rekspi objavljeno: 18. studeni 2012. Dijeli objavljeno: 18. studeni 2012. Sinoć se u društvu vodila žestoka raspava... Da ne duljim puno, ostalo je otvoreno pitanje da li u slučaju nesreće, kada se osobu vodi vaditi krv i davati mokraću na analizu, vrijedi uzeti uzorak samo krvi ili samo mokraće ili moraju biti oba uzorka uzeta? Ako tko zna neka napiše. Hvala... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
petpetica odgovoreno: 18. studeni 2012. Dijeli odgovoreno: 18. studeni 2012. Obavezno se uzimaju oba uzorka. Matematičkim izračunom iz oba uzorka se dolazi do količine alkohola u krvi u trenutku prometne nesreće. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
rekspi odgovoreno: 18. studeni 2012. Autor Dijeli odgovoreno: 18. studeni 2012. Ja sam također smatrao da trebaju bit oba uzorka... svugdje piše krv i urin a ne ili... Iako mi prijatelj tvrdi da se traži prisutnost alkohola ili droga u krvi i da je stoga dosta uzorak krvi i da se pravilnik te dio koji se odnosi na samo testiranje može tumačiti na način da je dovoljan jedan uzorak i to krvi jer, kako kaže, traži se prisutnost u krvi pa nije nužna i mokraća... Meni je to čudno jer da je tako vjerojatno bi pisalo ili... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
OVAN odgovoreno: 18. studeni 2012. Dijeli odgovoreno: 18. studeni 2012. vještaci mogu i iz uzorka krvi (obično 2 uzorka uzeta u razmaku od 1 sat) i to bez uzorka mokraće, utvrditi koncentraciju alkohola/droge, pa tako i nihovu prisutnost Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
rekspi odgovoreno: 18. studeni 2012. Autor Dijeli odgovoreno: 18. studeni 2012. E sad mi nije ništa jasno... Jel onda moraju bit oba uzorka ili ne? Ali mislim pravno... ne ono što se može nego ono što je zakonom propisano, to me zanima... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
petpetica odgovoreno: 19. studeni 2012. Dijeli odgovoreno: 19. studeni 2012. Kod živih osoba se uzimaju oba uzorka. Kod mrtvih osoba se mokraća ne izuzima već se inekcijom vadi samo krv iz srca, a ako ni to nije moguće onda se izuzima tj. reže mišić natkoljenice. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Shark odgovoreno: 19. studeni 2012. Dijeli odgovoreno: 19. studeni 2012. Pozdrav! Dakle alkoholu treba neko vrijeme da kroz usta, želudac... uđe u krvotok. Ta vrijednost nije ista nakon uzimanja alkohola ili nakon recimo sat vremena. Izračunom između dva uzorkovanja može se utvrditi koliko je netko popio, i u koje vrijeme, te da li je ta osoba u trenutku neke nesreće bila pod utjecajem alkohola. Proguglajte apsorpcija, resorpcija alkohola. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
rekspi odgovoreno: 19. studeni 2012. Autor Dijeli odgovoreno: 19. studeni 2012. clanak 199. stavak 4) Prisutnost alkohola u krvi utvrđuje se analizom krvi i urina ili analizom krvi, mjerenjem količine alkohola u litri izdahnutog zraka, liječničkim pregledom i drugim metodama i aparatima. hm, ovo mi se cini kao da ide u prilog tvrdnji da moze samo uzorak krvi osim ako se ovdje ne radi o testiranju kada je osoba zaustavljena u normalnoj kontroli, bez nesrece... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
petpetica odgovoreno: 19. studeni 2012. Dijeli odgovoreno: 19. studeni 2012. Zakon nije precizirao postupanje prema živoj osobi i postupke koji se vrše na tijelu preminule osobe, to je u ovlasti ministra nadležnog za zdravstvo, a sve je regulirano pravilnikom kojeg je sažetak objašnjen u odgovoru #6. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
rekspi odgovoreno: 19. studeni 2012. Autor Dijeli odgovoreno: 19. studeni 2012. Evo da zakljucim onda... zakon je neprecizan po tom pitanju, pravilnik govori o oba uzorka. Dakle u slucaju nekakvog spora sve ostaje na sucu koji moze inerpretirati taj dio zakona po vlastitom nahodjenju tj. procjeni od slucaja do slucaja... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
petpetica odgovoreno: 19. studeni 2012. Dijeli odgovoreno: 19. studeni 2012. Ne, zakon je dao ministru ovlast da odluči, ministri donose pravilnike. http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1999_10_107_1771.html Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
rekspi odgovoreno: 19. studeni 2012. Autor Dijeli odgovoreno: 19. studeni 2012. Aha, mislim da sam sad skuzia... zakon ne govori precizno kad se radi o zivoj kad o mrtvoj osobi, zato pravilnik u kojem se kaze da zivi mora dati dva uzorka, a mrtvoj osobi se uzima krv. Valjda sam sad skuzia dobro tako da mogu objasnit svoju tvrdnju i trijumfirat u drustvu hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.