Jump to content

Ostavinska rasprava


ggrof

Preporučene objave

Poštovani, nedavno mi je preminula majka. Kada sam uzimao smrtni list, pitali su me za imovinu. Majka nije imala na sebi ništa, što sam i rekao, jedino račune preko kojih je dobijala mirovinu. Pitali su za adrese moju, sestrinu i očevu. Kreditne kartice i pin brojeve je majka ostavila meni. Na dva računa skupa ima oko 1000 i 500 kuna. Otac me stalno pita dali sam zatvorio račune.

 

Koliko nakon smrtnog lista treba čekati poziv na ostavinsku? Što če nam poslati uopće neku obavjest, poziv...? Trebamo li ići na ostavinsku za taj iznos, može li se ostavinska otkazati ili sl. Otac živi sa mnom, a sestra je u Njemačkoj i ne može često dolaziti. Mjesto smrti je Split. Mogu li ja otići o banku i zatvoriti majčine račune. Negdje sam pročitao da mogu sa karticom i smrtnim listom a negdje da se to nesmije prije ostavinske?

 

Molim Vaše upute, hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavinski postupak iza osobe koja nije ostavila nekretnine provodi se samo na zahtjev nasljednika.

 

Dakle, trebate podnijeti zahtjev Općinskom sudu kojemu ćete priložiti smrtni list i navesti što čini ostavinu i tko su nasljednici.

 

Ako odete sa smrtnim listom u banku, banka neće zatvoriti račun nego će ga blokirati dok sud ne donese rješenje o nasljeđivanju.

 

Ako ne pokažete smrtni list, a opunomoćeni ste za račune, moći ćete podići novac ali vas drugi nasljednici i banka mogu za to teretiti, naročito ako uzmete više nego što bi vam pripadalo.

 

Provjerite da li možda majka ima i kakvih potraživanja, posebno od mirovinskog osiguranja (npr. neisplaćena mirovina ili povrat duga).

 

Budući da spominjete kreditne kartice, provjerite ima li dugovanja i kolika su.

 

Ako su dugovanja veća od svote koju bi naslijedili, više vam se isplati odreći se nasljedstva nego se kasnije natezati s vjerovnicima. Uzmite u obzir i da ostavinski postupak košta (pristojba i naknada javnom bilježniku), kao i da će banka obračunavati trošak računa pa ako ga ne zatvorite to potraživanje može zbog kamata s vremenom postati veliko.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, hvala Vam na brzom odgovoru. Majka nema nikakvih dugovanja. Mirovinu sam odjavio. Umrla je 31.10. i na računima ima ovih 1500 kuna, mirovine za 10 mjesec. Ja sam mislio to podignuti i staviti na štednju sinu, jer je to bila njezina usmena želja. Sad ispada da bez ostavinske ne mogu podići te novce. Ostavinska mi se ne isplati i ako je 500 kuna ili več koliko, neznam. A ako ostavim novce na računu, a zašto bih? To če rasti, odnosno kamate, dug... Sad tek neznam šta napravit? Šta da radim? Neko to treba podići, ili da počastim banku i još nekad, za par godina platim kamate odnosno dug. E da, majka je imala stambenu štednju, to je napravila sa ocem. Tu ima par tisuča kuna. Ja sam to prepustio ocu, to me ne zanima. A sad je pitanje, može li on to koristiti, odnosno nastaviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izražena želja nije isto što i usmena oporuka.

 

Bez ostavinskog postupka niste ništa mogli prepustiti ocu, odnosno on to neće moći koristiti bez vaše službene izjave o ustupu (osim ako nije samo on naveden kao ugovaratelj) .

 

Sve dok račun ne zatvorite, prijeti vam mogućnost da uđete u dug bez obzira na to kako sitni troškovi računa bili, jer su kamate u pravilu vrlo niske. S godinama se troškovi gomilaju.

 

Po mojem mišljenju, čak i ako biste bili na nuli, pa i u manjem minusu, bolje je da stanje pravno sredite sada nego da vas u budućnosti nešto iznenadi. Samo od sebe se neće srediti. Ali to je vaša odluka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija