Jump to content

vlasništvo i uvjeti korištenja

Preporučene objave

objavljeno:

Stric i tata su nakon smrti njihovih roditelja naslijedili kučicu,svaki po pola.Nakon očeve smrti(prije godinu dana) vlasnici smo stric i ja istim dijelom.Cijelo vrijeme(oko 5-8 godina)i još uvijek u trajanju u kući živi stričeva kći,protiv tada tatine volje i bez ikakvog ugovora ali za naknadu od 700 kn/mj mom ocu.Za vrijeme njenog boravka nastao je dug od 40 000 kn.zbog istjecanja vode.Oni su taj dug prepisali(bez ikakvog dokaza) mom ocu i od tada sestrična nije plaćala nakmadu mom ocu ali je za uzvrat otplatila cijeli dug za vodu.U 11.2010.je dug plaćen ali nije htjela krenuti dalje plaćati 700 kn/ mj. na inzistiranje mog oca kao tadašnjeg suvlasnika. 8.2011 moj je otac preminuo a ja sam postao suvlasnik.Odmah sam zatražio plaćanje naknade za korištenje moje polovice kuće u iznosu od 700 kn/mj uz potpisivanje ugovora.Sestrična to ne želi nego govori da ona ulaže u kuću(kupila je šparet i pofarbala unutrašnjost kuće u kojoj boravi) i ne žali se iseliti da je mogu iznajmiti nekom drugom.Stric kao suvlasnik to podržava.Dogovor je da ćemo kuću prodati za 70 000 eur,znači svakom pola.Pošto nam to ne uspijeva(ne želim čekati još pet godina da je možda prodamo za tu cijenu) ja bi cijenu i snizio ali oni ne odustaju od 35 000 eur. znači meni koliko ostane ,na što ja ne mogu pristati jer imam pravo na pola.Sada prijete razvrgnućem vlasništva i sudskom prodajom.Još k tome mogu u dvorište ali nemam ključ od kuće pa ne mogu u nju bez njih.

PITANJE:

1. Kako od sestrične naplatiti(za vrijeme od kada sam suvlasnik pa nadalje)korištenja moje polovice nekretnine?Kako je istjerati iz kuće?

2.Što napraviti da mogu ući u kuću?

3.Kažu da ne mogu dobiti hipotekarni kredit,na tu kuću,da me isplate jer je nekretnina u dvojnom vlasništvu.Da li je to istina?

U naprijed hvala na odgovorima.

odgovoreno:

Postovani,vec je slicna tema objavljena,na kojoj ste mogli objediniti sve upite.

Stricevu kcer nemozete istjerati iz kuce,kako vec kazete da bi je istjerali,jer i stric ima 1/2,dok je kcerka trenutno posjednica kuce u cjelini,a pravo posjeda je zakonom zasticeno.

Kako je vec navedeno na slicnoj temi,a ocito da odbija ugovor o najmu,svoja potrazivanja bi trebali ostvariti putem suda,na ista potrazivanja zahtijevati kamate.

Pravo na razvrgnuce ima svaki suvlasnik,sto nezastarijeva,i nemoze se smatrati prijetnjom sto spominju takav postupak.

Suvlasnik moze samostalno raspolagati svojim suvlasnickim dijelom,izmedju ostalog prodati,ili staviti kao zalog(hipoteka).

Pozdrav

• 3 tjedna kasnije...
odgovoreno:

puno hvala,bio sam kod odvjetnika i rekao mi je da ne mogu tražiti naknadu i kamate u nazad nego samo od dana kada bi tužio sestričnu,te da iako bi ona i ulagala u kuću(mjenjala prozore,krov) a ja ne bi jer mislim da nema koristi od toga jer se prodaje parcela kao građevinsko zemljište a ne kuća kao objekt,opet nema pravo biti za badava u kući tj. mogu potraživati naknadu za korištenje moje polovine kuće od nje ili sudskim putem ako ne pristane. da li je to točno ?

odgovoreno:

Da,tacno je,nema vam sta biti to cudno,ona ulaze u nekretninu ali u podsvijesti ima cinjenicu da to nije njeno vlasnistvo 1/1,vec se radi o suvlasnistvu.

Misljenja sam da ako nekad u buducnosti dodje do raskola suvlasnistva,ona ce moci zahtijevati da se priznaju njena ulaganja koje je investirala,ali to neumanjuje vasa prava.

Cak sam misljenja da odvjetnik uz duzno postovanje grijesi po pitanju najamnine,naime ako bi se racunalo utuzenje najamnine od dana podnosenja tuzbe,postavlja se pitanje zasto je tuzena,za 1 dan,ili da se sto vise razvuce parnica kako bi se sabrala najamnina,apsurd,upravo bi je i tuzili sto neprihvaca sklapanje ugovora o najmu.

Pozdrav

• 3 tjedna kasnije...
odgovoreno:

Hvala još jedanput.Moram postaviti još jedno pitanje pošto se situacija zaoštrila,da pojasnim,stric kao vlasnik pola dijela kuće i sestrična koja živi u istoj ne žele mi dati ključ da mogu uči u kuću kada god hoću nego samo uz stričevu prisutnost mogu ući u kuću. Stric je telefonski prijetio i rekao da ako zamjenim bravu i uđem u kuću

bez njegovog znanja,da će me optužiti za krađu određene svote novaca.Prijavio sam to policiji i oni su rekli da su oni nemoćni. Što da radim?

odgovoreno:

Ishoditi silom neko pravo koje vam po zakonu pripada je samovlasce,sto je zakonom zabranjeno.Znaci kao sto smo vec rekli,vasa stric je u posjedu nekretnine,a vi bi svoja prava mogli ostvariti kroz sudski postupak kao zastite suvlasnickog dijela na koje se primjenjuju odredbe o zastiti vlasnistva,uz vec sto smo spominjali oko sklapanja ugovora o najmu vaseg dijela kuce,dakako imate mogucnost da razvrgnete suvlasnicku zajednicu,na nacin geometrijske diobe,javne prodaje,isplate jednog suvlasnika prema drugom.Znaci do vas je koji ce te nacin uzeti kao povoljniji za vas.Policija nece ulazit u takve stvari i razmirice,osim ako bi doslo do remecenja JRM ili pocinjenja KD-a.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija