sam došao do identiteta tog njegovog "odvjetnika" i ispada da to nije odvjetnik nego odvjetnički pripravnik bez položenog odvjetničkog ispita.

 

Ono što mene zanima jest (prema kodeksu odvjetničke komore):

1. smije li vježbenik davati pravne savjete?

2. smije li vježbenik koristiti svoju struku kako bi nekome pomagao kršiti zakon?

3. smije li vježbenik protiv nekakvog ljudskog morala namjerno pomagati zatvoriti čovjeka kako bi njegov "klijent" mogao nesmetano kršiti zakon?

 

Ja stvarno neznam koje su ovlasti vježbenika, ali imam osjećaj da se ovdje on korisiti mojim neznanjem i strahom protiv zakona. Također me zanima da li bi kroz navedeno se mogao obratiti nekom državnom tijelu kako bi se ovakav slučaj razriješio.(npr. Hrvatska odvjetnička komora)

 

Moji roditelji i ja išli smo do policije/psihologa/psihijatra itd. i svaki put on zove tog svog prijatelja, i mi više kao familija neznamo što smijemo, a što nesmijemo.

BITNO!!: sud je odredio mojim roditeljima mjeru jer je on nesposoban se sam uzdržavati. Stoga smatram da se zakonski moji roditelji smatraju njegovim skrbnikom te da imaju pravo "upravljati" njegovim životom što pokušavaju, a zakon im i dalje ne dopušta.

 

unaprijed hvala, pomozite jer si neznamo pomoći

 

Johnny

 

 

P.S. znam da izgleda kao da sam ja luđak (traženje tko zastupa mog brata), ali riječ je o nekakvom moralu koji je jako bitan da bi pravo bilo pravo, a ne kriminal

P.P.S. ispričavam se ako sam pitao nešto nepropisno, samo tražim nekakvu pomoć jer ovo što se događa prelazi granice ljudskog suživota

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svi pravnici bili su pripravnici u jednom trenutku i mora postojati nekakva regulativa tko i kako smije sudjelovati u pravnom sustavu. Ja shvaćam da se pripravnicima mora dati prilika sudjelovanja u pravim slučajevima, i želim da tumače zakon na pravi način, a ne članak po članak, ali da se svojom pozicijom smoje tako baratati sumnjam. Ako mi netko moze reći da li bi pripravnik bio u prekršaju u navedenoj situaciji, bio bih jako zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 4 mjeseci kasnije...
  • 5 mjeseci kasnije...
Zanima me da li je odvjetnički pripravnik vezan odvjetničkom tajnom, tipa ako sam klijentica odvjetnika kod kojeg radi pripravnik, da li pripravnik moze iznositi detalje o slucaju i govoriti da sam bila kod tog i tog odvjetnika?

 

Apsolutno da!

 

Obvezuje ga odvjetnička tajna i ne smije iznositi nikakve činjenice koje je saznao u obavljanju posla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav...

Može li mi netko objasniti važnost završetka studija u roku za zapošljavanje, tj. kakve su posljedice nezavršetka (petogodišnjeg) studija u roku, već npr. u 6 ili 7 godina?

hvala.

 

Možda je budućem poslodavcu važno da je završen u roku iz nekog razloga, koji može biti npr. Vaša predanost studiranju.

 

No, znam privatne poslodavce kojima to nije presudno ukoliko je npr mlada osoba radila za vrijeme studija pa iz tog razloga nije završila studij u 5 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija