Jump to content

Dozivotno uzdrzavanje-hipotekarni kredit


1010

Preporučene objave

Molim vas za pomoc,da li primatelj uzdrzavanja moze uzeti hipotekarni kredit na kucu koja je opterecena ugovorom o dozivotnom uzdrzavanju?to je sve upisano u katastru,Muz i ja uzdrzavamo trecu osobu koja nam nije u krvnom srodstvu,a ona iako sve ima sto joj je potrebno,stalno trazi razloge za svadu i doslovce nas dovodi do ludila sa svojim idejama sta ce nam sve napraviti.S obzirom da zivimo zajedno jer mi nemamo gdje se odseliti,onda koristi priliku da manipulira sa nama ,da radimo sve sto ona zahtjeva(ti zahtjevi su totalno smjesni i vise ne znamo sto napraviti ,pa ga trpimo)jer je on vlasnik kuce i kako on kaze tako ce biti,a mi se s njim nezelimo svadati.Pokusali smo milijun puta naci zajednicki jezik,ali neuspjesno.Najveci problem je kod njega sto pije alkohol i lijekove zajedno(onda je u svom elementu) i onda pocne sa prijetnjama ,kako ce raskinuti ugovor ,pa da mi nemamo tu nista ,iako smo napravili etazu na njegovoj kuci,(u kojoj mi zivimo).To vam je kraci opis s kakvom mi osobom zivimo na veliku zalost.

Sad nam govori da ce dignuti HIPOTEKARNI KREDIT na tu kucu,pa me zanima da li moze dignuti takav kredit ,bez naseg znanja?

Ukoliko moze, znaci li to da cemo ga mi morati otplacivati nakon njegove smrti?

Molim vas za savjet kako to sprijeciti tj.sto uciniti u ovom slucaju.

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad nam govori da ce dignuti HIPOTEKARNI KREDIT na tu kucu,pa me zanima da li moze dignuti takav kredit ,bez naseg znanja?

Ukoliko moze, znaci li to da cemo ga mi morati otplacivati nakon njegove smrti?

 

Ako ste u zemljišnim knjigama upisali zabilježbu postojanja ugovora o doživotnom uzdržavanju, tada ni jedna banka neće htjeti upisati hipoteku na takvoj nekretnini. To iz razloga jer sukladno odredbi čl. 8. st. 4. ZZK-a, nakon smrti primatelja uzdržavanja, imate pravo brisati hipoteku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o obveznim odnosima

Odgovornost za dugove

Članak 582.

Davatelj uzdržavanja ne odgovara poslije smrti primatelja uzdržavanja za njegove dugove, ali može se ugovoriti da će on odgovarati za one njegove dugove koji postoje u trenutku sklapanja ugovora prema određenim vjerovnicima.

 

Raskid ugovora o doživotnom uzdržavanju

Članak 583.

(1) Ugovorne strane mogu sporazumno raskinuti ugovor o doživotnom uzdržavanju i nakon što je počelo njegovo ispunjavanje.

(2) Ako prema ugovoru o doživotnom uzdržavanju strane žive zajedno, pa se njihovi odnosi toliko poremete da zajednički život postane nepodnošljiv, svaka strana može zahtijevati od suda da raskine ugovor.

(3) Svaka strana može zahtijevati raskid ugovora ako druga strana ne ispunjava svoje obveze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija