Jump to content

Udruga za promicanje društvenih igara


zpintar

Preporučene objave

Pozdrav,

Mi smo zajednica igrača društvenih (misaonih) igara koja želi širiti duh i kulturu igranja modernih društvenih igara putem neprofitne udruge.

Sve stavke oko registracije su nam jasne i kao takvi pokušavamo već 2. puta registrirati udrugu s ovim ciljem.

Problem nastaje prilikom registracije, kada nadležna uprava traži mišljenje od Ministarstva financija u vezi s našom djelatnošću.

Konkretno, društvene igre greškom se trpa pod Igre na sreću, a prema Zakonu o igrama na sreću.

Taj Zakon točno propisuje što su igre na sreću, te smo s e zadnjim pokušajem registracije točno ogradili od igara na sreću (čl.10, Statuta udruge). Bez obzira na ovo, nadležna uprava je i po 2. puta poslala naš zahtjev za registraciju na Ministarstvo financija radi mišljenja (po nama nepotrebno, jer se Statutom decidirano ograđujemo od igara na sreću, a koje su pod jurisdikcijom nadležnog ministarstva).

Konkretnu informaciju o tipu igara koje mi igramo i želimo promovirati putem udruge možete vidjeti na našim stranicama (detaljno opisane) - Igranje.org

Dakle, radi se o igrama u kojima je potrebna određeno promišljanje ili razvoj vlastite strategije kako bi se pobijedilo, a efekt sreće je u njima zanemariv, te to nisu igre koje se igraju u namjeri osvajanja ikakvih materijalnih dobara. Ove igre aktivno igraju i članovi Hrvatske Mense.

 

Pitanje:

Zanima nas kako legitimnost našeg rada izgleda s pravne strane? Odnosno, u koliko Min. financija opet da negativno mišljenje, kako da sročimo žalbu na takvo rješenje? Treba nam primjer pisanja takve žalbe i kako je korektno koncipirati.

 

Također nas zanima, bismo li se mogli registrirati kao sportsko društvo, iako pod sportove spadaju tek Šah i Bridge od ovakvog tipa igara. Pitam jer nigdje u Zakonu o sportu nisam pronašao točnu definiciju igara koje pod sport mogu potpadati.

 

Molimo ljude od struke da nam daju svoje mišljenje i poneki pravni savjet.

Zahvaljujemo unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bi li bilo zgodno da priložite i mišljenje Ministarstva da se vidi zbog čega su dali negativno mišljenje?

 

Zvuči malo nevjerojatno da bi bili toliki idioti da ne razumiju što je društvena igra, kada je svaki od njih igrao ili igra Čovječe ne ljuti se, Monopoly i slične društvene igre s vlastitom djecom. A koje sve imaju i elemente sreće, naravno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, naravno. Nisam želio odmah preopteretiti prvi post, jer uz mišljenje min. financija potrebno je i još jedno dodatno obrazloženje uz ovaj prvi pokušaj registracije koji je rezultirao odbijenicom.

 

Dakle, u prvotnom Statutu nismo se decidirano ogradili od Igara na sreću, niti smo se pozvali na Zakon. Tada je pod ciljevima i djelatnostima stajalo ovo:

Cilj udurge je promicanje i popularizacija modernih društvenih igara na ploči, s kartama ili ostalim priborom, isključivo ne kockarskog karaktera, koje se igraju u društvu okupljenom oko stola ili neke druge pogodne površine u svrhu podizanja kulture igranja društvenih igara, te poticanja razvoja civilnog društva...

 

Upit prema Ministarstvu upućen je iz nadležne uprave jer su im je za oko zapeo termin "igre s kartama".

 

Uglavnom, Ministarstvo financija (konkretno Porezna uprava) dala je ovakvo mišljenje i na osnovu njega nama je osporena registracija (citiram):

 

...igre na sreću sukladno odredbama članka 3. stavka 2. i stavka 1. točke 7. Zakona o igrama na sreću (NN 87/09) mogu se priređivati jedino na temelju tog Zakona...a da se igre na sreću na stolovima za igru s kuglicama, kartama ili kockicama mogu priređivati isključivo u prostorima casina.

 

S tim u vezi, kako bi predmetna Udruga organizirala društvene odnosno Stolne igre na ploči, s kartama ili ostalim priborom, čime nisu izuzete igre na sreću u casinima koje se priređuju s kuglicama, kartama ili kockicama, prema mišljenju Ministarstva financija, odobravanjem njezina upisa u Registar udruga prema Statutu utvrđenim djelatnostima, omogućilo bi se istoj priređivanje igara na sreću što bi bilo protivno Zakonu, pa se udrugama s navedenim ciljevima ne može odobriti upis u Registar udruga.

 

Nakon toga izmijenili smo Statut koji izgleda onako kako je dano na poveznici u prvom postu. Dodan je poseban članak koji nas eksplicitno ograđuje od Igara na sreću, ali kako smo sumnjičavi prema cijelom predmetu jer je opet poslan na mišljenje (na koje nadležna uprava ima potpuno pravo), voljeli bi se na vrijeme pripremiti u slučaju ponovnog odbijanja, oko pripreme žalbe.

 

Za nas je također bila poražavajuća činjenica kako nas u procesu registracije nitko nije pozvao kako bi bolje objasnili i/ili demonstrirali o kakvim je konkretno igrama riječ. Kako očito vlada određeno neznanje po pitanju modernih društvenih igara, bojimo se kkao će nam nedovoljno poznavanje ovih igara od nadležnih institucija nepravedno osporiti registraciju udruge i razvoj daljnjeg našeg rada na promociji kulture igranja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa, dok vam ne odgovori neki pravnik, ja tumačenje Ministarstva čitam kao da znači da je vaša definicija "društvene igre" previše sličila definiciji igre na sreću na stolu, pomoću karata, pa bi se isčitavanjem moglo argumentirati da vaša definicija uključuje i neke oblike igara na sreću. Sam pojam "kockarske" igre nije definiran niti u kojem zakonu, pa su to možda stoga ignorirali, iako je jasno što znači (niti pojam "imovine" nije definiran, pa je pravnicima jasno što imovina sve uključuje, ovisno o slučaju).

 

U novoj ste definiciji izbacili nepotrebno preciznu definiciju toga što je društvena igra, a posebno ste izbacili spominjanje pojmova "karte i stol", tako da ne vidim mjesta primjedbi.

 

 

Mislim da vam je cijeli članak 10. nepotreban, jer zakon kaže da dopuštenje za organiziranje igara na sreću ionako mogu dobiti samo trgovačka društva, a udruge to nisu. Znači, vi to dopuštenje ne možete niti dobiti. Pošto ste izbacili gore rečeno, sada više niti ne tražite takvo dopuštenje, pa potrebe za spominjanjem igara na sreću niti nema. IMHO.

 

Dodatno, nije mi jasno zašto ste taj čl. 10. sročili na način koji implicira da postoji neki presjek između društvenih igara i igara na sreću, tj. rekli ste da se nećete baviti organiziranjem onih društvenih igara koje su igre na sreću.

 

Konačno, time ste se vlastitim statutom možda ogradili i od organiziranja prigodnih jednokratnih igara kakve mogu uz odobrenje organizirati neprofitne organizacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dodatno, nije mi jasno zašto ste taj čl. 10. sročili na način koji implicira da postoji neki presjek između društvenih igara i igara na sreću, tj. rekli ste da se nećete baviti organiziranjem onih društvenih igara koje su igre na sreću.

 

Konačno, time ste se vlastitim statutom možda ogradili i od organiziranja prigodnih jednokratnih igara kakve mogu uz odobrenje organizirati neprofitne organizacije.

 

Moguće da smo si time zatvorili vrata za organiziranjem nagradnih igara, no s druge strane ako nagradne igre organiziramo putem nekih turnira u kojima nagradu osvajaju oni koji vještinom ,strategijom ili promišljanjem pobjede, a ne na temelju nekog izvlačenja ili slučajnog događaja, onda ne vidim problem. uglavnom, rješenjem Ministarstva stekli smo dojam da upravo oni tumače društvene igre na one koje jesu i dodatno na sreću i na one koje to nisu. Članak je ubačen baš zbog decidiranije ogradbe od Igara na sreću, te da u slučaju i daljnjeg odbijanja od strane ministarstva otvorimo lakši put za dokazivanje njihovog nerazumijevanja putem žalbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa da, samo što ste se sada u članku 10. ogradili od organiziranja društvenih igara koje su igre na sreću, a ne od igara na sreću općenio. :) Mislim, nvj. ja lajem tu na krivo drvo i neki odvjetnik bi nam to i pokazao, ali samo sam htio istaknuti da mislim da ste mogli onda jednostavnije napisati: "Udruga se neće baviti organiziranjem igara na sreću iz čl. 2. Zakona o igrama sreću". To uključuje sve za što bi se MFIN pitalo bilo što.

 

Inače, za neke termine, možete baciti oko na NKD 2007. Spominju se pojmovi "izrada igara od plastike", "izrada igara od papira i kartona", "igre na tabli" i - zanimljivo - pojam "kartice" uz "karte".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zapravo i nismo. Igre na sreću su jednostavno Igre na sreću imale one prefiks društvene ili ne imale.

Naime, Zakon o igrama na sreću jasno definira u svojem članku 2.koje sve igre spadaju pod igre na sreću (zvale se one dodatno društvene, stolne, s kartama ili kako god i zapravo mi nije jasno zašto Ministarstvu ili Upravi smeta spominjanje pribora igre: npr. igra s kartama, kada pribor igre uopće ne definira neku Igru na sreću, osim pod člankom 5. gdje se prethodno definirane igre na sreću dalje razvrstavaju po tipu?!):

Članak 2.

U smislu ovoga Zakona:

igrom na sreću smatra se igra u kojoj se za uplatu određenog iznosa sudionicima pruža mogućnost stjecanja dobitka u novcu, stvarima, uslugama ili pravima, pri čemu dobitak ili gubitak ovisi pretežito o slučaju ili nekom drugom neizvjesnom događaju.

A mi se s igrama ne bavimo niti po jednoj od ove tri definicije:

  • Kod nas nema nikakve uplate u novcu (udruga je neprofitna i samofinancira se putem donacija, s kojima se kupuju nove igre i nagrađuju volonteri koji objašnjavaju novim igračima pravila ovih modernih društvenih igara.
  • Nema nikakve nagrade za pobjednike u bilo kakvim materijalnim dobrima (pa čak da i imamo nagrađivanje, ono bi za osnovu imalo misaono natjecanje slično šahu ili bridgeu koji su prozvani sportovima)
  • Naše igre najmanje ovise o sreći, a najviše o pameti igrača!

 

Nas takve igre jednostavno ne interesiraju, dapače smatramo ih lošim po društvo jer stvaraju ovisnost, a mi se prema Statutu borimo i protiv ovisnosti.

 

Stavke našeg Statuta meni su kristalno jasne, ali ono u čemu ja tražim pomoć (pravni savjet) su slijedeće dvije stvari:

 

  1. U slučaju da nam Ministarstvo opet da negativno mišljenje iz tko zna kojeg razloga i nadležna uprava odbije registraciju, mi imamo pravo na žalbu. Nisam pravnik i ne znam pravilno koncipirati Žalbu. Stoga nam po pitanju žalbe ovdje treba pomoć. Dakle, kako se konkretno piše žalba. Htjeli bi to znati unaprijed jer u slučaju ponovne odbijenice imamo samo 15 dana roka za žalbu, a prema Zakonu o udrugama.
  2. Zanima me po kojoj je zakonskoj definiciji neka igra sport? Odnosno što definira šah i bridge kao sportske igre, jer bi po istim kriterijima i ove naše moderne društvene igre trebale potpasti pod sport i mi bismo tada mogli otvoriti udrugu kao sportsku i problema ne bi bilo.

 

Eto, to su naša konkretna pitanja na ovom forumu. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija