Jump to content

Porez na prodaju nekretnine iz dugotrajne imovine obrta


tkocet

Preporučene objave

Prodao bih nekretninu (poslovni prostor u zgradi) koju sam kupio prije godinu dana (11/2011) kao obrtnik (na dvojnom knjigovodstvu) i prilikom kupnje na računu mi je bio istaknut PDV pošto je kupljen od obrtnika. Tom prilikom je PDV naravno plaćen i priznat tj. nakon mjesec dana vraćen. Sad me zanima kakav račun ja izdajem prilikom prodaje istog prostora, da li obračunavam PDV na osnovicu ili se plaća samo porez na nekretnine 5% ???? Da li je ista situacija ako se prodaje fizičkoj osobi ili firmi ? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

U statusu obrtnika izdajete si racun s iskazanim PDV-om, a potom ste kao stjecatelj nekretnine (fizicka osoba) obveznik 5% poreza na promet nekretninama. Da, izlazni racun vam izgleda isto neovisno o tome kome je izdan, osim u slucaju da ste od 1. sijecnja 2013. godine prestali biti obveznikom PDV-a. Ne zaboravite i na obracun amortizacije u DI obrascu, te posljedicno na obvezu obracuna i uplate poreza na dohodak ili dobit ishodjenu otudjenjem nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija