Jump to content

Ovrha VIPnet-a, zastara


vicro

Preporučene objave

Poštovanje! Molio bih za savjet.

 

U siječnju 2011. godine primili smo Rješenje o ovrsi za nepodmirene VIP račune za razdoblje od studenog 1999. do travnja 2000. godine. Prijedlog za pokretanje te ovrhe zaprimljen je dana 12. travnja 2011. godine, a ista je pokrenuta temeljem pravomoćnog i ovršnog Rješenja o ovrsi od dana 20. prosinca 2000. godine.

Koliko znam, rok za zastaru pravomoćnih potraživanja je deset godina, pa je prema tome ovo potraživanje u zastari. U zakonskom smo roku uložili žalbu na to Rješenje.

 

Danas smo od Suda dobili rješenje u kojem piše:

 

"Upućuje se ovršenik da u roku od 15 dana od pravomoćnosti rješenja pokrene parnicu radi proglašenja da je nedopuštena ovrha određena ovosudnim rješenjem o ovrsi posl. broj xxxx/11 od dana 23. studenog 2011. godine te dokaz o tome (primjerak tužbe) dostavi ovom sudu pozivom na gornji broj spisa."

 

U obrazloženju piše:

 

"Ovrhovoditelj se na žalbu ovršenika nije očitovao. Kako navodi žalbe upućuju na žalbeni razlog iz članka 46. st. 1 t. 11 Ovršnog zakona, te kako nisu ispunjene pretpostavke iz čl. 48. st. 4. OZ-a, temeljem odredbe čl. 48. st. 3 OZ-a odlučeno je kao u izreci rješenja."

 

 

I sad mi ništa nije jasno. Ako je potraživanje u zastari zašto mi moramo pokretati parnicu protiv VIP-a? Gledam taj čl. 48. st. 4. OZ-a i isto mi nije jasno o kakvim se "pretpostavkama" radi? U žalbi smo napisali:

 

"I. Žalbu izjavljujem zato što je za potraživanje Ovrhovoditelja nastupila apsolutna zastara.

II. Slijedom navedenog predlažem da Sud navedeno Rješenje o ovrsi stavi izvan snage, te ovrhu na novčanim sredstvima ovršenika proglasi nedopuštenom."

 

 

Što sad učiniti? Postoji mogućnost žalbe na ovo rješenje ili pokretanje te parnice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija