Jump to content

Predstavnik suvlasnika sam posjeduje 51%


Gaga29

Preporučene objave

Predstavnik suvlasnika u našoj zgradi sam posjeduje 51% vlasničkih udjela i sve ih daje u najam. Problem su poslovni prostori koji ostavljaju svoj glomazan otpad i smeće svuda po dvorištu. Kako predstavnik suvlasnika njima ide na ruku, dao im je na korištenje i parkirališna mjesta kojih nema dovoljno ni za stanare.

S obzirom da mi je jasno da ga ne možemo skinuti, mislila sam da moj ulaz odvojimo od njega ako je moguće jer tu nema 51% vlasništva. Zakon navodno ništa ne govori koliko ugovora se može potpisati (postojeći ne možemo ni raskinuti iako ga nismo ni potpisali). Pitanje je da li ćemo si išta i pomoći ako se uspijemo odvojiti...

Drugo pitanje je kako poslovne prostore bez njega dovesti u red i da li možemo oduzeti pravo korištenja parkinga u dvorištu (neetažirano)?

 

 

Hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima

Izvanredni poslovi

Članak 41.

(1) Za poduzimanje poslova koji premašuju okvir redovitoga upravljanja (naročito promjena namjene stvari, veći popravci, dogradnja, nadogradnja, preuređenje, otuđenje cijele stvari, davanje cijele stvari u zakup ili najam na dulje od jedne godine, osnivanje hipoteke na cijeloj stvari, odnosno davanje pokretne stvari u zalog, osnivanje stvarnih i osobnih služnosti, stvarnoga tereta ili prava građenja na cijeloj stvari) potrebna je suglasnost svih suvlasnika.

(2) U sumnji se smatra da posao premašuje okvir redovitoga upravljanja.

(3) Ako se suvlasnici ne mogu suglasiti, onaj suvlasnik koji je predložio posao predvidivo koristan za sve, može zahtijevati razvrgnuće suvlasništva, pa makar to inače u tom času ne bi mogao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija