Jump to content

Naplata parkinga


mario3

Preporučene objave

Stvar se dogodila proljetos u Omišlju na Krku. Parkirao sam na gradskom parkingu na kojem je od ove godine određena naplata parkinga od 1.6. Moj auto je stajao nekoliko dana na parkingu, npr. od 28.5. do 1.6. i kazna me dočekala na vjetrobranskom staklu. Ja sam pogledao koliko iznosi dnevna karta za parking (20 Kn) i platio sam ju, a njihovu kaznu od 100 Kn sam zanemario. Oni su me čak i telefonski nekako pronašli, dali su mi do znanja da vide što sam ja uplatio na što sam im ja odgovorio da nisam dužan platiti ništa više od cijene dnevne karte. I na kraju, neki dan mi ponovno stiže opomena pred tužbu.

Ovim putem molim potvrdu svoje teze. Koliko se sijećam iz novina donesena je neka presuda Ustavnog suda u vezi toga, mislim da se je odnosila na Zagrebparking i da su oni i prilagodili poslovnu praksu (ne naplaćuju više "kaznu" nego "dnevnu kartu"). Ako sam u pravu, molim podatke na što da se pozovem u svojoj žalbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvarno mi nije jasno zašto jedino ja na ovom forumu ne mogu dobiti odgovor. Slučaj nije dovoljno atraktivan, interesantan? Trebam nekoga ubiti, zgaziti, bježati policiji da bi bio dovoljno interesantan?! Čini mi se da sam stvar detaljno i jasno opisao i bio bi jako zadovoljan samo sa time da mi netko napiše broj presude ili barem da takva presuda postoji, ili ako sam u krivu, da sam u krivu.

Probao sam i na prekršajnom forumu pa su me preselili ovdje, u čemu je stvar, stvarno ne kužim???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Doista ne mogu znati zašto vam nitko drugi ne želi odgovoriti, ali mogu pogađati.

 

Mislim da je razlog u tome što je ova tema toliko puta raspravljana da je potrebno samo malo truda da bi se našli odgovori, ne samo na Legalisu. Odluke Ustavnog suda možete naći na njihovim stranicama ali i na drugim mjestima, imaju tražilicu, Legalis ima tražilicu ....

 

Neovisno o tome, niste naveli bitne činjenice da bi vam se odgovorilo. Prva je to da li se radilo o mjestu previđenom za parking ili ne. To što se radilo o parking zoni još ne znači da niste možda dijelom izašli na pločnik ili zelenu površinu ili ... U drugom slučaju vam prometni redar može napisati kaznu, i to nema nikakve veze s plaćanjem parkiranja. Drugo, niste naveli što točno piše na papiru koji ste dobili - da li je "kazna" ili "dnevna karta" ili nešto treće, na koji se propis i članak poziva itd.

 

Budući da su vam poslali opomenu pred tužbu, a ne pred ovrhu, mogu pogađati (jer niste napisali) da se ne radi o neplaćenom parkiranju nego o prekršaju, odnosno povredi komunalnog reda.

 

Na opomenu se ne piše prigovor, možete ga napisati ali nema formalnog učinka. Tek kad postupak krene onda trebate ići s formalnim osporavanjem.

 

Ako su vam doista odredili kaznu zato što niste platili parkiranje, onda ste u pravu u tome što ste napisali, pa to napišite i u prigovoru kad dođe vrijeme (ili u odgovoru na tužb??). Ne trebate se pozivati na konkretnu odluku Ustavnog suda, to će vam trebati kasnije u postupku.

 

S obzirom na to koliko nagađanja treba da bi vam se nešto napisalo, možda vam je sada jasnije zašto nitko nije odgovarao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može se pozivati na odluku Ustavnog suda ako od njega traže da plati kaznu zbog neplaćenog parkiranja bez obzira na to kada se to desilo.

 

No, odluka Ustavnog suda se temelji na konkretnoj odredbi Zakona o obveznim odnosima, pa se zapravo u takvom slučaju treba pozvati na to, jer sud ne odlučuje na temelju odluka Ustavnog suda nego na temelju zakona, a pri primjeni zakona vodi računa o izraženim stavovima Ustavnog suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, sve ste uspjeli pogoditi unatoč mojim nepreciznostima. Dakle da rezimiram, parkirao sam na parkingu, ovaj puta ću naglasti propisno (nisam mislio da to treba posebno naglašavati, jer moje pitanje nebi imalo smisla da je bilo drugačije i nebi bilo na ovom forumu već među prekršajima, svjestan sam toga da za nepropisno parkiranje ide kazna od komunalnog redara/policije/može i pauk). Pod takvim okolnostima ja sam njima dužan platiti uobičajenu cijenu njihove dnevne karte (20 Kn)?

U njihovoj opomeni stoji: "opomena pred pokretanje ovršnog postupka (tužbe)" a zbog ne podmirivanja "naloga za plaćanje". Dakle oni ne spominju niti kaznu niti dnevnu kartu, ali po iznosu je jasno da se faktički radi o kazni.

Što da onda sada s ovom opomenom učinim? Da pišem kakav odgovor na nju, makar i nema formalnog učinka, čisto da budu svjesni da ako me tuže neće dobiti spor ili da čekam tužbu pa onda u odgovoru na tužbu iznesem svoj stav?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete pisati, neće škoditi, a hoće li pomoći ovisi o njihovoj upornosti i procjeni mogu li to naplatiti.

 

Međutim, po iznosu se ništa ne vidi samo po sebi. I dnevna karta je zapravo kazna koja se samo drugačije zove, to je jasno baš svima, ali formalnopravno to je usluga.

 

Oni se u opomeni pozivaju na nalog za plaćanje, a u nalogu za plaćanje mora pisati - plaćanje čega. Taj nalog je valjda ono što ste našli na staklu.

 

Ako ne piše na što se odnosi (malo vjerojatno) onda vam to može biti razlog za prigovor budući da vjerovnik mora točno specificirati za što traži dug od dužnika.

 

Postoji mišljenje da je način naplate dnevne karte u suprotnosti sa zakonskim odredbama o zaštiti potrošača, jer se naplaćuje usluga ne temelju pretpostavke, i to takva koju korisnik ne uopće može dobiti svojim izborom, ali nije mi poznato da je netko uspio s takvom ili sličnom argumentacijom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smatram da se po iznosu vidi da oni naplaćuju dnevnu kartu koja je faktički kazna, radi toga što po njihovom cjeniku stoji da ona košta 20 Kn, a meni ju računaju 100 Kn zato jer su me uhvatili u "prekršaju", tako da je 80 Kn čista kazna. Ovo o čemu Vi govorite, ako sam dobro shvatio odnosi se na cijenu dnevne karte samu po sebi (po cjeniku), koja teoretski može biti i 500 Kn i u tom smislu zapravo ima kazneni karakter. Jedino što onda gube one ljude koji bi si kupili tu dnevnu kartu i parkirali svoje vozilo.

Hvala lijepa još jedanput na savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija